Ako ovplyvňuje alkohol stav kostí? Koľko môžu vypiť muži a koľko ženy?

Konzumácia nápojov s obsahom etanolu dokáže podľa odborníkov ohroziť zdravie našich kostí. Hoci nejde o povzbudivú správu, vedci predsa len majú žolíka v rukáve. Alkohol vraj v malom množstve pomáha.

17.08.2022 06:00
Senior, alkohol, víno Foto:
Malé množstvo červeného vína môže byť prospešné vďaka obsahu fenolu. Ide o látku, ktorá ovplyvňuje chuť a farbu vína. Výskumy ukazujú, že fenoly podporujú tvorbu buniek, ktoré budujú kosti.
debata (3)

Pohár červeného vína k večeri, krígeľ studeného piva v horúcom dni či alkoholický kokteil pri jazere alebo na pláži. Ak konzumujeme alkohol vo väčšom množstve, odnesie si to kvalita našich kostí. Podľa výskumov dochádza k postupnej strate hustoty kostí. Tento proces sa začína približne po dosiahnutí štyridsiatky a súvisí aj s hormonálnymi zmenami u obidvoch pohlaví. Hustota kostí klesá až o 1 % ročne. To znamená, že v šesťdesiatke môžeme prísť až po pätinu kostnej hmoty.

Zvlášť nebezpečný je tento fakt pre nežnejšiu polovičku ľudstva, ktorá je náchylnejšia na osteoporózu. Ide o chorobu rednúcich kostí, ktorá vedie k vyššiemu výskytu úrazov a nebezpečných zlomenín.

Alkohol trápi pečeň

Odborníci upozorňujú, že kostiam robí problémy aj pravidelná konzumácia alkoholu. Spomínaná látka sa totiž metabolizuje v pečeni. Nadmerné dávky etanolu vyčerpávajú zásobu glutatiónu v pečeni. Glutatión je najdôležitejší antioxidant v ľudskom tele. Nedostatok tejto zlúčeniny spôsobuje neschopnosť pečene eliminovať alkohol z tela. Okrem toho dochádza k zvyšovaniu zápalu v tele. Pri chronickom zápale sa produkujú špeciálne bunky, ktoré postupne rozkladajú kosti. Tieto bunky sa nazývajú odborne osteoklasty. V tomto prípade platí jednoduchá matematika. Keďže budovanie nových kostí trvá dlhšie než rozklad starších, veľké množstvo osteoklastov vedie k rednutiu kostí a osteoporóze.

lekár, kosť, chrbtica, rontgen, osteoporóza Čítajte rozhovor MUDr. Zdenko Killinger: Rednutie kostí nepriamo zabíja

Ak je ho málo, neškodí

Netreba sa preto čudovať, že nadmerné pitie alkoholu sa spája s nízkou hustotou kostných minerálov, rýchlejším rozpadom kostí a zvýšeným rizikom zlomenín. Nedávny výskum však naznačuje, že ani v tomto prípade neplatí úplne čierno-biely scenár. Mierna konzumácia alkoholu vraj podľa štúdie podporuje zdravie kostí a znižuje riziko zlomeniny bedrových kostí. Výskum, ktorý trval vyše tridsať rokov priniesol skutočne zaujímavé výsledky. Na výskume sa zúčastnilo približne 75-tisíc žien s priemerným vekom 53 rokov a asi 40-tisíc mužov okolo päťdesiatky. Výskumníci porovnávali vplyv nízkej a miernej konzumácie alkoholu so žiadnym príjmom alkoholu. Ukázalo sa, že ani v jednom prípade nedochádzalo k zvýšenému riziku zlomeniny bedier.

V každom prípade však treba zdôrazniť, že aj samotní vedci priznávajú, že výsledky štúdie treba brať s rezervou a neliečiť si kosti popíjaním alkoholu.

Čo znamená nízky príjem alkoholu?

U žien je to približne 20 gramov alkoholu (etanolu) denne, u mužov o 10 gramov viac. Pre lepšiu predstavivosť – necelých 1,5 dcl červeného vína obsahuje cca 12 gramov alkoholu, podobne je na tom biele víno. Rovnaké množstvo piva má takmer 14 gramov alkoholu. Podľa výskumu dokáže mierna konzumácia alkoholu zvyšovať u žien hladinu estrogénu. Ide o pohlavný hormón, ktorý chráni kosti pred poškodením po menopauze. Malé množstvo červeného vína môže byť prospešné vďaka obsahu fenolu. Ide o látku, ktorá ovplyvňuje chuť a farbu vína. Výskumy ukazujú, že fenoly podporujú tvorbu buniek, ktoré budujú kosti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #kosti #rednutie kostí