Alergická nádcha – čo ju spúšťa a ako sa lieči?

Alergická nádcha je chronické, neinfekčné, zápalové ochorenie horných dýchacích ciest, spôsobené neadekvátnou reakciou imunitného systému na bežné podnety z prostredia, na ktoré nealergickí jedinci nereagujú, vysvetlil alergiológ a imunológ, Doc. Martin Hrubiško z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

26.07.2012 06:00
nádcha, kýchanie, prechladnutie, vírus,... Foto:
V prípade, že sa alergická nádcha nelieči, môže sa skomplikovať zápalmi prínosových dutín, ušnými zápalmi alebo dokonca astmou.
debata

Ako ďalej uviedol, alergická nádcha má svoje typické hlavné prejavy a tiež pridružené. K typickým patrí neustále svrbenie v nose, kýchanie, vodový výtok, upchávanie nosa, svrbenie a slzenie očí, opuchy viečok. K pridruženým patria prejavy, ktoré nie sú najcharakteris­tickejšie pre nos, ale súvisia s ním – bolesti hlavy, zatekajúce hlieny či strata čuchu. Ďalšie prejavy sú nešpecifické, niektoré z nich sú totožné ako pri chorom srdci. Únava, malátnosť, neschopnosť sústrediť sa. V prípade, že sa alergická nádcha nelieči, môže sa skomplikovať zápalmi prínosových dutín, ušnými zápalmi alebo dokonca astmou, varuje alergiológ.

Spúšťače alergickej nádchy

Špecifické (peľové, roztočové, zvieracie plesňové, aj hmyzie alergény)
„My lekári neradi používame termín „alergia na prach“, pretože čo je to prach? Iné zloženie má v kuchyni, iné zas v spálni,“ povedal Hrubiško. „Keď hovoríme o alergii na prach, musíme pátrať, čo z toho prachu vyvoláva alergiu. Väčšinou sú to roztočové alergény alebo alergény hmyzu.“

Nešpecifické spúšťače

Alergiológ Hrubiško tvrdí, že o nich treba hovoriť, lebo alergik je tzv. hyperreaktor. Reaguje ináč a nadmerne precitlivene aj na nešpecifické veci ako sú zmeny teploty vlhkosti, vzduchu, výfukové plyny, cigaretový dym či vírusovú infekciu.

Alergiologická diagnóza nie je jasná o päť minút. Občas treba niekoľko sedení, sú prípady, kedy sa pacient sleduje dva-tri roky. Lekári od neho vyžadujú, aby si písal denník. „Najbližšiu sezónu budem sledovať peľovú informačnú službu a moje informácie spojím s pacientovým denníkom. Podľa toho budem rozmýšľať, čo za tým môže byť,“ priblížil Hrubiško.

Liečba alergickej nádchy

Antihistaminiká
„Pri alergickej reakcii sa z našich bielych kriviniek vyplavuje histamín, ktorý zodpovedá za väčšinu prejavov alergických reakcií. Ak vieme zablokovať receptory, cez ktoré histamín účinkuje, tak aj v prípade, že vznikne alergická reakcia a vyplaví sa histamín, jeho receptory sú obsadené liekom a tým pádom nemá kde pustiť alergickú reakciu,“ vysvetlil Hrubiško. Podmienkou však je pravidelné užívanie antihistaminík. Existujú v rôznej podobe – tabletkovej aj lokálnej (kvapky do očí, do nosa), pričom lokálna liečba účinkuje rýchlejšie (otázka minút).

Kortikosteroid
„Keď sa rozhodnem použiť kortikosteroid, mám pre to svoj dôvod, no viem, že ho používam v bezpečnej dávke,“ hovorí docent Hrubiško. Objasnil, že ak sa podávajú dlhodobo, nie sú bez nežiadúcich účinkov, ale v rukách šikovného lekára sú bezpečné.

Alergénová vakcinácia
V prípade, že sa lekárom podarí určiť hlavný spúšťač pacientových ťažkostí a z neho sa dá vyrobiť vakcína, lekári môžu alergickú vlastnosť organizmu postupnou aplikáciou alergénu v stúpajúcich dávkach odstrániť. Čiže to, na čo telo reaguje precitlivelo, začne po aplikácii vakcíny tolerovať a dosiahne sa tzv. normálny stav. Ide však o zdĺhavý a náročný proces, ktorý trvá tri až päť rokov.

Uvoľňovače nosov
Podľa docenta Hrubiška majú v medicíne svoje miesto, ale patria len človeku s totálne upchatým nosom, ktorý mu nedovolí zaspať. „Pacient uvoľní nos a súčasne usmerní odtok hlienov,“ povedal Hrubiško, no upozornil, že tieto lieky sa smú užívať maximálne tri až päť dní, inak hrozí ťažká závislosť.

debata chyba