Kedy podať vakcínu proti rakovine krčka maternice, aby bola plne hradená?

Zdravie žien najčastejšie ohrozuje rakovina krčka maternice, ktorej príčinou je v 99 % prípadov ľudský papilomavírus (HPV). Nebezpečná je v tom, že nebolí a mnohé ženy ju odhalia neskoro. Na Slovensku každoročne ochorie na rakovinu krčka maternice viac ako 600 žien, z nich polovica je diagnostikovaná v 2. a v 3. štádiu. Úmrtiam na rakovinu krčka maternice či na rakovinu prsníka sa dá pritom účinne predchádzať prevenciou a očkovaním.

25.09.2022 06:00
HPV Foto:
Vírus HPV, ktorý rakovinu krčka maternice spôsobuje, sa prenáša najmä pohlavným stykom, ale napríklad aj dotykom, kontaminovanými predmetmi alebo z matky na dieťa už počas pôrodu.
debata (2)

Preventívnu prehliadku u gynekológa v roku 2021 absolvovalo 423 606 žien. Mnohé ju však stále ignorujú aj niekoľko rokov. „Vírus HPV, ktorý rakovinu krčka maternice spôsobuje, sa prenáša najmä pohlavným stykom, ale napríklad aj dotykom, kontaminovanými predmetmi alebo z matky na dieťa už počas pôrodu. Počas svojho života sa s ním opakovane stretne až 80 % populácie. Hoci väčšina jeho typov nespôsobuje ľuďom žiadne problémy, niektoré môžu pri nedostatočnej imunite vyústiť do veľmi vážnych ochorení. Pravidelné preventívne prehliadky a očkovanie sú najúčinnejším spôsobom, ako tomu predísť,“ zdôrazňuje Beata Havelková, podpredsedníčka predstavenstva VšZP.

Od mája tohto roka je zo zdravotného poistenia plne hradená dvojdávková vakcína Gardasil 9 proti vírusu HPV, a to deťom vo veku 12 rokov (teda od 12 rokov do 12 rokov a 364 dní).

Vírus HPV (ľudský papilomavírus). Foto: SHUTTERSTOCK
HPV, vírus, krčok maternice, rakovina krčka maternice Vírus HPV (ľudský papilomavírus).

Prvá dávka očkovacej látky musí byť podaná medzi dňom 12. narodenín a dňom, ktorý predchádza 13. narodeninám, druhá dávka o pol roka. Vakcína obsahuje deväť genotypov tohto vírusu a dokáže chrániť pred 90 % všetkých nádorov spojených s HPV infekciou. „V roku 2021 sa vakcínou proti HPV dalo zaočkovať 5 728 našich poistencov. Záujem o toto očkovanie medziročne narastá, čo nás veľmi teší,“ približuje manažérka komunikácie VšZP Eva Peterová. V máji 2022 túto možnosť využilo 2 135 detí vo veku 12 rokov. V júni 2022 to bolo 1 306 detí. Pre porovnanie, v máji 2021 sa dalo zaočkovať vakcínou Gardasil 9 len 278 detí, v júni 2021 to bolo len 279 detí.

VšZP zahrnula medzi svoje benefity v Peňaženke zdravia aj očkovanie proti HPV infekcii nad rámec zákona. Naďalej uhradí do 50 % z ceny každej vakcíny aj deťom od 13 do 18 rokov (presnejšie do veku 17 rokov a 364 dní). „Poistenci môžu požiadať o príspevok na tento doplatok v rámci benefitu na prevenciu a očkovanie v Peňaženke zdravia MINI aj MAXI, a to do výšky 31,45 eura na jednu dávku vakcíny. Žiadosť môžu poslať hneď po podaní prvej dávky,“ doplnila E. Peterová. Záujem o očkovanie rastie aj medzi mládežou od 13 do 18 rokov. Kým v januári 2022 sa dalo zaočkovať 390 starších detí, v máji to bolo až 2078.

Video
Gynekologička Redechová: Má zmysel testovanie na prítomnosť vírusov HPV? A znamená prítomnosť HPV automaticky rakovinu?

Všeobecná zdravotná poisťovňa tiež hradí preventívne cytologické vyšetrenie krčka maternice raz ročne pri každej preventívnej prehliadke u gynekológa, a to nielen konvenčnou, ale aj takzvanou LBC metódou. Pri voľbe metódy Liquid Based Cytology (LBC) ponúka navyše VšZP v rámci Peňaženky zdravia MAXI svojim poistenkám príspevok vo výške 30 eur. „LBC je moderné cytologické vyšetrenie na spoľahlivé zachytenie nádorových zmien buniek krčka maternice už v ich včasných štádiách. Toto vyšetrenie je tiež neinvazívne a bezbolestné. Príspevok od Všeobecnej zdravotnej poisťovne môžu využiť ženy od 18 rokov, a to každý rok,“ pripomína Peterová.

Ženské zdravie ohrozuje aj rakovina prsníka, ktorej výskyt stúpa s vekom, narastá však aj počet žien s rakovinou prsníka mladších ako 45 rokov. Tú pritom dokáže včas odhaliť mamografia, napriek tomu sa na tomto vyšetrení zúčastňuje len 35 % žien. „Medziročne narastá počet žien s karcinómom prsníka mladších ako 45 rokov. Aj preto ponúkame preventívne mamografické vyšetrenie bez limitu v termíne do 15 dní od objednania vo vybraných zdravotníckych zariadeniach. Dokážeme tak ročne zachrániť až 300 žien,“ spresňuje manažérka komunikácie E. Peterová.

Podmienkou pre čerpanie benefitov je absolvovanie preventívnych prehliadok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #rakovina krčka maternice #HPV