Niektorí popálení doslova vstanú z popola. Kto videl tvár Jacqueline Saburidovej, pochopil

Viete, kto bol azda najznámejším popáleným pacientom na svete? Bola to žena, kedysi krásna mladá žena, Latinskoameričanka španielskeho pôvodu Jacqueline Saburidová. Snímky jej tváre "pred" a "po" obleteli svet, bola hosťom slávnej americkej moderátorky Oprah Winfreyovej a dúfala taktiež v transplantáciu tváre, ktorej sa nedožila.

27.09.2022 06:00
Jacqueline Saburidová, popálenie, popálená... Foto:
Jacqui pochádzala z dobre situovanej venezuelskej rodiny. Bola jediným dieťaťom majiteľa fabriky na klimatizáciu. Opitému vodičovi, ktorý nehodu spôsobil, ešte počas života odpustila.
debata

Málokto vie, že popáleninová medicína sa zaoberá nielen popálením plameňom, ale aj chemickými úrazmi ako poleptanie, či úrazmi elektrickým prúdom. Teoreticky takisto radiačným postihnutím, hoci takýchto prípadov nie je veľa. Na popáleninové oddelenia sa tiež dostanú niektoré typy omrzlín, pretože aj omrzlina je termické poranenie so stratou kože podobne ako popálenina, len pôvodca je odlišný. Popáleninová medicína tiež zahŕňa tzv. netermické straty kožného krytu (napr. niekoho strhne autobus a ťahá ho po zemi), ale aj takéto prípady sú, chvalabohu, raritné.

Nesmierne raritné je aj iné ochorenie, pri ktorom užijete bežný liek a v reakcii naň sa zvlečiete z kože a zasiahne to aj sliznicu. „Z lekárskeho hľadiska ide o veľmi zaujímavú chorobu, človek vyzerá ako popálený, ale nie je to popálenina, ale akási alergická reakcia na podaný liek. Na dermatológii majú takých pacientov, ktorí následkom autoimunitného procesu stratia kožu a o ktorých sa snažíme starať. Takže možností uplatnenia popáleninovej medicíny je pomerne dosť,“ povedal pre český časopis d-Test doc. MUDr. Robert Zajíček, PhD., prednosta Kliniky popáleninovej medicíny pražskej Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady a 3. LF UK.

Stalo sa to nadránom, v nedeľu 19. septembra 1999. Venezuelčanka z Caracasu Jacqui, ktoá v texaskom Austine študovala angličtinu, sa so štyrmi ďalšími priateľmi viezla z narodeninovej párty v kamarátkinom oldsmobile na sedadle spolujazdca. Na jednej z tmavých ciest na predmestí do auta s piatimi mladými ľuďmi narazil opitý vodič. V aute vypukol požiar a Jacqueline, v tom čase 21-ročná, ostala uväznená na prednom sedadle za zaseknutými dverami. Horela.

Jedno z videí o Jacqueline Saburidovej. Je v angličtine.

Stupne popálenín vypovedajú o hĺbke zranenia

V Nemecku sú štyri, u nás tri, v Amerike ich zjednodušujú na dva. U nás je historicky vytvorená klasifikácia popálenín na prvý, druhý a tretí stupeň. „Ak sa popálite od slniečka, ide o prvý stupeň, nič moc sa nedeje, trpí len pokožka. Druhý stupeň už zasahuje do hlbšej vrstvy, ktorá sa volá zamša, tretí supeň znamená, že všetky vrstvy kože sú preč. Popáleninové oddelenia vídajú popáleniny obyčajne od druhého stupňa,“ povedal doc. Zajíček vo veľkom rozhovore pre d-Test. „Tu sa ešte dá niečo robiť, aby sa koža zachránila, sebaobnovila. Pri treťom stupni popálenia sa musia operatívne odstrániť zvyšky spálenej kože, pretože tam môžu byť baktérie a z odumretej kože sa do tela dostáva veľké množtvo toxínov a škodlivých látok. Je treba dať na miesto novú kožu, kožný štep, kožný transplantát.“

Najznámejšia popálená pacientka na svete... Foto: Rodolfo Gonzalez / Zuma Press / Profimedia
Jacqueline Saburidová, popálenie, popálená žena, popálenina Najznámejšia popálená pacientka na svete Jacqueline Saburidová v auguste 2009.

Závažnosť sa označuje v percentách povrchu tela

Podstatná je tiež plocha. Závažnosť sa označuje v percentách povrchu tela, ktorý má takmer dva metre štvorcové. Dlaň s roztiahnutými prstami tvorí zhruba jedno percento. „U dospelých berieme ako veľmi vážnu popáleninu 20 % tela,“ vraví odborník. „To už je indikácia na transport na špecializované pracovisko, pretože ide o hranicu, po ktorej sa rozvinie šok. U detí je táto hranica nižšia, batoľatá berieme už od 10 %.“

Hodnotí sa tiež etiológia, čiže pôvod. Keď sa popálite elektrickým prúdom, máte malú povrchovú zmenu, ale vnútri môžete mať vážne zranenia. Poradie je teda: vek, potom rozsah, pôvod, hĺbka a lokalizácia. Najhoršie je popálenie tváre a krku, pretože pacient opúcha a nastáva riziko, že sa bude dusiť. Potom ruky, pretože ich dosť používame, nohy, najmä od členkov nadol, lebo chodidlá potrebujeme na chodenie. Komplikovaná je oblasť genitálií, a to kvôli infekcii.

Alena Višňovská Čítajte aj Ako 2,5-ročná spadla do hrnca s vriacou vodou. Má za sebou desiatky narkóz

Keď sa privolaným požiarnikom podarilo Jacqui konečne vysekať z uhaseného auta, nikto nedúfal, že dievčina je ešte nažive. Vlastne by bolo pre ňu lepšie, keby zomrela. Zhorela jej tvár, vlasy, uši, nos, ľavé očné viečko, prsty na rukách. Celkovo mala popáleniny tretieho, niekde až štvrtého stupňa na 60 percentách tela. Najväčšmi mala ohňom poškodené ruky a tvár. Prežila, čakali ju však mesiace a roky bolestí. Absolvovala desiatky plastických operácií a pre svoju húževnatosť a silu bojovať s osudom sa stala jednou z celosvetovo najznámejších popálených pacientok. Bola jednou z dvoch desiatok adeptov na prvú transplantáciu tváre v Británii, nevybrali ju však. Po celý život hľadala možnosti, kde by jej mohli pomôcť. Podľa Oprah Winfreyovej bola stelesnením vnútornej krásy. Zomrela v roku 2019 ako 40-ročná na rakovinu.

Jacqueline nakrútila známy TV spot, ktorý vyzýval vodičov, aby nešoférovali pod vplyvom alkoholu. Videli ho státisíce ľudí.

Vo svete sa ročný výskyt ťažkých popálenín pohybuje v rozmedzí 0,2 až 2,9 prípadov na 10-tisíc obyvateľov, pričom trend je klesajúci. Takmer polovica pacientov je mladších ako 16 rokov a približne 60 % tvoria muži. Na Slovensku je ročne ošetrených medzi 25-tisíc až 27-tisíc úrazov popálenín vo všetkých vekových skupinách, z čoho približne tretinu tvoria detskí pacienti.

Popáleninový úraz je jedným z najhorších a najbolestivejších poranení, ktorý zanecháva trvalé následky nielen na tele, ale ak to postihnutý prežije, tak najmä na jeho duševnom zdraví. Neopatrnosť vystavuje riziku nielen jednotlivca, ale aj jeho najbližších a ostatných prítomných bezbranných ľudí. „To, že sme často konfrontovaní s ľudským utrpením nás ako zdravotníkov nemôže neovplyvniť. Naučilo nás to však koncentrovať sa v prvom rade na stav pacienta a možnosti, ako mu pomôcť," povedal prednosta Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie nemocnice AGEL Košice – Šaca MUDr. Peter Lengyel, PhD., pre odborný časopis Lekárske noviny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koza #tvár #popálenie #popálenina