Ako si uvoľniť upchatý nos. Od ktorých kvapiek nevzniká závislosť?

Upchatý nos je príznakom mnohých ochorení. Nepriechodnosť nosa je nepríjemná, preto sa obyčajne snažíme uvoľniť nos najrôznejšími prostriedkami. Najčastejšie užívame kvapky alebo spreje do nosa. Od ktorých z nich však vzniká závislosť?

02.10.2022 10:00
chrípka, nádcha, prechladnutie, sopeľ, vreckovka Foto:
Upchatý nos je najčastejší príznak prechladnutia.
debata

Kedysi existovali jedny kvapky na uvoľnenie nosa, od názvu ktorých vzniklo aj ľudové pomenovanie pre závislosť tohto druhu – sanorinizmus. Závislosť od kvapiek na uvoľnenie upchatého nosa sa dnes odborne nazýva chronická lieková nádcha. Je to neustála potreba používať nosové kvapky, inak sa nos upchá. Lenže takéto zneužívanie má svoje veľké riziká, pretože časom dochádza ku znefunkčneniu riasinkového epitelu nosovej sliznice, dlhodobým používaním dokonca až ku vážnemu poškodeniu nosovej priehradky. Závislosť od kvapiek do nosa je vlastne obdoba drogovej závislosti, ibaže nie s psychickými, ale telesnými prejavmi lokalizovanými do nosovej sliznice. Nos sa ocitá v akejsi „chemickej kazajke“. Ak takáto situácia trvá dlhšie, problémy sa nabaľujú. Pacient nemôže dýchať cez deň ani v noci, opakovane si aplikuje kvapky, nevyspí sa, cez deň je nervózny a unavený, nedokáže sa koncentrovať. Vzniká začarovaný kruh.

Dostať sa z tejto závislosti nie je jednoduché, obyčajne sa to nedá zvládnuť bez pomoci ORL špecialistu alebo imunoalergológa, ktorí predpíšu lokálne kortikoidy do nosa vo forme spreja, prípadne na obmedzenú dobu tablety obsahujúce pseudoefedrín. Pacient musí byť skutočne dôsledný a v procese odvykania nesmie v žiadnom prípade použiť do nosa dekongestívum s účinnou látkou určenou na spľasnutie sliznice nosa.

Ako teda rozpoznať kvapky do nosa, ktoré je možné užívať obmedzený čas 7–10 dní a kvapky či spreje do nosa, pri ktorých vznik závislosti nehrozí? Samozrejme, v prvom rade treba čítať príbalové letáky, najmä ak ide o liečivá.

1. Medzi dekongestíva s obmedzenou dobou používania (obyčajne max 7–10 dní) patria kvapky či spreje ako Olynth, Otrivin, Muconasal, Mar rhino, Vibrocil či Nasivin. Fungujú na tom princípe, že spôsobia stiahnutie ciev, ktorých je v podslizničnom tkanive nosových mušlí neúrekom. Hovorí sa tomu vazokonstrikčný účinok. Tým odstránia opuch na sliznici nosovej dutiny a človek s príznakmi nádchy, chrípky, zápalom prínosových dutín a podobne môže zrazu voľnejšie dýchať. Zníži sa aj výtok z nosa a pacient si ho môže vyfúkať. Účinok trvá rôzne dlho, je to individuálne a závisí aj od použitého prípravku. Niektorí výrobcovia okrem účinnej látky pridávajú do dekongestív aj látky šetrné k nosovej sliznici, resp. také, čo ju zvlhčujú. Napríklad kyselinu hyalurónovú, sorbitol, éterické oleje či morskú vodu. Niektoré sú bez konzervantov. To však nijako neznižuje návykovosť týchto liekov. Sú voľnopredajné a možno ich zakúpiť jedine v lekárňach.

Medzi nosovými sprejmi treba rozpoznávať: zľava... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
nosové kvapky, nosové spreje, morské vody, prechladnutie, nádcha Medzi nosovými sprejmi treba rozpoznávať: zľava nenávykový sprej s éterickými silicami, ďalej sprej s minerálkou, ďalej s morskou vodou, dvojo dekongestív s obmedzenou dobou užívania a na záver nosový kortikoid.

2. Nosové kortikoidy sú spreje do nosa, ktorých účinok je v prvom rade protizápalový. Prvotný účinok teda nie je uvoľnenie nosa. Nosové kortikosteroidové spreje znižujú zápal nosovej sliznice, príznaky ako výtok, svrbenie v nose i mäkkého podnebia či kýchanie. Môžu sa užívať dlhodobo a často sa predpisujú alergikom, astmatikom, pacientom so zápalom prínosových dutín (tzv. sínusitída) a podobne. Oproti klasickým „kvapkám na uvoľnenie nosa“ však majú nevýhodu – kvôli mechanizmu účinku ich plný liečebný efekt pacient pocíti až po niekoľkých dňoch pravidelného užívania. Najvyššia účinnosť liečby sa dosahuje pravidelným denným používaním, používanie podľa potreby nie je také efektívne. Pomáhajú aj v prípade, ak vznikne závislosť od dekongestív.

3. Kvapky a spreje s morskou alebo minerálnou vodou. Morská voda či minerálka (Stérimar, Physiomer, Hypomer, Aliamare, Mar plus, Mivolis, Vincentka…) nemajú takmer nijaké kontraindikácie. Nemajú však ani zďaleka taký silný účinok na upchatý nos ako dekongestíva. Niekedy stačia aj tzv. hypertonické roztoky morskej vody, ktoré majú schopnosť odoberať nadbytočnú vodu z opuchnutej sliznice. V hypertonickom roztoku je koncentrácia soli vyššia ako v bunkách nosovej sliznice, preto za istých okolností môže aj takýto roztok morskej vody uvoľniť nos. Hovorí sa tomu „osmotický účinok“. Ak nos nie je upchatý, stačí používať izotonický roztok. Na trhu je takýchto sprejov viacero. Niektoré obsahujú aj ďalšie prídavné látky, napr. hojivý dexpanthenol, meď (pôsobí protizápalovo), mangán (zabraňuje vylučovaniu histamínu pri včasnej fáze alergickej reakcie) či hypromelózu, ktorá pomáha pri zvlhčovaní. Sú určené skôr na tzv. hygienu nosa.

4. Kvapky na uvoľnenie nosa s obsahom éterických silíc. Slúžia na uvoľnenie nosa a nevzniká od nich závislosť. To je veľká výhoda. Možnosť kúpiť jedine v lekárňach. Arómaterapeutický sprej obsahuje kombináciu hypertonickej morskej vody a organickej vody z rozmarínových kvetov s botanicky a biochemicky jasne vymedzenými esenciálnymi olejmi, napr. ružová pelargónia či eukalyptus, ďalej propolis a výťažok z echinacey (Puressentiel spray nasal decongestionant, táto značka má aj sprej, ktorý sa strieka do okolia v miestnosti pri prvých príznakoch prechladnutia). Silice, dexpantenol či roztok morskej soli obsahuje aj značka Aspecton určená do nosa. V prípade silíc pozor však na možné alergie na niektoré z prísad.

Príčiny a príznaky upchatého nosa

Prechladnutie: výrazný výtok z nosa, opuchnutá nosová sliznica, kýchanie, kašľanie, zvýšená teplota, často škriabanie v hrdle

Zápal nosových dutín: rovnaké príznaky ako pri prechladnutí plus žltozelený výtok z nosa, výrazné bolesti čelových dutín (zvýrazňujú sa pri predklone), tlak v lebke, slzenie, strata čuchu

Chrípka: opuch nosovej sliznice a kýchanie môže a nemusí byť, výtok z nosa miernejší ako pri nádche, horúčka, celková slabosť, nechutenstvo, bolesti svalov a hlavy, bolesti hrdla len niekedy, často závažný kašeľ

Alergia: opuch sliznice nosa, červený nos, výtok z nosa, kýchanie, svrbenie očí, nosa, podnebia, ktoré sa vyskytuje sezónne (ORL odborníci dokážu vidieť aj špecifické sčervenanie slizníc typické pre alergiu)

Cudzí predmet v nose: často jednostranný (z jednej nosovej dierky) výtok, niekedy zapácha

Zápal stredného ucha: nádchu sprevádza bolesť v uchu dlhšie ako jeden deň

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #nádcha #upchatý nos #sínusitída #zápal prínosových dutín #kvapky do nosa