Chcete vedieť, či máte v poriadku obličky? Zistite vaše riziko

Chronické ochorenie obličiek je zdĺhavý a pomalý proces, počas ktorého obličky postupne strácajú svoju funkciu. Zradnosť ochorenia spočíva aj v tom, že obličky môžu pracovať len na 10 percent bez toho, aby sme pociťovali akékoľvek príznaky.

30.11.2022 06:00
obličky, lekár, urológia, nefrológia, obličkové... Foto:
Chronickým ochorením obličiek trpí na celom svete cca 850 miliónov ľudí.
debata

Chronické ochorenie obličiek postihuje jedného z piatich mužov a jednu zo štyroch žien vo veku 65 až 74 rokov. Neznamená to ale, že neohrozuje aj mladšie ročníky! Na Slovensku je okolo tritisíc pacientov, odkázaných na dialýzu a takmer tisícka má transplantovanú obličku. Nebyť covidovej pandémie, ktorá spôsobila pokles počtu transplantácií, toto číslo by bolo ešte vyššie. Pritom včasnou diagnostikou sa mnohým z nich dalo predísť.

Riziko ochorenia zvyšuje:

Foto: vysetrioblicky.sk
obličky, rizikové faktory ochorenia obličiek

„Poznáme päť štádií chronického zlyhania obličiek. Prvé dve sa nijako neprejavujú, v treťom štádiu sa môže, ale nemusí, ohlásiť močenie v noci, mierny nepokoj či nechutenstvo. V štvrtom štádiu sa pridáva únava, nevoľnosť, sťažené dýchanie, môžu sa objaviť vyrážky a syndróm nepokojných nôh. V piatom štádiu chronického ochorenia obličiek opúchajú nohy, ruky, viečka, svrbí celé telo, páchne z úst, môžu sa pridružiť poruchy sústredenia a ďalšie príznaky. Neliečené ochorenie sa končí dialýzou alebo transplantáciou obličky, pričom už v 3. až 4. štádiu začíname pacienta pripravovať na možnosť dialýzy či transplantácie,“ vysvetľuje MUDr. Jaroslav Rosenberger, PhD., primár Transplantačného oddelenia Univerzitnej nemocnice P. J. Šafárika v Košiciach. Skúsený nefrológ zároveň upozorňuje na fakt, že obličky sú prepojené so srdcom. „Vysoké štádium ich ochorenia až desaťnásobne zvyšuje riziko úmrtia na srdcové ochorenia. Preto mnohokrát v dôsledku chronického ochorenia obličiek zlyhá srdce skôr než obličky."

Foto: vysetrioblicky.sk
obličky, príznaky ochorenia obličiek, nefrológia

Hoci sa chronické ochorenie obličiek, nazývané aj „tichá choroba“, najmä v prvých štádiách výraznejšie neprejavuje, telo dáva určité signály, že niečo nie je v poriadku. V prvom rade je to farba moču. Zdravý moč je svetložltý, číry, bez zápachu. Jeho farbu a pach môže krátkodobo ovplyvniť jedlo, nedostatok tekutín alebo lieky.

Pozornosť zbystrite, ak je váš moč:

  • tmavohnedý až hnedastý
  • červeno-ružový
  • s prímesou krvi
  • zakalený
  • zapáchajúci
  • spenený

Ak niektorý z týchto problémov pretrváva niekoľko dní, objednajte sa k lekárovi čo najskôr. Nečakajte, kým sa pridá únava, opuchy, bolesti podbruška, bedier, vracanie, nechutenstvo, bolesť hlavy, ktoré sú ďalšími príznakmi ochorenia obličiek. Krátky test, či sú vaše obličky v poriadku, si môžete urobiť TU.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #moč #močový mechúr #obličky #transplantácia obličky #urológia #urologická ambulancia