Diabetes: Základom úspechu je liečba „ušitá“ na mieru

Diabetes mellitus je jedno z najčastejších metabolických ochorení dnešnej doby, pričom počet diabetikov každý rok narastá. Na Slovensku bolo podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií vlani viac ako 355-tisíc diabetikov. Z nich má približne 330-tisíc diabetes typu 2. Odhaduje sa tiež, že približne každý tretí pacient s cukrovkou ale nie je diagnostikovaný.

06.12.2022 06:00
ruka, curkovka, cukrová ruka, kvapka krvi Foto:
Na Slovensku bolo podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií vlani viac ako 355-tisíc diabetikov. Z nich má približne 330-tisíc diabetes typu 2.
debata

Viete si predstaviť deň diabetika druhého typu? Päť až osemkrát denne kontrola glykémie a užitie inzulínu. Časové zladenie pichnutia inzulínu s príjmom potravy s obsahom sacharidov či zohľadnenia pohybu? Manažment cukrovky je azda najnáročnejší spomedzi všetkých chronických ochorení.

Diabetes mellitus je chronické ochorenie, ktorého komplikácie vedú k vysokej morbidite a mortalite vo všetkých krajinách sveta. S rozvojom civilizácie a zmenou životného štýlu stúpa počet pacientov s týmto ochorením. „Pri diabete typu 2 ide vo väčšine prípadov o gény, ktoré síce ochoreniu dovolia vzniknúť, ale nevyvolajú ho.

Video
Nie každý, kto sa potáca a z dychu mu cítiť acetón, je opitý! Ako pomôcť diabetikovi s hypoglykémiou? V relácii "Ide o zdravie" odpovedá diabetologička z Bratislavy MUDr. Katarína Černá.

Choroba vypukne až vtedy, ak sú prítomné rizikové faktory,“ hovorí docentka Viera Doničová, predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Ochorenie so sebou prináša sociálne, ekonomické a psychologické problémy, ktoré musí pacient a jeho okolie riešiť. Aj spoločnosť ako taká. Navyše v prípade, že nie je správne liečený, môže významne skrátiť dĺžku života. Predpokladá sa, že každých sedem sekúnd zomiera na diabetes jeden človek.

Vyhliadky na lepšiu budúcnosť diabetikov majú priniesť nové možnosti liečby, pričom tá by mala byť čo najjednoduchšia. Liečba inzulínom si totiž vyžaduje edukáciu, správny postup, injekčnú aplikáciu do podkožia, ako aj početné pichania do prsta pre monitorovanie glykémie. K tomu treba pripočítať presný čas podávania inzulínu, časové zladenie s jedlom, obsahom sacharidov, dávkou inzulínu či zohľadnenie fyzickej aktivity.

hypoglykémia, hyperglykémia, diabetes, cukrovka, cukor Čítajte viac Máte svoj cukor pod kontrolou? Dajte si ho odmerať zadarmo a bez čakania

Takáto liečba je pre pacienta náročná. „Pre väčšinu z nich však máme dobrú správu. Liečbu inzulínom vo viacerých denných podaniach vieme nahradiť jedným denným podaním lieku. Navyše je aj veľmi efektívny, vedie k úprave hmotnosti a tiež krvného tlaku, predchádza aj vysokému riziku hypoglykémie,“ približuje novinku v liečbe docent Emil Martinka, predseda Slovenskej diabetologickej asociácie.

Dôležitou súčasťou liečby je aj vzdelávanie pacientov. Diabetik sa stáva partnerom v liečbe a preberá aj väčší podiel zodpovednosti za svoje zdravie. „Ani najmodernejšia liečba nebude fungovať, ak sa do nej nezapoja lekár, pacient a rodina. Každý pacient je individuálny, preto aj manažment jeho ochorenia musí byť šitý na mieru,“ konštatoval docent Zbynek Schroner, hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre diabetológiu.

Navyše, žiadna liečba nemôže byť účinná bez zmeny životného štýlu. Približne 80 % pacientov nedodržiava režimové a diétne opatrenia, ktoré sú pre diabetika kľúčové. K najdôležitejším patria strava a pohyb. Na priaznivý efekt stačí 30 až 45 minút aeróbnej fyzickej aktivity denne. Pravidelný pohyb má priaznivý efekt nielen na kontrolu glykémie, ale aj zlepšenie citlivosti na inzulín, pokles hmotnosti, krvného tlaku, zlepšenie spektra krvných tukov a ďalšie. U pacientov s diabetom 2. typu sa pravidelná fyzická aktivita strednej intenzity považuje za základnú súčasť terapeutického plá­nu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #diabetes #diabetes mellitus