Nafúklo vás? Balón v bruchu vyfučí vďaka pohybu

Dusík, vodík, oxid uhličitý, metán a dokonca kyslík – takto je namiešaná zmes plynov, ktorú obsahujú naše črevá. Vzhľadom na to, že tieto plyny majú aj rôzne zvukové a zápachové „sfarbenie“, ich vypúšťanie sa v spoločnosti považuje za faux pas.

28.01.2023 06:00
brucho, žalúdok, hernia, prietrž Foto:
Z prehltnutého vzduchu pri jedle, z neutralizácie žalúdočnej kyseliny v zásaditom prostredí a z kvasnej aktivity črevných baktérií vznikajú aj intestinálne plyny.
debata (1)

Poznáte ten známy východniarsky vtip? „Pani, vy ste perla!“ „Ja ne pérla, to stolička vérzla!“ Na trapas spojený s nechceným prdnutím alebo grgnutím by si zo svojho života určite spomenul takmer každý. Je to bežná a fyziologická záležitosť, avšak tolerujú ju jedine v Číne alebo niektorých pre nás exotických kultúrach, kde sa odgrgnutie po jedle považuje dokonca za prejav pochvaly. Hosťovi jednoducho chutilo.

U nás dávame vedome odgrgnúť jedine dojčiatka, pretože obyčajne pijú veľmi hltavo a do bruška sa im dostane vzduch, ktorý musí von. Inak sa im plyny nahromadia v črevách a hrozí detská kolika. Každému sa však stalo, že po prirýchlom vypití sýteného nápoja mu bublinky zo žalúdka vyšli doslova nosom, keďže sa grgnutie zo slušnosti snažil zastaviť. Najmä medzi mladými chlapcami jestvujú "grgací majstri“, ktorí sa predbiehajú v tom, "kto dlhšie“ a pobúrené dievčatá ich za to obyčajne častujú nepublikovateľnými prezývkami. V prípade grgnutia ide o plyny, ktoré sa nahromadili v žalúdku a potrebujú sa rýchlo dostať von.

Z prehltnutého vzduchu pri jedle, z neutralizácie žalúdočnej kyseliny v zásaditom prostredí a z kvasnej aktivity črevných baktérií vznikajú aj intestinálne plyny. Bežne si v bruchu nosíme jeden až dva litre črevných plynov. Viac či menej nenápadne ich vypúšťame aj dvanásťkrát denne,

Dokonca aj v spánku sa v našich črevách... Foto: Pravda
balóny Dokonca aj v spánku sa v našich črevách vyprodukuje približne 100 ml plynov za hodinu.

Plynatosť, flatulencia, meteorizmus – to sú názvy, akými sa označuje nadmerná tvorba plynov v črevách. O patologickom meteorizme možno hovoriť, ak je počet únikov plynu viac ako 25 za deň v priebehu dvoch týždňov. Nadmerný meteorizmus je veľmi nepríjemný. Môže súvisieť s funkčnými poruchami v tráviacom trakte, vzniká pri nedokonalom trávení, pri ochoreniach pankreasu, žlčových ciest či žlčníka. Pri problémoch tohto druhu odborníci odporúčajú najmä dostatočný príjem probiotík a pohyb. Najlepšie sú prirodzené probiotiká z nepasterizovanej bryndze, z jogurtov, kyslého mlieka. Pohyb je dôležitý, aby nezleniveli črevá. V nemocnici vedia, že keď si pacient ľahne na lôžko, treba mu ultrazvukové vyšetrenie urobiť do troch dní, neskôr má väčšiu plynatosť a na obrazovke už toho lekári veľa neuvidia. Aj to dokazuje, že pri nadmernom meteorizme treba zvýšiť svoju pohybovú aktivitu.

Sú prípady nafukovania, kde môžu pomôcť tzv. deflatulenciá, čiže prípravky proti plynatosti. Upravujú prostredie v tenkom a hrubom čreve, odstraňujú napätie, ktoré vzniklo na základe plynatosti. Patria sem účinné látky ako simetikón (v mnohých voľnopredajných prípravkoch), ktorý znižuje povrchové napätie plynových bubliniek v črevnej náplni. Z čreva sa nevstrebáva do krvného obehu a vylučuje sa stolicou. Je to účinná a bezpečná liečivá látka, ktorá sa používa už viac ako 50 rokov a obsahujú ju dokonca prípravky určené dojčatám.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #meteorizmus #plynatosť #simetikón