Bez nás by bola nemocnica možno len hotel s izbami a posteľami

Nemocničná lekáreň je akýmsi neviditeľným srdcom každej nemocnice. Vďaka nej lekári či hospitalizovaní pacienti nemusia riešiť častý problém nedostupnosti liečiv. Tunajších zamestnancov síce stojí veľa energie a telefonátov zohnať nedostupný liek, ale vždy musia nájsť pre nemocničného pacienta riešenie. Pracujú tu nielen farmaceuti a farmaceutické laboranti, ale aj sanitári, skladníci či administratívni pracovníci. Tá, ktorú sme navštívili, v suteréne bratislavských Kramárov, má rovnako ako nemocnica, už viac ako pol storočia.

06.02.2023 06:00
debata (6)

Okrem celej logistiky a zásobovania robia v rámci nemocničnej lekárne aj dôležitú konzultačnú činnosť – ako liek dávkovať, riediť či posudzujú vzájomné interakcie liekov. Zhovárame sa s PharmDr. Ľubicou Slimákovou, vedúcou nemocničnej lekárne Univerzitnej nemocnice na bratislavských Kramároch.

Video
Pozrite si video zo suterénnych priestorov nemocničnej lekárne na bratislavských Kramároch, kam sa bežný človek nedostane.
Oddelenie prípravy liekov Nemocničnej lekárne... Foto: Robert Hüttner
lekáreň, lieky, prášok, laboratórium, ruky Oddelenie prípravy liekov Nemocničnej lekárne na bratislavských Kramároch.

Čo sa dozviete vo videu:

  • Aký je zásadný rozdiel medzi nemocničnou a verejnou lekárňou?
  • Čo zabezpečuje Oddelenie zdravotníckych pomôcok? Uvidíte unikátny skladovací systém.
  • Čo zabezpečuje Oddelenie klinickej farmácie?
  • Ako zabezpečiť správnosť uchovávania, skladovania liekov? Kuk do mrazničky pri mínus 80 stupňov Celzia!
  • Aké lieky sa najčastejšie individuálne pripravujú v Oddelení prípravy liekov? Nekrájajte doma lieky, ak nesedí vaše dávkovanie s dávkou v tablete či kapsule, tu vám pomôžu!
  • Prečo je potrebné Oddelenie kontroly liekov? Akému veľkému problému, priam hromadnej otrave, takéto oddelenie zabránilo v minulosti?
  • A takto vyzerá priestor, kde je potrebné lieky pripraviť v sterilnom prostredí. Napríklad výživu do žily pre pacientov, ktorí sa z rôznych dôvodov nemôžu normálne stravovať.
  • Čo robiť, ak sa nedá zohnať liek? Čo ak nastane mimoriadna situácia, keď je potrebné súrne zohnať napríklad protijed? Nemocničná lekáreň sa musí vynájsť!

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Univerzitná nemocnica Bratislava #špitál #nemocničná lekáreň