Kde na Slovensku je najvyššia chorobnosť na tuberkulózu? Odpoveď vás asi neprekvapí

Čo sa týka výskytu tuberkulózy, situácia ja na Slovensku stabilizovaná. Počet prípadov dokonca klesol, hoci sa pred rokom objavili obavy z dôvodu migračnej vlne utečencov z Ukrajiny. V roku 2022 bolo do Národného registra tuberkulózy vo Vyšných Hágoch nahlásených 155 prípadov TBC, čo znamená chorobnosť 2,86 na 100-tisíc obyvateľov. Pred štyrmi rokmi to bolo 281 prípadov, čo predstavovalo 5,18 na 100-tisíc obyvateľov.

31.03.2023 10:46
tbc, TBC, pľúca, tuberkulóza Foto: ,
Takto vyzerá rozpad pľúcneho tkaniva. Snímka z obrazovky počítača doc. MUDr. Ivana Soloviča z Vyšných Hágov.
debata

Tuberkulóza však nebude v čase zvyšujúcej sa migrácie trvalo odstránená v žiadnej krajine, kým nebude eliminovaná v celosvetovom meradle, varujú odborníci.

Situácia na Slovensku zatiaľ pod kontrolou

„Situáciu sa podarilo udržať pod kontrolou, či dokonca zlepšiť, aj napriek riziku, ktorého sme sa obávali nielen my na Slovensku, ale aj Svetová zdravotnícka organizácia po vypuknutí vojny na Ukrajine,“ hovorí prednosta Kliniky pneumológie a ftizeológie UNLP Košice doc. MUDr. Pavol Joppa, PhD. „Migrácia ľudí z Ukrajiny znamenala potenciálne zvýšené riziko TBC, pretože výskyt tohto závažného respiračného ochorenia je u nášho východného suseda takmer 20-násobne vyšší ako u nás. Zároveň je na Ukrajine vysoký výskyt liekovej rezistencie. Približne každý piaty nakazený je nositeľom rezistentného kmeňa, teda takého, ktorý nereaguje na bežnú liečbu. Je dôležité, aby sa nám aj naďalej darilo prichádzajúcich ľudí podchytiť, aby osoby so zatiaľ nezisteným ochorením, ale už aj s príznakmi mali prístup k adekvátnej diagnostike a následnej liečbe,“ vysvetľuje prednosta.

Peter Ferenc, primár, Dolný Smokovec, lekár, pneumológ, Národný ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb Čítajte viac Primár najväčšieho detského oddelenia tbc: Máme dediny, odkiaľ máme stabilný prísun pacientov

Cudzincov s tuberkulózou sme podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií mali v roku 2022 na Slovensku evidovaných 17 – oproti 7 prípadom v roku 2021. Dvanásť osôb bolo práve z Ukrajiny (po jednej osobe z Talianska, ČR, Indie, Somálska a Vietnamu). „Ojedinelé prípady sme zachytili aj u nás na Klinike pneumológie a ftizeológie v Košiciach a po zdiagnostikovaní boli títo pacienti preložení do Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie (NÚTPCHaHCH) vo Vyšných Hágoch za účelom pokračovania v ústavnej liečbe. Niekoľko pacientov so známym ochorením v pokračovacej fáze liečby kontaktovalo naše ambulancie z dôvodu predpisu liekov. Na udržanie situácie pod kontrolou je potrebné vyvinúť maximálne úsilie na to, aby pacienti liečení antituberkulotikami mohli pokračovať v liečbe, aby boli pre nich na našom území dostupné lieky a to aj finančne, ideálne bezplatne,“ dodáva MUDr. Joppa.

„Vďaka novému analyzátoru s vysoko citlivou a... Foto: UNLP Košice
RNDr. Zuzana Váczy, vedúca Združenej tkanivovej banky UNLP Košice „Vďaka novému analyzátoru s vysoko citlivou a rýchlou metodikou PCR budeme môcť oveľa rýchlejšie a presnejšie diagnostikovať TBC,“ vysvetľuje RNDr. Zuzana Váczy, vedúca Združenej tkanivovej banky UNLP Košice.

Kde je najvyššia chorobnosť?

Nejde však len o utečencov, TBC ochorenie prevažuje aj u našich marginalizovaných skupín a zvýšil sa jeho výskyt u mladej generácie. A hoci celoslovensky zaznamenávame pokles tuberkulózy, na východe je situácia horšia. V Košickom kraji je chorobnosť: 4,79 na 100-tisíc obyvateľov, v Prešovskom ešte vyššia: 6,12 na 100-tisíc obyvateľov. Najnižší výskyt TBC zaznamenávame v Nitrianskom kraji: 1,02 na 100-tisíc obyvateľov.

V UNLP urýchlia diagnostiku TBC

V Košiciach pri diagnostike a liečbe tuberkulózy výrazne pomôže nové, moderné zariadenie. „Vďaka novému analyzátoru s vysoko citlivou a rýchlou metodikou PCR budeme môcť oveľa rýchlejšie a presnejšie diagnostikovať TBC,“ vysvetľuje RNDr. Zuzana Váczy, vedúca Združenej tkanivovej banky UNLP Košice. „Pomôže nám to pri zachytení tuberkulózy u rizikových skupín obyvateľstva, vrátane utečencov z Ukrajiny žijúcich na Slovensku. Cieľom je zabrániť prepuknutiu výskytu multirezistentných a extrémne rezistentných baktérií na antibiotiká. Prístroj nám umožní diagnostiku a zistenie rezistencie do dvoch hodín od doručenia vzorky do laboratória,“ dodáva RNDr. Váczy.

Do nemocnice poputuje analyzátor vďaka WHO, ktorá tieto prístroje v súvislosti so situáciou na Ukrajine dodala do krajín s ňou susediacich. WHO rovnako zabezpečí príslušenstvo a zásobu spotrebného materiálu. Na Slovensko sú pridelené tri analyzátory – okrem UNLP Košice ďalšie dva využijú odborníci v Bratislave a tiež v NÚTPCHaHCH Vyšné Hágy.

Čo je tuberkulóza (TBC)?

Ide o infekčné ochorenie, ktoré je celosvetovo druhou hlavnou príčinou úmrtí na infekčné choroby, hneď po COVID-19. Ostáva hlavnou príčinou úmrtí pacientov s infekciou HIV a hlavnou príčinou smrti v dôsledku infekcií, rezistentných na antimikrobiál­ne látky.

Doc. MUDr. Ivan Solovič, CSc., je v SR... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
doc. MUDr. Ivan Solovič, tuberkulóza, tbc, TBC Doc. MUDr. Ivan Solovič, CSc., je v SR špecialista na tuberkulózu dospelých. Pôsobí vo Vyšných Hágoch.

Najčastejším zdrojom nákazy pre človeka je človek, ktorý má takú formu tuberkulózy, pri ktorej vylučuje do prostredia živé baktérie. Sú to prevažne chorí s pľúcnou TBC a baktérie sa nachádzajú v pľúcnom sekréte. Nákaza sa prenáša inhalačnou cestou prípadne kontaktom s infekčným materiálom pri porušení celistvosti kože.

Nástup ochorenia je pozvoľný, príznaky sú spočiatku nenápadné, rozvíjajú sa pomaly a sú dlhotrvajúce. „Hlavný príznakom rozvinutého ochorenia je produktívny kašeľ a vykašliavané spútum (hlieny) predstavuje vysoko infekčný materiál. Ďalšími príznakmi sú chudnutie, slabosť, únava, mierne zvýšenie teploty, nočné potenie. Ak sa ochorenie nelieči, pokročilými neskoršími príznakmi, vedúcimi prípadne až k smrti, sú vykašliavanie až chrlenie krvi, dýchavica až dychové zlyhávanie v dôsledku zničenia a nenávratnej straty pľúcneho tkaniva,“ vysvetľuje docent Joppa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuberkulóza #respiračné ochorenia #pneumológ #pľúcny lekár #TBC