Dá sa vyhnúť vyšetreniu cez konečník vďaka novému testu na odhalenie rakoviny prostaty?

Slovenskí vedci sa postarali o výrazný pokrok v diagnostike rakoviny prostaty. Krvný test s názvom Giasay Prostate dokáže s najvyššou presnosťou odlíšiť nezhubné zväčšenie prostaty od rakovinového bujnenia. Táto metóda je postavená na hodnotení tzv. glykánov na povrchu bielkovín. Vďaka tomuto testu, ak je negatívny, sa muž môže vyhnúť nepríjemnej biopsii prostaty.

29.05.2023 06:00
debata (1)

Až v 76 percentách biopsií prostaty sa totiž rakovina nepotvrdí a pacient tak „zbytočne“ absolvuje nie najpríjemnejší zákrok, počas ktorého sa odoberajú vzorky prostaty na histológiu. Indikáciou na biopsiu je opakovane zvýšená hladina prostatického špecifického antigénu (PSA) z krvi, tú však nezvyšuje iba rakovina, ale stúpnuť môže aj z viacerých iných dôvodov (tzv. falošne pozitívne výsledky). Na spomínaný nový typ vyšetrenia sa použije vzorka krvi, ktorú urológ pacientovi aj tak odoberá v ambulancii v rámci prevencie a nehodnotí sa množstvo PSA, ale zmeny v štruktúre. Bohužiaľ, toto nové vyšetrenie nehradí zdravotná poisťovňa, pretože ide o novinku. Raz sa možno stane štandardom, ale momentálne to tak nie je. Viac o tom vo videu pre reláciu „Ide o zdravie“ hovorí urológ z Bratislavy MUDr. Boris Kollárik.

Video
O možnostiach, ako zistiť, či je v prostate karcinóm, hovorí urológ z Bratislavy MUDr. Boris Kollárik. / Zdroj: TV PRAVDA

Štúdia, ktorú robili v rámci krajín EÚ, vrátane Slovenska, na počte 501 pacientov preukázala, že nový test hodnotenia glykánov spoľahlivo zachytil 82 zo 100 prípadov rakoviny prostaty, a to aj veľmi skoré štádiá. Naviac podrobným hodnotením 392 pacientov sa zistilo, že dokáže predísť odvrátiteľným biopsiám prostaty v 73 %. Bohužiaľ, stojí 250 eur na priamu platbu a nehradia ho zdravotné poisťovne.

Vo videu sa dozviete:

  • Aké hodnoty prostatického špecifického antigénu (PSA) z krvi muža sú normou a kedy už urológ spozornie?
  • Kedy, v akých prípadoch môže byť zvýšená hladina PSA?
  • Čo je štandardnou súčasťou preventívnej urologickej prehliadky?
  • Môže mať muž aj pri negatívnom PSA nádor v prostate?
  • Čo je to index zdravej prostaty (PHI) a z čoho sa tento index zisťuje? Je tento test štandardne odporúčaný?
  • Čo obnáša nové vyšetrenie Giasay Prostate z krvi, je presnejšie ako ostatné?
  • Je biopsia vždy nevyhnutná ako dôkaz výskytu karcinómu v prostate?
  • Ako prebieha biopsia prostaty? Čo je potrebné absolvovať pred odberom vzoriek z prostaty? Aká je postupnosť krokov?
  • Čo znamenala tzv. slepá biopsia v minulosti? Ako sa biopsia robí dnes?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #PSA #urológ #prostata