Nebojte sa, primár urológie má krátke prsty

Kňaz a spisovateľ Karol Lovaš nedávno v jednom zo svojich zamyslení opísal urologickú prehliadku, pred ktorou pani sestrička zavtipkovala, aby sa nebál, veď pán primár má krátke prsty. Ide o známe palpačné vyšetrenie cez konečník ako súčasť preventívnej urologickej prehliadky, keď urológ nahmatá prostatu a toto vyšetrenie má v prípade skúseného lekára vysokú výpovednú hodnotu.

07.06.2023 10:00
vyšetrenie, prostata Foto:
Vyšetrenie z krvi na hladinu PSA je často ,,falošne pozitívne". Vyššia hladina PSA nie vždy znamená rakovinu prostaty.
debata (4)

Mnohí muži by sa tomuto vyšetreniu na urológii radi vyhli, radšej si nechajú odobrať krv zo žily v lakťovej jamke, čo je tiež súčasťou preventívnej urologickej prehliadky. Ak sa im však opakovane zistí zvýšená hladina prostatického špecifického antigénu (PSA), lekár ich indikuje na biopsiu prostaty, čo je veru ešte menej príjemné ako ten obávaný „prst do zadku“.

Prednedávnom sa na Slovensku objavila novinka, test z krvi, ktorým sa z krvi nezisťuje hladina prostatického špecifického antigénu (PSA), ale hodnotia sa zmeny v štruktúre tejto bielkoviny. Štúdia, ktorú robili v rámci krajín EÚ, vrátane Slovenska, na počte 501 pacientov, preukázala, že spomínaný nový krvný test „hodnotenia glykánov“ spoľahlivo zachytil 82 zo 100 prípadov rakoviny prostaty, a to aj veľmi skoré štádiá. Áno, v takomto prípade pacienta biopsia prostaty neminie, pretože podľa súčasných štandardov je histologické vyšetrenie vzoriek z prostaty jediný dôkaz rakoviny v prostate. Ak je teda akékoľvek vyšetrenie z krvi pozitívne, nasleduje biopsia prostaty.

Ale naopak, ak je tento nový test „hodnotenia glykánov“ negatívny, chlap sa nepríjemnej biopsii prostaty vyhne. V prípade bežného odberu krvi na výšku hladiny PSA sa hocikedy môže stať, že táto hladina z rôznych dôvodov stúpne. Môže to spôsobiť zápal, zväčšená prostata (tzv. benígna hyperplázia), dokonca sex či bicyklovanie a vznikne „falošne pozitívny“ výsledok.

Video
Dá sa vyhnúť vyšetreniu cez konečník vďaka novému testu na odhalenie rakoviny prostaty? Hovorí urológ MUDr. Boris Kollárik. / Zdroj: TV PRAVDA

73 % biopsií, ktoré sa urobia z dôvodu opakovane zvýšenej hladiny PSA v krvi, je negatívnych. Inými slovami – boli v zásade zbytočné. Negatívny výsledok nového, pacientom hradeného testovania v zmysle „hodnotenia glykánov“ môže teda odvrátiť spomínaných 73 % biopsií. Keďže ide o novinku, nehradia ho poisťovne a stojí 250 eur. Viacerým to iste stojí za to, aby sa biopsii vyhli. Povedzme, že majú zvýšenú z krvi bežne vyšetrovanú hladinu PSA a hrozí im biopsia. Tak si za nový Giasay Prostate test možno radi zaplatia.

Mimochodom, vyhnú sa okrem biopsie aj pohmatovému vyšetreniu, ktorým urológ cez konečník prstom v rukavici preventívne hmatá „zatvrdlinky“ či hrčky v inak elastickej prostate? Odpoveď znie: Nie. Preventívne urologické vyšetrenie štandardne pozostáva z vyšetrenia krvi na nádorový marker rakoviny prostaty, tzv. PSA, z ultrazvukového vyšetrenia prostaty i okolitých orgánov, vyšetrenia moču a vyšetrenia prostaty prstom cez konečník. Urológ robí takisto palpačné (pohmatové) vyšetrenie semenníkov. Na prevenciu v urologickej ambulancii má muž zo zákona nárok raz za tri roky po päťdesiatke (ak nie je vo zvýšenom riziku z hľadiska rodinnej anamnézy), ale zdravotné poisťovne ho umožňujú a hradia v rámci benefitov už po štyridsiatke.

Porovnanie preventívnych vyšetrení prostaty z krvi

- zisťovanie hladiny prostatického špecifického antigénu (tPSA) – hradené poisťovňami v rámci preventívnej urologickej prehliadky, fyziologické hodnoty (sú závislé aj od veku) sa pohybujú do 4 ng/ml (tzv. sivá zóna je medzi 3 až 10 ng/ml), ale hladina môže stúpnuť z viacerých dôvodov, nielen pri karcinóme prostaty, marker nie je špecifický len pre nádor (takže vyšetrenie je často „falošne pozitívne“, ak sú hodnoty vyššie, odporúča sa opakovať ho v časovom odstupe).

- zisťovanie Indexu zdravej prostaty (PHI) – podrobnejšia špecifikácia v diagnostike karcinómu prostaty, princíp vyšetrenia z krvi spočíva v sledovaní voľného PSA, celkového PSA a p2PSA, z ktorých sa následne vypočíta tzv. PHI Index. O tieto vyšetrenia z krvi možno požiadať za platbu urológa, alebo ich komerčne poskytuje viacero rôznych laboratórií (Synlab, Lab.online), cca 70–110 eur. Napr. ZP Union toto vyšetrenie hradí a tiež tak umožňuje znížiť potrebu biopsie prostaty.

- Giasay Prostate test – „hodnotenie glykánov“ má najvyššiu presnosť hodnotenia rizika rakoviny prostaty, až 82 %, čiže spoľahlivo zachytí 82 zo 100 prípadov rakoviny (oproti PHI, ktoré má 68 %). Podrobným hodnotením 392 pacientov bolo preukázané, že test Giasay PROSTATE dokáže predísť odvrátiteľným biopsiám prostaty v 73 %. (pri zisťovaní PHI je to 54 %). Tento test však stojí 250 eur a nehradia ho zdravotné poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #PSA #urológ #prostata #preventívne vyšetrenie