Radí bylinkárka: Takto si treba pripraviť skorocel na budúci sirup proti kašľu

Skorocel kopijovitý je nenápadná rastlinka, ktorá patrí medzi veľmi prospešné. Nájdete ju v škárach porušených chodníkov, dokonca aj na smetiskách, ale ak si z nej chcete doma pripraviť liečivý sirup, treba ju zbierať v čo najčistejšej prírode. Bylinkárka Katarína Künstler má to šťastie, že si ho nazbiera na lúke v Rajeckej doline, ktorá je od oku 2020 lokalitou pre zber bio certifikovaných voľne rastúcich rastlín.

04.06.2023 06:00
skorocel, bylinky, kašeľ Foto:
Treba ho uložiť v tmavej, chladnejšej miestnosti.
debata

V týchto dňoch si predpripravovala čerstvý umytý skorocel na sirup. „O dva mesiace z neho bude skvelý liek na kašeľ,“ povedala. A prezradila nám svoj recept.

Čerstvo nazbieraný skorocel. Foto: Katarína Künstler
skorocel, bylinky, liečivé byliny, bylina Čerstvo nazbieraný skorocel.

„Nazbieraný skorocel som po umytí nechala trochu obschnúť. Potom som ho pokrájala a vkladala striedavo s kryštálovým cukrom do skleneného pohára. Dôležité je, aby bol cukor na spodnej časti nádoby a takisto, aby sa cukrovou vrstvou skončilo ukladanie. Skorocel do pohára musíme čo najviac natlačiť, aby bol doslova namačkaný na skle. Do 5-litrového pohára som použila približne 1,5 kg cukru,“ dodáva Katarína Künstler.

bylinkárka, Katarína Künstler, Rajecká dolina Čítajte viac Bylinkárka: Čo urobiť so žihľavou, aby nepŕhlila? Pomojkať

Naplnený pohár odporúča dobre uzavrieť a odložiť na dva mesiace na tmavé chladné miesto. „A požehnať ho krížikom,“ dodáva svoju osobnú radu. Neskôr sa bude sirup cediť cez gázu a ohrievať na približne osemdesiat stupňov Celzia. Nesmie sa variť. A následne sa preleje do menších fľaštičiek.

Hovorí sa mu aj ranocel, psí jazyk či jatrocel. Skorocel má protizápalové, antibakteriálne a sťahujúce účinky. Zvonka sa využíva na zapálené rany, popáleniny, ekzémy, na štípance od hmyzu. Vnútorne pri chorobách dýchacích ciest, najmä proti kašľu, pri poruchách trávenia, nadbytku žalúdočnej kyseliny, pečeňových či žlčníkových ťažkostiach, ale aj zápaloch močových ciest. Možno z neho uvariť sirup, ale aj čaj.

Skorocel naložený s cukrom v pohároch. O dva... Foto: Katarína Künstler
skorocel, bylinky, kašeľ Skorocel naložený s cukrom v pohároch. O dva mesiace z neho bude sirup.

Listy skorocelu sa zbierajú približne od apríla do augusta. Najlepšie je natrhať ich ešte pred kvitnutím, lebo vtedy sú najviac nabité prospešnými látkami. Na rany či nehojace sa vredy možno použiť čerstvé listy podrvené na kašu. Sirupy a čaje pripravené zo skorocelu sa používajú pri kašli a zahlienení priedušiek.

Výkupne bylín v Rajeckej Lesnej a v Kláštore pod Znievom vykupujú sušené listy skorocelu kopijovitého za 2,9 eura/kilogram. V biokvalite za 3 eurá/kilogram.

Viete, že skorocel sa osvedčil aj pri bolestiach zubov? V takomto prípade sa však odporúča žuť čerstvý koreň rastliny.

Bylinkárka Katarína Künstler z Rajeckej doliny. Foto: Bianka Stuppacherová
Katarina Kunstler, bylinkárka Bylinkárka Katarína Künstler z Rajeckej doliny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bylinky #kašeľ #sirup #skorocel