Osteoporóza nie je len ochorením starých ľudí

Každá tretia žena a každý piaty muž vo veku nad 50 rokov sú ohrození vznikom zlomeniny v dôsledku osteoporózy. "Osteoporóza je ochorenie epidemiologického významu. Celoživotné riziko úmrtia na následok zlomeniny femuru je porovnateľné s rizikom úmrtia na rakovinu prsníka a dokonca 4-násobne vyššie ako pri rakovine maternice," hovorí profesor Juraj Payer.

19.09.2012 07:01
lekár, pacient, kosti, chrbtica, kostra, panva,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Vzhľadom na rastúci počet starších ľudí v populácii sa predpokladá, že počet zlomenín v dôsledku osteoporózy sa zvýši v priebehu najbližších desaťročí dvoj- až trojnásobne.

Osteoporóza je ochorenie, pri ktorom dochádza k strate kostnej hmoty a poškodeniu mikroarchitektúry kostného tkaniva. Aj keď by sa mohlo zdať, že kosť je tuhá a nemenná hmota, nie je to pravda. Kosť je živé tkanivo, ktoré denne počas celého života podlieha neprestajným zmenám vo forme novotvorby a odbúravania. Tieto zmeny musia byť v dospelosti v rovnováhe. Vo vyššom veku však môže dôjsť k narušeniu kosti, klesá schopnosť novotvorby a prevláda proces jej odbúravania, čo v konečnom dôsledku vedie k osteoporóze. Oslabená kosť má zvýšenú krehkosť a vyššiu náchylnosť k zlomeninám.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Niekoľko rád, ako sa vyhnúť úrazom a zlomeninám v dôsledku osteoporózy
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ochorenie spadá pod progresívne systémové ochorenia skeletu. Medzi choroby bola zaradená v roku 1994. Rizikovými faktormi vzniku osteoporózy sú predovšetkým vek, pohlavie, rodinná anamnéza osteoporózy, predchádzajúca zlomenina, predčasná menopauza, liečba liekmi, ktoré negatívne ovplyvňujú kosť, ochorenia ako reumatoidná artritída, chronické ochorenie pečene a tráviaceho traktu, ochorenia prištítnych žliaz či nedostatočná tvorba pohlavných hormónov u mužov.

Mnoho ľudí často vôbec netuší, že má osteoporózu. A to len do chvíle, kým neutrpia zlomeninu. Tá je najzávažnejším príznakom osteoporózy, ktorý výrazne ovplyvňuje kvalitu života postihnutého. Človek v dôsledku ochorenia trpí akútnou či chronickou bolesťou, problémami s dýchaním, depresiou a je odkázaný na dlhodobú opatrovateľskú starostlivosť. Osteoporóza môže spôsobiť chirurgické komplikácie a v niektorých prípadoch vedie až k smrti.

"Osteoporóza je nazývaná aj tichým zlodejom. Klinicky sa prejavuje až zlomeninou, o to je jej záchyt dôležitejší ešte pred klinickou manifestáciou. Odbúravanie kostného tkaniva sa navonok nijak neprejavuje. Aj z tohto dôvodu je nevyhnutný včasný záchyt ochorenia a liečba. V súčasnosti je na Slovensku dostupná pomerne jednoduchá diagnostika a najmodernejšia liečba. Napriek tomu toto ochorenie naďalej zostáva závažné a poddiagnostikované. Naším cieľom je preto čo najviac upozorňovať na jej riziká a šíriť povedomie o prevencii a liečbe osteoporózy,“ vysvetlil profesor Payer.

Počet ľudí postihnutých osteoporózou celosvetovo narastá a dôvodov je hneď niekoľko. Medzi najdôležitejšie patria predĺženie dĺžky života, nepriaznivý životný štýl, teda málo pohybu, nedostatok vitamínu D, vápnika, nadváha, zvýšené užívanie liekov s nepriaznivým efektom na kosť, alkohol, fajčenie, ale aj zlepšená diagnostika. Niektoré vyspelé krajiny ako napríklad USA však podľa jeho slov už zaznamenali zástav nárastu až pokles výskytu osteoporózy. Dôvodom je účinná prevencia, včasná diagnostika a efektívna liečba.

Proti chorobe pôsobia aj potraviny s obsahom minerálov, predovšetkým vápnika, čo je okrem mlieka a mliečnych výrobkov aj mak, ryby, zelenina, orechy, zrniečka a sója.

5 debata chyba