Ženy sa môžu prakticky naučiť, ako si vyšetrovať prsia

Ženy z celého Slovenska majú unikátnu príležitosť naučiť sa prakticky a pod dohľadom odborného lekára, ako si správne robiť samovyšetrenie prsníkov a účinne sa tak chrániť pred rakovinou prsníka.

17.10.2012 14:00
prsia - samovyšetrenie - rakovina prsníka -... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ženské kolektívy či firmy sa môžu jednoducho a bezplatne prihlásiť na edukačnú aktivitu Máte vlastné telo vo svojich rukách a to prostredníctvom webstránky pridajtesa.sk. Kampaň potrvá do 15. decembra.

Rakovina prsníka je najčastejším zhubným ochorením žien a celkovo tretím najčastejším typom rakoviny na Slovensku. Každoročne je diagnostikovaných viac ako 2400 nových prípadov a výskyt ochorenia medzi obyvateľmi Slovenska každým rokom rastie. Prevencia rakoviny prsníka, ako aj skorá diagnostika v jej počiatočných štádiách majú mimoriadny význam. Toto ochorenie je totiž možné úspešne liečiť, pokiaľ sa odhalí včas.

Stretnutia s odborníkmi v rámci kampane Máte vlastné telo vo svojich rukách budú bezplatné a budú sa konať vo vopred dohodnutých termínoch. Samovyšetrenie si budú môcť ženy nacvičiť na autentickej makete ľudského tela, na ktorej si samy prakticky vyskúšajú jeho kroky. Pod vedením lekára sa naučia, ako ich robiť správne, zistia, ako zmeny v prsníkoch identifikovať a aké varovné príznaky si treba všímať, naučia sa nález správne nahmatať a spoznajú, čo pritom pod prstami ucítia. Kampaň organizuje občianske združenie HERklub, ktoré združuje pacientky s rakovinou prsníka.

Primár Mamologického oddelenia Onkologického ústavu Sv. Alžbety Vladimír Bella a gynekológ z Nemocnice Košice – Šaca Ladislav Saksún sa zhodli, že edukáciu ohľadom samovyšetrovania pacientok by mali zvládať aj gynekológovia pri pravidelných prehliadkach. „Má to v náplni práce, dostáva za to peniaze. Ak to nerobí, treba zmeniť lekára,“ povedal Vladimír Bella. Zároveň však zdôraznili, že samovyšetrovanie určite nenahrádza preventívnu návštevu u gynekológa.

Podľa dostupných prieskumov si vedia v súčasnosti správne vyšetriť prsia iba 2 až 3 percentá žien. Samovyšetrovanie by pritom mali robiť všetky ženy nad 20 rokov raz za tri mesiace a nad 30 rokov každý mesiac, a to asi na tretí či štvrtý deň po skončení menštruácie. Potrebné je všímať si: zmenu tvaru a veľkosti prsníka, bolesti prsníka, hrčku v prsníku, výtok z bradavky, zmeny bradavky – napríklad jej vťahovanie, sčervenanie prsníka, kožné zmeny na prsníku, vťahovanie kože prsníka, zväčšenie lymfatických uzlín v podpazuší alebo nad kľúčnymi kosťami alebo neobvyklé zväčšenie či poklesnutie jedného prsníka. Je dôležité pri akomkoľvek náleze nepanikáriť, pretože 8 z 10 nálezov je nezhubných.

debata chyba