Aký bude váš účet za kúpele?

Koľko vás bude pobyt v kúpeľoch stáť závisí od toho, do ktorej kategórie patríte.

18.10.2012 05:59
debata

Pacientom v kategórii A
prepláca zdravotná poisťovňa pobyt kompletne – teda ubytovanie, stravu aj starostlivosť. Platíte iba zákonom stanovený poplatok 1,66 eura za deň pobytu a daň z ubytovania, ktorú si stanovuje mesto alebo obec. Prvý a posledný deň sa počítajú ako jeden deň.

Od poplatku sú oslobodení: deti do troch rokov veku, nositelia najmenej striebornej Jánskeho plakety, osoby v hmotnej núdzi, ktoré sa preukážu rozhodnutím úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o dávke v hmotnej núdzi a príspevkoch k dávke v hmotnej núdzi, platia len prvé tri dni pobytu, od štvrtého už nie

Pacientom z kategórie B
zdravotné poisťovne hradia zdravotnú starostlivosť. Ubytovanie a stravu si pacient platí sám. Ak kúpele ponúkajú štandardné ubytovanie (minimálne dvojlôžkovú izbu so sociálnym zariadením umiestneným mimo izby), zo zákona si môžu pýtať za deň maximálne 7,30 eura v hlavnej sezóne (II. a III. štvrťrok) a 4,98 eura za jeden deň mimo sezóny (I. a IV. štvrťrok). Platí sa navyše aj kúpeľný poplatok a daň z ubytovania.

Pobyt, na ktorý má pacient nárok zo zákona, trvá od 21 do 28 dní. Presný počet dní určuje zákon. Liečba sa dá skrátiť iba zo zdravotných alebo závažných rodinných dôvodov. O skrátenie nie je možné požiadať vopred.

debata chyba