Bolesť hlavy, a teda aj migréna, je choroba

Bolesť hlavy nie je len problémom hypochondrov a výsadou hysteričiek. Ide o skutočnú chorobu, ktorú opisuje aj Medzinárodná klasifikácia chorôb.

21.10.2012 07:00
hlava, bolesť, pamäť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bolesť hlavy ako príznak môže sprevádzať banálne choroby, ale na druhej strane môže predstavovať aj život ohrozujúci stav. Žiadnu bolesť hlavy teda netreba podceňovať.

Bolesť varuje, že niečo s naším telom nie je v poriadku. Akútna bolesť býva signálom upozorňujúcim na porušenie rovnováhy v pochodoch nášho tela, príznakom ochorenia. Vnímanie a vedenie bolesti zaisťujú senzitívne nervové vlákna a ich zakončenia.

Samotný mozog tieto vlákna takmer nemá, a preto nemôže bolieť. Intenzívna bolesť môže vznikať v obaloch mozgu. Bolesť hlavy, akú pozná väčšina ľudí, má však svoj pôvod mimo lebečnej dutiny. Koža, svaly, väzy, povrch hostí, sliznica, oči aj zuby sú bohato pretkané citlivými nervovými vláknami a môžu byť zdrojom bolesti.

Najväčšiu skupinu, približne 75 percent, tvoria takzvané primárne bolesti hlavy. Na ich vzniku sa nepodieľa žiadne iné ochorenie. Najznámejšia z nich je určite migréna, ale najčastejšia je takzvaná tenzná bolesť hlavy (bolesť hlavy z nadmerného psychického vypätia).

Primárne bolesti hlavy sa spolu s cukrovkou, obezitou, vysokým krvným tlakom, srdcovým infarktom alebo mozgovou mŕtvicou označujú niekedy ako civilizačné choroby. Niektorou z rôznych bolestí hlavy trpí až 93 percent mužov a 99 percent žien.

Prejavy migrény sa môžu vyskytnúť v ktoromkoľvek veku. Záchvaty sa začínajú spravidla už v detstve alebo v období puberty. Častejšie postihuje chlapcov, v puberte sa pomer presúva v „prospech“ dievčat.

Ak vás opakovane bolí hlava, vyhľadajte lekára. Zrejme vám povie, že je všetko v poriadku, ale ak nie, pošle vás na ďalšie vyšetrenie. Každá bolesť hlavy by mala byť riadne vyšetrená.

Aké sú ďalšie možné príčiny bolesti hlavy

Náhla zmena počasia
mnohí ľudia nie sú schopní dostatočne rýchlo sa prispôsobiť zmeneným poveternostným podmienkam. Reagujú zmenami krvného tlaku, malátnosťou, poruchami krvného obehu a spánku – a tiež bolesťami hlavy.

Preťažené oči
hlava môže bolieť aj vtedy, ak dlhšie čítate pri slabom svetle, keď ste dlho pred televízorom či počítačom

Psychická záťaž
ak ste dlhodobo v strese, máte stavy úzkosti či depresívne nálady, môže vás tiež rozbolieť hlava, pričom bolesť je opisovaná ako tupý tlak v spánkoch alebo celej hlave

Choroba z prechladnutia a chrípky
bolesť v tvári, predovšetkým v oblasti čela, je často náznakom zápalu vedľajších a čelových dutín

debata chyba