Vývoj a prirodzené zmeny prsníkov

Poznajte prirodzené zmeny prsníkov, ktoré nesignalizujú problém s nádorovým ochorením, ale aj rizikové faktory pri vzniku rakoviny prsníka.

07.11.2012 06:00
debata
  1. Prsník sa počas života vyvíja a mení. V detstve nie je v podstate žiadny rozdiel medzi mužským a ženským prsníkom, dievčenské sa začínajú formovať až v puberte. Konkrétne prejavy sú: zväčšenie pŕs, vplyvom estrogénu sa zväčšuje bradavka a prsný dvorec. S množstvom ukladajúceho sa tuku rastie prsník a vyvíja sa zložitý systém kanálikov a lalôčikov.
  2. Prsníky sa menia aj počas menštruačného cyklu ženy – nemajú rovnakú veľkosť, tvar, konzistenciu a citlivosť, pretože reagujú na zmeny hladín hormónov v tele. Každá žena vníma tieto hormonálne výkyvy inak, vo všeobecnosti však väčšina udáva tesne pred menštruáciou pocit plnosti a citlivosť prsníkov na dotyk. Všetky zmeny, ktoré žena počas svojho menštruačného cyklu pociťuje, sú úplne normálne a sú prirodzenou súčasťou hormonálnych zmien v tele.
  3. Pri otehotnení v nich dochádza vplyvom rastu hladiny estrogénu k zmenám, kanáliky a lalôčiky rastú a ich počet sa zväčšuje. Zvyšuje sa aj objem tukového tkaniva, silnie prísun krvi, zväčšuje sa a tmavne prsný dvorec. Na konci lalôčikov začínajú vznikať pupienky a práve v nich sa tvorí mlieko. Tok tejto tekutiny je vyvolaný satím a obsahuje 88 % percent vody, 7 % cukru, 4 % tuku, 1 % bielkovín. Satie stimuluje nervy v bradavke k vylučovaniu hormónu prolaktínu, ktorý spúšťa tvorbu mlieka.
  4. Tehotenstvo znamená pre prsník v podstate oddych, oproti ustavičným zmenám počas menštruácie.
  5. Po neprestajnej „aktivite“ v mladšom a strednom veku sa prsník nakoniec ustáli v menopauze. Vplyvom znižujúcej sa hladiny hormónov sa kanáliky v prsníku zmenšia, až nakoniec zmiznú. Prsník stráca svoj objem a podiel tuku voči žľazovému tkanivu sa zvyšuje.

Rizikové faktory

Zvýšené riziko rakoviny prsníka vám hrozí, ak patríte k ženám
so včasnou menštruáciou (pred 11. rokom života)
s neskorým nástupom menopauzy (po 55. roku života)
s prvým tehotenstvom po 30. roku života
ktorých príbuzní – babka, matka, sestra alebo dcéra či otec mali alebo majú rakovinu prsníka
ktoré nerodili
ktoré nedojčili
ktoré majú rakovinu vaječníka, hrubého čreva, malígny melanóm či rakovinu prsníka v osobnej anamnéze
s vysokou radiáciou na oblasť hrudníka
ktoré po prechode trpia nadváhou
s nezdravým životným štýlom
so zvýšeným negatívnym stresom
debata chyba