Terapiou endometriózy je aj tehotenstvo

Endometrióza je slovo odvodené od gréckeho endo (vnútri) a metra (maternica). Ide o chronické ochorenie, pri ktorom sa tkanivo podobné menštruačnej sliznici nachádza na inom mieste v tele, mimo dutiny maternice.

14.11.2012 14:00
tehotenstvo - bruško - pôrod - výživa - bábätko Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Na svete trápi až 5–10 percent žien, v Európe až 16 miliónov, najmä žien v reprodukčnom veku. Gynekológ MUDr. Vladimír Cupaník, PhD. z bratislavskej gynekologicko-pôrodníckej nemocnice KOCH zdôraznil, že čím skôr začne, tým nepriaznivejší má priebeh. „Až u 15 percent žien, ktoré prídu ku gynekológovi s bolestivou menštruáciou, sa diagnostikuje endometrióza,“ upozornil Cupaník. Lekári na základe ultrazvukového obrazu vedia označiť podozrivú endometrickú cystú, ktorú si overia laparoskopicky.

Toto ochorenie sa často vyskytuje na vaječníkoch ako cysta čokoládovej farby, ale tiež v stene maternice, vo vagíne, v močovom mechúre, v čreve, pričom teória vzniku dodnes nie je presne stanovená a ozrejmená.

Určité zvýšené riziko lekári registrujú u žien s krátkym menštruačným cyklom, s dlhým a bolestivým krvácaním, ktoré začali skoro menštruovať a tiež u tých žien, čo málo športujú. Naopak, menší výskyt endometriózy zaznamenávajú ženy, ktoré porodili viac detí a dlhšie dojčili.

„Gravidita je terapiou na endometriózu,“ potvrdil gynekológ Cupaník. Spresnil, že v prípade otehotnenia totiž dochádza k vyblokovaniu ovulácií- nedochádza každý mesiac k hormonálnym zmenám a endometrické ložiská sa zvyknú spontánne vstrebať. „Už staré mamky hovorievali dievčatám s bolestivou menštruáciou: Neboj sa, po pôrode to prejde. A mali pravdu,“ upozornil Cupaník.

K typickým príznakom endometriózy okrem bolestivej menštruácie patrí aj bolesť pri pohlavnom styku a chronická bolesť v oblasti panvy. Príznakmi môže byť aj únava či hoci zriedkavé krvácanie z nosa.

Až 30–40 percent žien s endometriózou má zníženú plodnosť. Otehotnejú len s ťažkosťami alebo vôbec. Môžu za to endometrické ložiská, ktoré často spôsobujú zrasty. „Ženy s endometriózou majú zníženú vaječníkovú rezervu – nižší počet vajíčok a ani embryá nie sú natoľko kvalitné,“ povedal ďalej MUDr. Cupaník.

Endometrióza môže vzniknúť v mladom veku, postihnúť však môže aj ženu v zrelšom, no stále v reprodukčnom veku. Preto hovorí gynekológ Cupaník o pomerne ťažko predvídateľnom priebehu. „Je to progresívne, veľmi nepríjemné ochorenie, ktoré môže viesť k ťažkým zrastom. Vtedy je jedinou terapiou odstránenie vnútorných pohlavných orgánov. K tomu ale pristupujeme až keď si žena splnila svoju reprodukčnú povinnosť.“

Do úvahy prichádza chirurgická liečba – odstráni sa endometrické ložisko a častokrát dochádza k obnoveniu plodnosti. Cupaník však upozornil na to, že odstrániť sa dajú len viditeľné ložiská. Toto ochorenie je zákerné aj v tom, že často recidivuje. „Nikdy si nemôžeme byť istí, že sme ho zvládli a prišlo k absolútnemu vyhojeniu,“ povedal lekár.

Existujú aj špecifické terapie na liečbu endometriózy, ktoré však majú svoje nevýhody, napríklad potlačia estrogénovú aktivitu. „Mladá žena si v plnom prežívaní zažije svoju vlastnú menopauzu, nehovoriac o tom, že to má negatívne účinky napríklad na kostnú hmotu, môže s tým byť spojená aj osteoporóza.“

Na liečbu endometriózy sa používajú aj gestagény či hormonálne kontraceptíva. „Tie skutočne vyblokujú ovuláciu, zastavia ovulačný aj menštruačný proces – bolesti ustúpia, častokrát príde až k vyhojeniu. Aj kombinovaná hormonálna antikoncepcia má podľa lekára presne vymedzené hranice, kedy ju nemožno používať v dôsledku možnej tromboembolickej choroby, ktorá u nás patrí medzi strašidlá.

1 debata chyba