Aké sú najčastejšie sprievodné ochorenia a komplikácie cukrovky?

Viete, aké sú najčastejšie sprievodné ochorenia a komplikácie cukrovky?

21.11.2012 06:00
debata

Hypoglykémia / Hyperglykémia

  • Pacienti s cukrovkou si musia strážiť hladinu krvného cukru, keďže ich telo nie je schopné vyrovnávať si jeho hladinu samo. Preto u nich môže vznikať hyperglykémia – vysoká hladina cukru, alebo, naopak, hypoglykémia – príliš nízka hladina cukru.
  • Hyperglykémia sa prejavuje nadmerným smädom, prítomnosťou cukru v moči, častým močením, apatiou, spavosťou, dehydratáciou, bolesťami hlavy, nevoľnosťou až vracaním, pachom acetónu v dychu.
  • Medzi príčiny hypoglykémie patrí neúmyselné predávkovanie inzulínom pri nesprávnom stravovaní, ale aj nadmerná fyzická záťaž, pri ktorej náhle klesne hladina cukru. Medzi príznaky hypoglykémie patrí veľký hlad, výrazné potenie, nápadná bledosť, nepokoj, zmätenosť, nesústredenosť, kolísavá, neistá chôdza, bolesti hlavy, závraty, strach, poruchy reči, zášklby svalstva, bezvedomie až kóma. Ako prvú pomoc môže pacient zjesť kocku cukru alebo vypiť sladký čaj.

Srdcovo-cievne komplikácie

  • Pojmom kardiovaskulárne komplikácie cukrovky sa označuje postihnutie väčších tepien najčastejšie procesom aterosklerózy, ktorý vedie k zúženiu týchto tepien a relatívnemu nedokrveniu orgánov, alebo aj k uzáveru tepien, ktorý vedie k odumretiu časti orgánu.

Poškodenie nervov

  • Veľmi rozšírená komplikácia cukrovky je diabetická neuropatia (poškodenie nervov), ktorá sa vyvinie u 40 až 70 % diabetikov. Najvýznamnejším rizikovým faktorom je vysoká hladina cukru v krvi a dĺžka trvania diabetu. Pri vysokej hladine glukózy sa táto zvyšuje aj v nervovej bunke, keďže bunka ju nevie adekvátne spracovať dochádza k spracovávaniu v náhradných cestách, ktoré však vedú k jej poškodeniu. Medzi prvé príznaky, ktoré pociťuje pacient, patria tzv. mravčenie, tŕpnutie, pichanie, brnenie v prstoch či pálenie na nohách, ktoré sa postupne menia na nepríjemné cudzie vnemy. Súčasne sa môžu objaviť spontánne bolesti, svalová slabosť, poruchy dynamiky pohybov. Charakteristická je tiež suchosť kože na nohách a tvorba kožných zhrubnutí.

Očné komplikácie

  • Riziko oslepnutia je u diabetikov 15– až 20-krát vyššie ako u nediabetikov. Príznaky diabetickej retinopatie do 2 rokov po diagnostikovaní cukrovky sú prítomné len u 2 až 7 % diabetikov 1. typu a u približne 20 % diabetikov 2. typu, no po 25 rokoch trvania cukrovky má už 80 – 100 % cukrovkárov 1. aj 2. typu príznaky diabetickej retinopatie. Cukrovka môže postihovať rôzne časti oka, avšak najčastejšie poškodzuje sietnicu. V prevencii sa uplatňuje glykemická kontrola, kontrola krvného tlaku a pravidelná prevencia.

Diabetická noha

  • Komplikácia označovaná ako syndróm diabetickej nohy je definovaná ako infekcia, vznik vredov alebo deštrukcia tkanív nohy v dôsledku postihnutia nervov alebo tepien. Diabetické komplikácie nohy sú v rozvinutých krajinách najčastejšou príčinou amputácií na dolných končatinách z iných ako poúrazových príčin, pričom riziko amputácie nohy u diabetikov je 15– až 40-krát vyššie ako v bežnej populácii.
  • Rizikové faktory: dlhšie trvajúci, nedostatočne liečený diabetes; fajčenie, nadmerný príjem alkoholu; porucha funkcie obličiek, zhoršený zrak, vysoký krvný tlak, poruchy metabolizmu krvných tukov, postihnutie nervov; poruchy prekrvenia; suchá, popraskaná koža, plesňové ochorenia v medziprstových priestoroch; očné poruchy, deformity nôh.

Postihnutie obličiek

  • Ochorenie obličiek sa popisuje u 30 % diabetikov 1. typu a až u 40 % diabetikov 2. typu. Prejavuje sa patologickým nálezom v moči a krvi, vysokým tlakom a ďalšími komplikáciami.

Vysoký krvný tlak

  • Postihuje približne tri štvrtiny diabetikov 2. typu a všetkých diabetikov 1. typu, ktorí majú postihnutie obličiek. Hypertenzia je významným rizikovým faktorom pre rozvoj aterosklerózy mozgových a srdcových tepien, ale aj mikrovaskulárnych komplikácií diabetu – nefropatie, retinopatie a polyneuropatie.

Sklon k infekciám

  • Diabetes znižuje schopnosť imunitného systému bojovať proti infekciám, čo zvyšuje riziko nákazy rôznymi ochoreniami. Preto sa pacientom s cukrovkou odporúča napríklad očkovanie proti žltačke, ako aj sezónne očkovanie proti chrípke.
debata chyba