Unavených ľudí pribúda. Ako s únavou bojovať?

"V posledných desiatich rokoch sa rapídne zvýšil počet ľudí, ktorí trpia pocitom dlhotrvajúcej alebo stále sa navracajúcej únavy," vysvetľuje MUDr. Anna Drbohlavová - Al Medica.

27.11.2012 06:00
stres - napätie - nervozita - únava Foto:
Všetky typy únavy sú vo svojej podstate dôsledkom stresu.
debata (5)

Hoci poznáme rôzne druhy únavy, všetky majú jedno spoločné – neustriehli sme hranicu a niečo sme prehnali. Organizmus je v strese a výsledkom môže byť nielen únava, ale aj choroba. „Lekári sa zaoberajú týmto problémom ako chronickým únavovým syndrómom,“ dodáva doktorka Drbohlavová. „Vyznačuje sa pocitom hlbokého a dlhotrvajúceho vyčerpania, postihnutí majú poruchy spánku, depresie, zle sa im sústreďuje a nezvládajú bežné každodenné úlohy. Príčiny tohto zdravotného problému sa stále skúmajú, ale vedci uvádzajú, že dôležitú úlohu zohrávala oslabená imunita organizmu. Mnohí pacienti uvádzajú, že pred vypuknutím problémov s únavou prekonali chrípku alebo dlhodobo sa tiahnúcu liečbu na nejakú infekciu.“

Únava môže byť dôsledkom:

  • prepracovanosti
  • nedostatočnej alebo nesprávnej výživy
  • cukrovky, poruchy činnosti štítnej žľazy, poruchy funkcie nadobličiek, môže súvisieť s chorobami srdca, obličiek a pečene
  • nedostatku látok, ktoré sa podieľajú na krvotvorbe
  • rozkolísanej hormonálnej hladiny (tehotenstvo, prechod, PMS)
  • užívania niektorých liekov, napr. na nespavosť alebo zníženie krvného tlaku

Imunita, únava a choroba spolu súvisia

„Všetky typy únavy sú vo svojej podstate dôsledkom stresu a je jedno, či to bol stres pozitívny, ktorý motivuje a nabudzuje, alebo negatívny stres,“ potvrdzuje aj Ing. Tibor Doboly zo spoločnosti Natures, ktorá sa venuje výskumu imunitného systému a vývoju prírodných prostriedkov na jeho podporu. „Prechod z tepla do zimy či naopak, adaptačný stres, operačný zákrok, rodinné problémy, chronické ochorenia s nejasnou alebo negatívnou prognózou, to všetko sú stresory. Pritom platí, že stres sa takmer so stopercentnou istotou spojí s imunitnou nedostatočnosťou a oslabená imunita dáva šancu patogénom – vírusom, baktériám, parazitom, plesniam, aberačným rakovinotvorným bunkám.“

Organizmus potrebuje:

Vitamíny a minerály
Vieme, že ich účinky na organizmus sú dôležité, nevyhnutne ich potrebujeme na svoju existenciu. Pri ich nedostatku sa môžu objavovať poruchy funkcií organizmu, alebo aj veľmi vážne ochorenia. Sledujte si ich príjem, ak zistíte, že niečo nie je v poriadku, upravte stravu. Keby to nepomohlo, namierte si to do lekárne.

Ženšen
Pomáha zvyšovať hladinu vlastnej telesnej energie. Je najsilnejším posilňujúcim prostriedkom ázijskej medicíny. Jeho účinok nastupuje pomalšie, je však dlhodobý a po všetkých stránkach zdraviu prospešný: pri strese a depresii, na lepšie sústredenie, pamäť a vôľu, pri fyzickej námahe, regenerácia svalov, výrazne posilňuje libido, potenciu a erekciu. Ženšen brzdí odumieranie buniek, spomaľuje ich starnutie a pomáha proti civilizačnými chorobám.

Beta Glucan
Má výnimočnú schopnosť aktivovať imunitné bunky a tým dáva organizmu šancu brániť sa proti neduhom, ktoré hrozia v dôsledku únavy. Mali by sme ho užívať vždy, keď vynakladáme veľkú námahu a sme v strese. Pokojne aj celoročne, pretože sa ním nedá predávkovať a nemá žiadne vedľajšie účinky. V strave ho užívame už milióny rokov, nachádza sa v cereáliách, kvasniciach a v drevokazných hubách, ale aby sa jeho účinky mohli prejaviť v plnej miere, treba dbať na jeho množstvo a veľkosť. V USA a v Japonsku sa Beta Glucan ordinuje ako súčasť onkologickej liečby, pretože boli preukázané jeho pozitívne účinky nielen pri liečbe rakoviny, ale aj pri zastavení rastu tumorov a rozširovaní metastáz.

Detox
Urobiť v tele veľké upratovanie a zbaviť ho neporiadku (toxínov, ťažkých kovov a pod.) treba aspoň dvakrát ročne. Netreba pritom hladovať ani nijako trpieť, existuje dostatok detoxikačných kúr a spôsobov na to, aby si každý našiel tú, ktorá mu najviac vyhovuje. Škodlivín zbavené telo znamená posilnenú imunitu.

Aromaterapia
Na odstránenie únavy a zvýšenie koncentrácie sú vhodné éterické oleje z citróna, rozmarínu, šalvie a jalovca. Samozrejme, musí isť o stopercentne prírodné oleje, pretože 95-percentný olej neznamená, že do jeho plného účinku chýba iba 5 percent. Znamená to, že je syntetický a namiesto nabitia energiou môže spôsobiť problémy. Naopak tí, ktorí sa potrebujú upokojiť, aby si oddýchli, by mali siahnuť po oleji z medovky, cédru, čajovníka, fenikla, fialky alebo levandule.

5 debata chyba