Pádne dôvody na smiech

Smiech posilňuje imunitný systém, potláča stres, spaľuje tuky, zvyšuje pocit šťastia a uvoľňuje stuhnutosť svalov... Nie je však nutné zlomiť sa v páse, počíta sa aj úsmev.

02.12.2008 01:16
dvojica - smiech - komunikácia Foto:
Minúta smiechu dokáže nahradiť 45 minút relaxačných cvičení.
debata

Ľudia, ktorí nevidia svet v čiernych farbách a pomerne často sa smejú, majú ešte jeden dôvod na smiech – v porovnaní s ponurými bytosťami je ich imunitný systém podstatne silnejší a odolnejší. Dobrá nálada totiž podnecuje tvorbu špeciálnych protilátok, ktoré ničia rakovinové bunky a chránia pred ochoreniami dýchacích ciest. „Usmievaví“ majú aj lepší tlak, trénovanejšie srdce a sú menej náchylní na infarkt a srdcové ochorenia. Lekári tiež zistili, že smiech tlmí bolesť, predovšetkým bolesti chrbtice, a prináša úľavu pri migréne. Veľkým prínosom smiechu je blokovanie stresových hormónov, čo znamená, že smiech dokáže „rozriediť“ stres, pričom podnecuje uvoľňovanie adrenalínu a noradrenalínu, ktoré okrem iného prispievajú k sexuálnemu vzrušeniu.

Ďalším prínosom otriasajúcej sa bránice je uvoľňovanie stuhnutých svalov na šijí, chrbte, rukách i nohách a posilňovanie brušných svalov. Odborníci tvrdia, že minúta intenzívneho smiechu dokáže nahradiť 15 minút telesných cvičení a 45 minút relaxačných cvičení, vďaka čomu sa smiech stáva ideálnym spôsobom, ako zo seba striasť únavu, prepracovanosť a telesnú strnulosť. A hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že smiech je tvorcom vrások, nie je to tak. Smiechom sa uvoľňujú a masírujú aj svaly na tvári, a to je vlastne dokonalá masáž tváre.

Ak toto všetko nie je pre vás dosť dôvodov na smiech, je tu ešte jeden: jogíni sú presvedčení, že každá minúta smiechu predlžuje život o jednu hodinu. A nezabúdajte na spätnú väzbu: tak ako dobrá nálada dvíha kútiky úst, vedomý úsmev zlepšuje náladu.

debata chyba