Komu platí kúpele poisťovňa

Ste chronický žalúdkar, srdciar, reumatik, alebo ste po operácii, a veríte, že by vám pobyt v kúpeľoch pomohol. Ak sa liečite u gastroenterológa, internistu, kardiológa, reumatológa atď., požiadajte svojho praktického lekára, aby vám vypísal návrh na kúpeľnú starostlivosť.

29.04.2010 06:00
spa, wellnes, kúpele, masáž, lávové kamene Foto:
Okrem Slovenska a Česka k tradičným kúpeľným krajinám patrí aj Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Poľsko či Rusko.
debata

Za tento úkon by ste platiť nemali. Ak revízny lekár zdravotnej poisťovne uzná, že kúpeľný pobyt vám zlepší zdravotný stav a choroba, ktorou trpíte, je v indikačnom zozname, kúpele by ste mali dostať. Otázne je, koľko si za ne priplatíte.

Kategórie liečenia

Kúpele tak ako ich poznáme, sú európskou záležitosťou. Okrem Slovenska a Česka k tradičným kúpeľným krajinám patrí aj Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko, Poľsko či Rusko. Amerika nič podobné nepozná, v USA sa kúpele orientujú na skrášľovanie tela, nie na liečbu ochorení, rehabilitáciu či prevenciu chorôb.

U nás sa do kúpeľov chodieva dokončiť liečenie, ktoré sa začalo v nemocnici, v ambulancii, ale aj po operáciách či úrazoch. Pri chronických ochoreniach kúpeľná starostlivosť zasa stabilizuje stav pacienta. Prečo zdravotná poisťovňa v niektorých prípadoch hradí náklady na liečenie, ubytovanie i stravu, v iných len štandardnú kúpeľnú liečbu, ale ubytovanie a stravu nie?

Pobyty v kúpeľoch, ktoré prideľujú zdravotné poisťovne, sa podľa závažnosti ochorenia delia na skupinu A a B. Do skupiny A patria vážnejšie stavy (kedysi to bolo „x“), napr. pooperačné stavy, srdcovo-cievne choroby či cukrovka. V tomto prípade zdravotná poisťovňa hradí nielen liečbu, ale aj stravu a ubytovanie.

Do skupiny B patria chronické ochorenia, napr. obličiek, pohybového aparátu, tráviaceho ústrojenstva, obehového systému. Cena za liečebný pobyt sa v tomto prípade odvíja od kategórie ubytovania a stravy, ktoré si zaplatíte v plnej výške. Zdravotná poisťovňa hradí len lekársku prehliadku a liečebné procedúry.

Podľa vlastného výberu

Môžeme si vybrať kúpele sami, alebo o tom, kam sa pôjdeme liečiť, rozhoduje poisťovňa? Všeobecná zdravotná poisťovňa akceptuje záujem pacienta o konkrétne kúpele, v ktorých sa však musí liečiť aj jeho ochorenie. To znamená, že do návrhu na kúpeľnú starostlivosť si napíše kúpele, kam by rád. Zdravotná poisťovňa Dôvera zasa podľa Radoslavy Miklášovej pošle pacientovi s diagnózou patriacou do skupiny A rozhodnutie o schválení pobytu spolu s určeným miestom liečby.

Ak vám však poisťovňa potvrdí kúpeľnú liečbu v skupine B, dostanete zoznam kúpeľných zariadení, z ktorých si vyberiete kúpele.

Hoci kúpele by ste mali absolvovať od 1 do 3 mesiacov po tom, čo vám poisťovňa kúpele schválila, návrh na kúpeľnú starostlivosť pri skupine A platí 6 mesiacov, pri skupine B rok.

Môže sa však stať, že kúpele vôbec nedostanete. Podľa Judity Smatanovej zo zdravotnej poisťovne Union kúpeľná liečba nie je nárokovateľná. Spolu s návrhom, ktorý vám poisťovňa vráti, sa dozviete aj dôvod, prečo kúpele zamietla.

Ako často

Ak máte chronické zdravotné problémy a kúpele vám pomohli, asi by ste si kúpeľný pobyt radi zopakovali. Neviete však, či a kedy môžete oň opäť požiadať. Nárok na kúpele, ktoré hradí zdravotná poisťovňa (skupina A i B), je vo väčšine diagnóz raz ročne. Pri niektorých diagnózach však len raz za 2 roky – napríklad pri ischemickej srdcovej chorobe, Cronovej chorobe, chronickej pankreatitíde a bronchitíde, roztrúsenej skleróze, detskej mozgovej obrne, Parkinsonovej chorobe, skolióze, koxatróze, artróze, neuróze atď. Pri ženskej sterilite však zdravotná poisťovňa hradí kúpele maximálne tri razy.

debata chyba