Čo spôsobuje bolesť chrbtice a čo jej môže pomôcť

Čo škodí chrbtici a čo jej prospieva? Pravda prináša návody na liečbu, triky proti bolestiam a riešenia pri problémoch rôznych častí chrbtice.

03.11.2010 07:00
Cvičenie, ženy, chrbtica, fit lopta,... Foto:
Pri bolestiach chrbta pomôže chôdza, plávanie či cvičenie s fitloptou.
debata

Prečo bolí?

Zlé držanie tela, obezita, ochabnuté svalstvo a stres. Tieto faktory zvyšujú pravdepodobnosť, že chrbát začne bolieť. Ohrození sú najmä tí, ktorí pri práci dvíhajú ťažké bremená, ale aj tí, ktorí takmer celý pracovný čas presedia.Akútna bolesť zvyčajne pochádza z natiahnutých svalov a väzív. Správnym držaním tela dosiahneme, aby svaly pracovali tak, ako majú.

Vydraté platničky a vysychanie tekutiny v nich. Platničky tlmia nárazy medzi stavcami. Okolo 20. roku života začína rôsolovité jadro platničky strácať svoju pružnosť, vysychá, a tým sa platnička zvraští. V tejto fáze ešte chrbtica nebolí, s pribúdajúcimi rokmi sa môžu medzi stavcami vytvoriť výrastky, ktoré spôsobujú problémy a bolesť.

Artritída, osteoporóza. Pretrvávajúce problémy s chrbticou môžu byť spôsobené týmito chorobami. U žien je osteoporóza častejšia a vzniká najmä po menopauze, ale aj pri endokrinných problémoch. Hrozí, že aj po menších pádoch sa stavce môžu zlomiť.

Dlhodobé vykrúcanie hlavy, napríklad pri sledovaní televízie v ľahu.

Nosenie tašky cez rameno. Mali by sme ju nosiť prehodenú krížom. Ideálnejšiou alternatívou je nosenie plecniaka.

Sedenie pri počítači. Ak používate myš či často píšete esemesky, hrozia vám zápaly šliach a svalov, ktoré sa prejavujú bodavou bolesťou rúk a zápästia.

Nevhodné topánky zhoršujú bolesti chrbta.
Preťaženie svalov a väzov. Pri zlom držaní tela, zlých pohybových stereotypoch, pri hypermobilite, nadmerne ťažkej práci vzniká preťaženie pohybového systému. Ide o takzvanú ligamentovú bolesť najmä v oblasti panvy.

Degeneratívne ochorenie chrbtice. Ide predovšetkým o preťažovanie chrbtice, ale aj prejavy starnutia a prirodzeného opotrebovania. Ustavičné preťažovanie, ale aj stresy, môžu tieto zmeny urýchliť.

Úrazy. Po úrazoch je to najmä výrazná bolestivosť, ktorá obmedzuje pohyb. Pri ťažších úrazoch je nebezpečenstvo poranenia miechy.

Nádory. Aj chrbticu postihujú tak zhubné, ako aj nezhubné nádorové ochorenia.
Ochorenie vnútorných orgánov. Choroby pľúc, srdca či obličiek vyvolávajú následnú reakciu vrátane bolestí chrbta.

Liečba je rôzna a má svoj postup

1. Pokojový režim: pri akútnych bolestiach je lepšie mať pokoj v posteli.

2. Farmakotera­pia: tlmenie bolestí a zápalu dostupnými liekmi, pomáhajú aj obstreky lokálnymi anestetikami.

3. Fyzikálne terapie: vhodná je napríklad termoterapia (liečba teplom), infračervené žiarenie, parafínové zábaly, ale aj kryoterapia, ktorá znižuje bolesť v mieste aplikácie, elektroliečba, magnetoterapia či masáže.

4. Akupunktúra sa využíva najmä na ovplyvnenie chronickej bolesti chrbta.

5. Liečebná telesná výchova je dôležitá, pretože bez pravidelného cvičenia nie je možné problémy s chrbtom úspešne liečiť.

6. Vo vážnych prípadoch je nevyhnutná neurochirurgická operácia.

7. Liečenie: využitie prírodných liečivých zdrojov, pohybová a fyzikálna liečba.

Čo prospieva a čo škodí

Tri najhoršie veci:
Jednostranná záťaž. Na boľavú chrbticu si často sťažujú tí, ktorí pracujú pri páse alebo vo výrobe. V podobnej situácii sú aj športovci, ktorí výrazne zaťažujú najmä jednu svalovú skupinu.
Nečinnosť verzus nárazová záťaž. Nečinnosť sprevádzaná nárazovou fyzickou námahou je častou príčinou problémov s chrbticou. Nie je dobré celý týždeň sedieť za počítačom a potom prepínať sily.

Nadváha. Chrbtu prekážajú kilá navyše. Predstavte si, že by ste mali nosiť celý život na chrbte obrovský plecniak.

Tri najlepšie veci:
Vhodný pohyb. Pravidelný pohyb je ideálny. A navyše, ak sa rovnomerne precvičuje čo najviac svalov, je to o to lepšie. Ideálny je beh na lyžiach a plávanie. Neprospieva však aerobic či squash.

Správny nábytok. Stolička má byť vyššia a mala by mať opierky, o ktoré sa dá oprieť. Dôležitý je aj posteľný matrac. Nesmie byť príliš mäkký ani tvrdý. K bolestiam chrbta prispieva aj veľmi veľký vankúš.

Stáť rovno. Je dôležité myslieť na správne držanie tela – hlava, krk aj hrudník majú byť v jednej osi.

Triky proti bolestiam chrbta

Posilňujte brušné svaly. Svojmu chrbtu najviac pomôžete posilňovaním brušných svalov. Práve tie totiž držia pletenec panvový a dokážu poskytnúť aj podporu chrbtu. Ak mate svaly ochabnuté, odráža sa to v neprirodzenom zakrivení chrbtice a následných bolestiach.

Hýbte sa. Sedíte celý pracovný čas nad klávesnicou alebo ste zohnutí nad stolom? Každých dvadsať minút až polhodinu by ste sa mali zdvihnúť a prejsť sa.Odborníci tvrdia, že stačí len niekoľko krokov a chrbtica sa zmenou polohy uvoľní.

Sadnite si na loptu. Kúpte si fitloptu. Štvrťhodinové sedenie na nej urobí vašej chrbtici väčšiu službu, ako povaľovanie sa na gauči. Na lopte je takmer nemožné sedieť v zlej pozícii.

Plávajte. Jedným z najlepších športov je plávanie. Vo vode odľahčuje záťaž, ktorú musí chrbát niesť každý deň. Pri plávaní je navyše minimálne riziko zranenia svalov. Ideálne je aj veslovanie.

Pozor na bolesť. Ak už nezaberajú bežné lieky, ako napríklad ibalgin, je najvyšší čas navštíviť lekára.

Vyhoďte tvrdú posteľ. Zabudnite na fámu, že spánok na tvrdej posteli pomáha chrbtici. Tvrdá posteľ nepodporuje prirodzené zakrivenie chrbtice a tá sa potom deformuje. Pozor aj na príliš mäkké matrace, tie tiež spôsobujú problémy. Vybrať si dobrý matrac vôbec nie je jednoduché.

Sledujte si váhu. Ak ste v krátkom čase pribrali niekoľko kilogramov, budete mať zrejme problémy s chrbticou. Tá je totiž konštruovaná tak, aby uniesla normálnu váhu.

Nebehajte po tvrdom povrchu. Napriek tomu, že beh je zdravý a prospieva, ak beháte po tvrdom povrchu, priveľmi zaťažujete chrbticu. Otrasy sa prenášajú z členkov do kolien, bokov a spodnej časti chrbtice. Zabehajte si radšej po lesnej ceste.

Postoj je základ. Všetci, ktorí nosia tašky či kufríky, by mali striedať strany. Jednostranná záťaž sa síce prejaví až po niekoľkých rokoch, ale problémy už môžu byť závažné.

Zapojte kolená. Pri dvíhaní ťažkých bremien sa najprv zohnite v kolenách a potom náklad zdvihnite. Nedvíhajte ho v predklone s narovnanými kolenami, ubližujete tým chrbtici.

Záťaž, ktorá chrbtu nesvedčí

Krčná chrbtica a šija. Mobil medzi hlavou a ramenami je príčinou napätia krku, zbytočného tlaku na nervy a stavce. Vedie to k nerovnomernému zaťaženiu svalov, blokádam chrbtice.
Riešenie: Kúpte si handset a nebudete musieť mať hlavu naklonenú.

Ramená a krčná chrbtica. Kabelka či taška cez rameno. Väčšinu ľudí ani nenapadne hľadať spojitosť medzi taškou a boľavým chrbtom. Treba si však uvedomiť, že denne môžeme v taške vláčiť aj niekoľko kilogramov, čo je pre chrbticu náročné.
Riešenie: Prehadzujte tašku z jednej strany na druhú, ideálne každých päť minút. A pamätajte, že dve menšie tašky v každej ruke sú lepšie ako jedna ťažká na ramene.

Hrudná chrbtica. Zlú podprsenku nosí podľa prieskumov až 90 percent žien. Dôsledkom môžu byť časté bolesti práve v tejto časti chrbta. Napríklad obľúbené push-up síce zdvihnú prsia, ale zároveň obmedzia pohyb rebier.
Riešenie: Podprsenku si dôkladne odskúšajte. Vyhýbajte sa nákupu podľa veľkosti S, M, L. Dobrý výrobca označuje svoj tovar až osemdesiatimi kombináciami od 70?A, 85?C po 115?D. Podprsenku pri skúšaní zapínajte na prostredný háčik.

Bedrová a krížová oblasť. Ak je táto časť chrbtice zablokovaná, často bolí pri menštruácii, ale aj v tehotenstve. Nefunguje totiž vzájomná súhra bránice, brušných svalov a svalov panvového dna.
Riešenie: Nezaťahujte brucho a ak je to čo len trochu možné, plávajte.

debata chyba