Masáž prináša nielen uvoľnenie

Masáž nie je len príjemná relaxačná záležitosť. Jej liečebné účinky sa spomínajú už v papyrusoch zo starého Egypta z obdobia spred 5000 rokov pred naším letopočtom.

25.01.2011 06:02
masáž - uvoľnenie - relaxácia Foto:
Masáže môže absolvovať takmer každý človek. Uvoľní po ťažkom dni v práci.
debata

Masáž dokáže priaznivo ovplyvniť fyzický aj psychický stav človeka, pomáha pri mnohých zdravotných problémoch, zraneniach alebo strese.

Popularita masáží sa v Európe rozvinula v dvadsiatom storočí. V súčasnosti existuje veľa rôznych spôsobov masáže. Spoločnú majú jednu vec: všetky prospievajú svalovému systému. A to tak, že uvoľňujú napäté svaly. Ochabnuté svaly, naopak, tonizujú. Majú však aj ďalšie účinky, pretože podporujú krvný a lymfatický obeh a pomáhajú tak aj pri rôznych iných ochoreniach.

Masáže pozitívne pôsobia aj pri liečení a doliečovaní chorôb, pri prevencii chorôb, pôsobia proti únave a celkovo posilňujú zdravie. Účinok masáže je závislý od druhu masáže a od použitých masérskych hmatov. Každý z nich má svoje osobité vlastnosti. Tie ovplyvňujú organizmus ako celok alebo len jeho jednotlivé časti. Niektoré druhy masáže však prinášajú so sebou miernu bolesť, ktorá sa zvykne dostaviť druhý až tretí deň po masáži. Nezľaknite sa jej, je prirodzená, pretože sa pracovalo so svalstvom.

Masáž pre každého
Masáže môže absolvovať takmer každý človek. Uvoľní po ťažkom dni v práci, vo veľkom množstve si ju dopriavajú profesionálni aj amatérski športovci. Pomáha ľuďom, ktorí potrebujú prekrviť a uvoľniť svaly, aj kožu, prípadne odstrániť svalové napätie. Znižuje a do určitej miery odstraňuje bolesti a svalové kŕče. Dobre vplýva na psychiku, preto je vhodné ísť na masáž pri strese. Aj masáž má niekoľko pravidiel. Pri masáži pite dostatok tekutín, najlepšie sú nesladené neperlivé stolové vody. V deň masáže nepite alkohol.

Kto nesmie na masáž
Masáže lekári neodporúčajú pri niektorých ochoreniach. Nie sú vhodné pri akútnych zápalových chorobách, nádorových a hematologických ochoreniach, menštruácii, poraneniach brušnej dutiny, bradaviciach, vírusoch, rizikovom tehotenstve, popáleninách, pri pokročilej ateroskleróze a osteoporóze, pri hnačkách. Nesmú sa masírovať pomliaždené alebo zapálené miesta. Tehotné ženy by sa mali o vhodnosti masáže poradiť s lekárom, pretože počas tehotenstva alebo pri jeho plánovaní je možné používať iba veľmi jemný tlak, nikdy sa nesmie masírovať podbruško a spodná časť chrbta.
Všeobecne však platí, že ak sa liečite na nejaké ochorenie alebo ak trpíte nevysvetlenými bolesťami, opuchmi alebo iným ochorením, poraďte sa s lekárom, či je masáž vhodná.

Na aké choroby pomáha zdravotná masáž:

Choroby nervovej sústavy: poruchy hybnosti, bolestivé ochorenia chrbtice, priečne obrny, obrny s príznakom ochabnutosti alebo kŕčového napätia svalov, poruchy pocitového vnímania, ochrnutia.
Choroby pohybovo podporného systému : zápalové degeneratívne a reumatické choroby, chyby držania tela a deformácie chrbtice. Pooperačné a poúrazové stavy, natrhnutie šliach a kĺbových puzdier.
Choroby dýchacích ciest, pokles orgánov brušnej dutiny, zápcha pri ochabnutosti, tučnote, cukrovke.

debata chyba