Vzduch v jaskyni pomáha v liečbe alergií

Alergiami rôzneho typu trpí v súčasnosti takmer polovica Slovákov. Asi dvadsať percent ľudí má takú alergiu, na ktorú musí užívať lieky. Štyri až päť percent detskej populácie má sklon k astme. Riešením však nemusia byť iba lieky. Pomôcť liečiť, v niektorých prípadoch dokonca často aj úplne vyliečiť dýchacie ochorenia, môže prostredie jaskýň s jedinečnými vlastnosťami.

25.08.2011 13:53
jaskyňa, speleoterapia, Štós Foto:
Speleoterapia je vhodná aj pre deti.
debata

Speleoterapia je liečebná metóda, ktorá využíva vlastnosti jaskýň a najmä aerosólu podzemného prostredia. Jaskynné ovzdušie pôsobí na liečbu alebo zmiernenie príznakov mnohých ochorení. Väčšinou v krasových jaskyniach ľudia pri dýchaní prirodzene inhalujú aerosól. Je stály, rýchlo obnoviteľný a samočistiaci. Ani množstvo návštevníkov v jaskyni preto nemôže spôsobiť zmenu podmienok prostredia či jeho „vyčerpanie“ a mikroklíma jaskyne môže neustále pôsobiť na zdravie.

Jaskynné prostredie sa prakticky nedá nahradiť žiadnym umelým spôsobom, je tam vysoká relatívna vlhkosť vzduchu, takmer 100 percent. Okrem toho je toto prostredie bezprašné a bezalergénové. Vysoký obsah vápnika utišuje zápaly a vysoký obsah horčíka zas stiahnutie hladkých svalov.

„Má to pozitívny vplyv najmä na alergikov, pretože tam nie sú alergény, ktoré spôsobujú ich problémy. Organizmus sa už aj pri krátkom pobyte vyčistí, a je to výborné najmä pri pacientoch alergických na peľ. Keď vstúpia do jaskyne, majú upchaté nosy, avšak za chvíľu už voľne predýchavajú. Niektorí hovoria, že po rokoch prvý raz zacítili vône alebo pachy,“ vraví lekárka Helena Bosmanová.

Pobyty v troch jaskyniach

Nielen výskumy, ale aj prax ukázala, že speleoterapia sa ukázala ako efektívna liečebná metóda nielen chronických a alergických ochorení dýchacích orgánov, ale pomáha aj pri prieduškovej astme, alergickej nádche, peľovej alergii či chronickom zápale priedušiek. Má však účinok aj na rôzne kožné ochorenia, ustupujú aj ekzémy a zvyšuje sa odolnosť organizmu. V niektorých ukrajinských liečebniach v sterilnom, vlhkom prostredí s hojivým efektom kalciového aerosólu v podzemí dokonca liečia popáleniny.

„Jaskyňa má široký záber, nie je len pre alergikov alebo astmatikov, pomáha aj ženám v klimaktériu. Keď výskumníci porovnávali sterilitu operačnej sály po dezinfekcii a sterilizácii s prostredím v Bystrianskej jaskyni, operačná sála za ním ďaleko zaostávala. Keď tam uložíte kyticu kvetov, za mesiac, za pol roka ju nájdete v tom istom stave, ako keď ste ju tam doniesli,“ tvrdí Daniela Dluholucká, manažérka spoločnosti Svejan, ktorá v Bystrianskej jaskyni prevádzkuje speleoterapiu.

Odborníci odporúčajú pobyt v jaskyni ako súčasť liečby pre všetky vekové kategórie. Do dvoch rokov však detský organizmus nie je natoľko vyzretý, aby mohli lekári pozitívne výsledky terapie garantovať. Vekom sa schopnosť organizmu úplne sa vyliečiť pôsobením rôznych faktorov mierne znižuje. No stále sa choroby dajú zastaviť. Najlepšie je na terapiu v jaskyniach nastavený detský organizmus do veku 14 až 15 rokov.

Speleoterapia má spravidla dlhšie trvanie ako speleoklimatické pobyty. Na Slovensku sa vykonávajú v troch jaskyniach – v Bystrianskej, Belianskej a Jasovskej jaskyni. Tie prevádzkujú sanatórium a kúpele ako súčasť procedúr.

„V roku 2008 sme s profesorom Dušanom Salátom robili výskum spirometrických meraní pre našu vlastnú potrebu. Deťom sme najskôr robili vyšetrenie funkčnosti pľúc pred odchodom, pred vstupom do Jasovskej jaskyne, po hodine v jaskyni, pred odchodom z nej a opäť v kúpeľoch. Deti fúkali do prístroja, na ktorom sa zobrazí kapacita pľúc. Zistili sme, že po absolvovaní kúpeľnej liečby a speleoterapie sa funkčná kapacita pľúc zlepšila o 80 až 90 percent,“ hovorí vrchná sestra z kúpeľov Štós Kamila Horváthová.

Speleoterapia sa v rámci poskytovania kúpeľnej starostlivosti v klimatických prírodných liečebných kúpeľoch a kúpeľných liečebniach využíva ako doplnková liečebná metóda. Prevádzkovatelia kúpeľov ju poskytujú na základe zmluvného vzťahu so Správou slovenských jaskýň, odborným garantom liečby je lekár pneumológ, bezpečnosť a trvalý dozor zabezpečuje speleológ.

„Zabezpečujeme ochranu a starostlivosť o všetky jaskyne na Slovensku. Nerobíme však zdravotný dohľad pri liečebných pobytoch v jaskyniach, len poskytujeme vhodné priestory a zodpovedáme za bezpečnosť osôb v podzemí. Zdravotný dohľad je v kompetencii a na zodpovednosti príslušného zdravotníckeho subjektu,“ vysvetlil riaditeľ Správy slovenských jaskýň Jozef Hlaváč.

Dychové cvičenia aj relax

Pobyt v jaskyni je v rámci terapie spojený s aktívnymi dychovými cvičeniami, vrátane prvkov jogy, autogénneho cvičenia a relaxácie pri ezoterickej hudbe. V Belianskej jaskyni klienti neležia, robia iba dýchacie cvičenia. „Keď cvičia, dýchajú zhlboka a do pľúc dostanú podstatne viac jaskynného vzduchu, ako keby tam ležali alebo spali, pretože v spánku je dýchanie veľmi utlmené,“ tvrdí Helena Bosmanová. „Pri fyzickej námahe je výsledok lepší, naši pacienti aj spievajú,“ doplnila pracovníčka sanatória Zuzana Kukurová.

V Jasovskej a Bystrianskej jaskyni sú cvičenia spojené aj s relaxáciou. „Počas sezóny chodíme do Jasovskej jaskyne na dve etapy. Prvá skupina ide ráno, druhá popoludní. Majú pripravené teplé oblečenie, kvôli vlhkosti a teplote, ktorá je v jaskyni. Každý dostane spací vak, karimatku a deku. V Dome netopierov sa uložia na ležadlá. Osvetlenie priestoru je tlmené, v prítmí pri hudbe inhalujú asi hodinu a pol. Ostatnú polhodinu alebo dvadsať minút sa postavia a robia dýchacie cvičenia, aby sa jaskynný vzduch a aerosóly dostali čo najhlbšie do dýchacích ciest,“ vysvetľuje vrchná sestra z kúpeľov Štós.

Na speleoterapiu do Bystrianskej jaskyne chodia najmä deti. Dve a pol hodiny by ležať nevydržali. „Hodina je venovaná rehabilitačným cvičeniam, ktoré majú pripraviť dýchacie cesty na to, aby mohli nasávať alebo inhalovať aerosól, ovzdušie, ktoré lieči. S najmladšími to musí byť formou hry. Využívajú básničky a pesničky, kde sa dieťa čím viac nadychuje a precvičuje si tým dýchacie svalstvo. Používajú aj plastové fľašky s vodou a slamku, do ktorej fúkajú. Staršie deti nafukujú balóny. Cvičia aj s tyčami, kruhmi. Sú to zostavy pripravené vzhľadom k veku a odskúšané,“ opisuje Dluholucká.

Klienti kúpeľov a sanatória, ktorí majú záujem v rámci klimatickej liečby speleoklimatické pobyty absolvovať, si ich hradia v plnej výške. Rovnako je to so speleoterapiou. Výnimkou je iba príspevok pre deti, ktorý hradí poisťovňa Dôvera. Speleoterapia ani speleoklimatické pobyty totiž nie sú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia a nie je zaradená v sadzobníku výkonov odboru fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia.

Z hľadiska mikroklímy plní podmienky na prevádzkovanie speleoterapie na Slovensku viacero jaskýň. Problémom sú však financie. „Teoreticky je Správa slovenských jaskýň pripravená na podobné projekty, zostáva otázka, kto by financoval infraštruktúru podzemia. Prístupovú a prehliadkovú trasu, osvetlenie, komunikačné zariadenia, bezpečnostné zariadenia. V súčasnej ekonomickej situácii nevidíme priestor na podobné aktivity,“ vyjadril sa Jozef Hlaváč.

debata chyba