Tanec zdraviu detí prospieva, učí však aj slušnému správaniu

Tancovať môžu začať už štvorročné deti. V tanečnej škole Mirky Kosorínovej sa dokonca výnimočne, keď sa jedná o šikovnejšie a najmä vyzrelejšie deti, venujú už aj tri a polročným.

25.10.2011 14:00
Miroslava Kosorínová, tanec, deti Foto:
Miroslava Kosorínová učí tancovať deti v bratislavských Rusovciach a v Ružinove.
debata

Známa tanečnica podotkla: „Samozrejme, tieto deti začínajú s tanečnou prípravou pomaly a postupne od základov, aby to pozitívne ovplyvnilo ich vývoj.“

Kosorínová spolupracuje so špeciálnymi pedagógmi. Tí presne ovládajú, ako s deťmi pracovať. Tanečná príprava je predovšetkým zameraná na rozvíjanie rytmiky a koordinácie pohybov, oboznámenie sa s rôznymi štýlmi tancov, ako aj doplnková príprava pre iné športové odvetvia. „Deti nám zväčša privedú rodičia buď preto, aby sa naučili správne držať telo a pre pohyb, ale častokrát je to aj preto, že ich malý "šibal“ pretancuje v obývačke celé hodiny. V takom prípade je už jeho smerovanie jasné (smiech), " objasnila a doplnila, že niektoré deti cítia lásku k tancu od samého začiatku, u iných sa vyvinie postupne.

Na otázku, či je práca s deťmi ľahšia alebo ťažšia ako s dospelými, Mirka Kosorínová stručne odpovedá: „Je iná.“ Aj dospelým predsa treba občas vysvetľovať, ktorá noha je pravá a ktorá ľavá. (V tancovaní je všetko zložitejšie). Každopádne, čo pri práci s deťmi učiteľ potrebuje, je predovšetkým trpezlivosť a autorita. Mirka Kosorínová učí deti tancovať kamarátskou a hravou formou. Ak vidí v práci s deťmi a dospelými rozdiely, hlavný bude v tom, že „keď sa rozhodne tancovať dospelý a zaplatí si hodiny, je ochotný spolupracovať na sto percent a doslovne "potiť krv“." Naopak, u detí sa občas treba pasovať s tým, že nie každý deň je nedeľa. Častejšie treba tiež meniť jednotlivé tanečné štýly, aby boli deti neustále motivované. Na spoločenské tance si deti musia počkať do siedmich rokov. Od takého veku ich totiž zvyčajne učia v tanečných školách.

V tanečnej škole Mirky Kosorínovej. Foto: archív Miroslavy Kosorínovej
Miroslava Kosorínová, tanec, deti V tanečnej škole Mirky Kosorínovej.

Tanec Miroslava Kosorínová deťom jednoznačne odporúča. Vhodný je po fyzickej aj psychickej stránke. „Nielenže podporuje správny vývoj, držanie tela, koordináciu tela a rytmiku, ale prospieva aj zdravému životnému štýlu a učí k lepšiemu správaniu či už medzi chlapcami alebo dievčatami a tiež spoločenskému bontónu. Z chlapcov sa stávajú džentlmeni a z dievčat dámy.“ Aj tanec sa pripísal pod fakt, že dnešné deti sú omnoho sebavedomejšie, ako boli v detstve napríklad Kosorínovej rovesníci. „Nemyslím si, že je to na škodu, ale všetko s mierou. Aj pokora s rešpektom sú potrebné,“ domnieva sa M. Kosorínová.

Miroslava Kosorínová (1982) učí tancovať deti v bratislavských Rusovciach a RETRO Sport and Wellness v bratislavskom Ružinove. Jej tanečná škola nesie príznačný názov „Smiem prosiť?“. Viac info na www.smiemprosit.sk.

debata chyba