Ako si pomôcť pri bolestiach chrbta

Chrbát ma štyri kritické miesta, ktoré bolia najviac a najčastejšie. Prejavy bolesti sa v každom prípade líšia, takisto aj spôsob ich odstránenia.

21.11.2011 06:00
shutterstock 53837548 Foto:
Najproblematickejšia oblasť na chrbtici sú kríže.
debata

Neurológ Miroslav Havrda odporúča problémy riešiť takto:

Keď bolí krčná chrbtica

Blokované stavce: bolesti krčnej chrbtice sa prejavujú stuhnutím šije, vyvolanej zablokovaním jednotlivých stavcov a následným stuhnutím okolitých svalov. Sprevádza ich aj bolesť hlavy, ktorá sa začína za krkom, pokračuje cez zátylok a končí sa za očami. Problémy s krčnou chrbticou spôsobuje nadmerné sedenie za počítačom a jednostranné preťažovanie tejto oblasti. Pozor si treba dať aj na prievan. Odstrániť bolesť pomáha zdravotný golier, ktorý fixuje svaly. Pokiaľ je bolesť veľká, môžu sa užiť voľnopredajné lieky proti bolesti. Krk môže rozhýbať aj fyzioterapeut alebo masér, nikdy to však neskúšajte sami.

Stlačený nerv: bolesti krčnej chrbtice sa v tomto prípade prejavujú bolesťami šije, tŕpnutím alebo aj ochrnutím horných končatín. Nervy prechádzajú otvormi v stavcoch. Tieto môžu v staršom veku zarastať a nervy sa tak zatláčajú a bolia. Takáto bolesť krčnej chrbtice postihuje predovšetkým starších pacientov. Na bolesť možno užiť niektoré z nesteroidných antireumatík alebo lieky proti bolesti. Naozaj odstrániť bolesť dokáže len lekár, ktorý presne určí liečbu. Často býva nutné nosenie zdravotného goliera alebo operácia.

Bolesti krížov

Táto časť chrbtice je azda najproblematic­kejšia. Podľa intenzity bolesti možno rozoznať, či máte chrbticu v tomto mieste zablokovanú, alebo ide o problém s platničkami. Zablokovať chrbticu v tomto mieste si môžete nevhodným pohybom, jednostrannou záťažou napríklad pri športe, ale aj pri prechladnutí. Prejavuje sa silnými bolesťami v krížoch, ktoré cítiť pri každom pohybe, ale nevystreľuje do končatín. Ak sa vám to stane, prvá pomoc je: užite prášok proti bolesti a zostaňte v pokoji. Odblokovať postihnuté miesto vám pomôže fyzioterapeut alebo lekár.

O napravenie sa nepokúšajte sami, môže sa vám podariť pravý opak. Úľavu prináša aj odborná masáž. Ak však bolesti krížovej chrbtice spôsobuje posunutá a vypadnutá platnička, máte väčší problém. Prejavuje sa silnou bolesťou v krížoch, ktorá vystreľuje do nohy. Tá sa ťažko vracia do pôvodnej polohy. Môžete mať problém narovnať sa, ak ste sa predtým sklonili, môžete prestať cítiť, že potrebujete močiť, noha vám môže začať úplne ochrnievať. Platnička sa najčastejšie vysunie pri prudkom pohybe, napríklad predklone. V takomto prípade treba čo najrýchlejšie vyhľadať lekára, najlepšie neurológa. Stav sa lieči pokojovým režimom a liekmi proti bolesti, v niektorých prípadoch je nevyhnutná operácia. Chrbát sa nesmie v žiadnom prípade podomácky napravovať, lebo hrozí ochrnutie.

Keď bolí hrudná chrbtica

Veľmi často sa bolesti chrbtice objavujú aj v mieste, kde krčná chrbtica prechádza do hrudnej. Bolesti sa prejavujú v podobe bolesti tohto miesta, ale aj pálením v strednej časti chrbtice, pridružiť sa môžu aj ťažkosti s dýchaním alebo pichanie pri srdci. Hrudná chrbtica sa môže zablokovať zlým pohybom, záťažou pri športe alebo práci, dlhým sedením v zlej polohe. Pri takýchto bolestiach je nevyhnutné vyhľadať lekára, pretože vôbec nemusí ísť o zablokovanú chrbticu, ale o infarkt.

Lekár by mal preto najprv vylúčiť možnosť, že ide o srdcovú príhodu, a až potom sa venovať chrbtici. Veľa ľudí sa zase, naopak, pri takýchto bolestiach zmocní panika, že majú infarkt. Pokiaľ ide o blokádu spomínaného miesta, pomáhajú odborné masáže, rehabilitácie a napravenie chrbtice. Na zmiernenie bolesti možno použiť lokálne krémy a lieky proti bolesti.

debata chyba