V kúpeľoch si niektorí pacienti opäť priplatia

Chystáte sa do kúpeľov? Momentálne obdobie mimo sezóny je výhodné najmä pre starších ľudí, pretože ide o mesiace, počas ktorých kúpele znižujú poplatky za ubytovanie a stravu.

14.01.2012 07:00
Kúpele Trenčianske Teplice v piatok oficiálne... Foto:
V období mimo sezónu kúpele znižujú poplatky, čo je výhodné najmä pre starších ľudí.
debata (1)

Aj napriek vyšším cenám za energie sa väčšina z nich bude snažiť celý rok držať ceny na rovnakej úrovni ako vlani.

Zmeny však nastali v súvislosti s novelou zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá zmenila úhrady za niektoré diagnózy. A tak si tisícky pacientov, ktorí mali doteraz kúpeľnú liečbu zadarmo, po novom priplatia. Týka sa to ľudí, ktorí trpia hypertenziou tretieho stupňa, cukrovkou do pol roka po zistení a cukrovkou s komplikáciami. Tieto ochorenia sa totiž dostali do tzv. kategórie B, kde zdravotné poisťovne hradia iba liečebnú časť. Pobyt a stravu si hradí pacient sám. O preradenie týchto chorôb do B kategórie podľa ministerstva zdravotníctva žiadala Všeobecná zdravotná poisťovňa.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku: Aké sú kontraindikácie kúpeľnej liečby Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Naopak, pri nervovosvalových degeneratívnych ochoreniach bude pobyt poistenca aj so stravou a ubytovaním hradiť v plnej výške zdravotná poisťovňa. Tieto ochorenia prešli do kategórie A. Pacient hradí len kúpeľný poplatok vo výške 1,66 eura na deň. Zmenu v zákone pocítia aj detskí pacienti do osemnásť rokov, ktorých ochorenie je zaradené do skupiny netuberkulózne choroby dýchacích ciest. Do kúpeľov môžu po dovŕšení troch rokov veku. Do tejto skupiny patria ochorenia ako alergické nádchy, opakované zápaly pľúc, opakované bronchitídy a detské bronchiálne astmy. Všetky novinky, ktoré priniesla novela zákona, platia od decembra.

Kratší pobyt pre neplnoletých

Všeobecná zdravotná poisťovňa začala šetriť na kúpeľnej liečbe už pred pol rokom, keď deťom do 18 rokov začala preplácať kúpeľné pobyty len 21 dní namiesto dovtedajších 28 dní. Lekári sa zhodujú v názore, že pobyt by mal trvať minimálne 21 dní, pri niektorých indikáciách (napr. ochorenia látkovej výmeny) však 28 dní treba. Pred desiatimi rokmi bola dĺžka detských pobytov štandardne od 35 do 42 dní.

Podľa niektorých lekárov je z medicínskeho hľadiska skrátenie kúpeľnej liečby na 21 dní neprofesionálne a má vplyv na efekt kúpeľnej liečby. Zdravotná poisťovňa Dôvera zatiaľ na deťoch nešetrí.

„Naša zdravotná poisťovňa prepláca všetkým deťom 28 dní kúpeľnej liečby,“ povedala jej hovorkyňa Monika Šimunová. Dospelým pacientom po úraze a pohybových operáciách hradí Dôvera 28 dní, pri kožných ochoreniach 21 až 28 dní, pri neurologických 21 až 28 dní.

Podľa Marianny Ovčarikovej z kúpeľov Štós je optimálna dĺžka pobytu závislá od konkrétneho klienta a jeho zdravotného stavu. „Lekári často predpisujú kúpeľnú starostlivosť až v prípade už rozvinutého ochorenia. Cieľom kúpeľnej liečby je pritom dosiahnutie zlepšenia zdravotného stavu pacienta a takto predchádzať jeho zhoršovaniu,“ vraví Ovčariková. Ako upozornila, včasne indikovaná kúpeľná liečba je nenahraditeľná pre predchádzanie odchodu aktívnych ľudí z práce do invalidity. Dnes sa často zabúda na to, že kúpele slúžia aj ako prevencia.

„V prípade prevencie majú efekt už aj týždňové kúpeľné pobyty. Kúpele majú pri týždňových pobytoch pripravené zaujímavé balíčky služieb, vždy na konkrétny zdravotný problém,“ dodala Ovčariková. „Spoločným cieľom všetkých kúpeľných podnikov je pomôcť klientom odstrániť prípadný začínajúci sa zdravotný problém v jeho začiatku.“

Nárok na kúpele vyplýva zo zákona

Na kúpeľnú liečbu je nárok zo zákona. Či vám vznikol, rozhodne na základe vášho zdravotného stavu lekár. Môže vás zaradiť medzi vážnejšie prípady, a teda do takzvanej kategórie A, alebo medzi menej závažné, do kategórie B. Liečbu možno opakovať jedenkrát za rok na základe odporúčania lekára špecialistu, ak to v indikačnom zozname nie je uvedené inak.

„O navrhnutí kúpeľnej starostlivosti rozhoduje ošetrujúci lekár na základe zdravotného stavu pacienta, podmienok stanovených indikačným zoznamom pre kúpeľnú starostlivosť v nadväznosti na predchádzajúcu ambulantnú alebo ústavnú starostlivosť,“ vraví Iveta Nagyová, špecialista podporných a zdravotných činností Union zdravotnej poisťovne. Podľa hovorkyne Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petry Balážovej najčastejšie ochorenia, s ktorými sa poistenci liečia, sú choroby pohybového a obehového ústrojenstva.

Návrh na liečbu poisťovne schvaľujú spravidla do 30 dní. „Termín pobytu si potom poistenec dohoduje priamo s kúpeľným zariadením,“ vraví Balážová. „Konkrétne procedúry predpisuje pacientovi lekár priamo v kúpeľoch tak, aby liečba splnila očakávaný medicínsky efekt. Ak má pacient záujem o procedúry navyše, má možnosť konzultovať ich s ošetrujúcim lekárom. Každá indikačná skupina má spektrum procedúr, ktoré by mali byť podané, vždy však rozhoduje lekár na základe zdravotného stavu pacienta,“ vysvetľuje Balážová.

„Počet procedúr máme zmluvne dohodnutý s kúpeľnými zariadeniami. Hradíme tri procedúry denne. Ak má pacient záujem absolvovať viac procedúr, môže si ich doplatiť. Odporúčame tak urobiť až po konzultácii s ošetrujúcim lekárom,“ hovorí Šimunová.

„Pri indikáciách skupiny A je zdravotná starostlivosť – lekárske vyšetrenie, procedúry – plne hradená z verejného zdravotného poistenia a služby – pobyt na lôžku, strava – sú čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia,“ vysvetľuje Nagyová.

„V skupine B je zdravotná starostlivosť – lekárske vyšetrenie, procedúry plne hradená z verejného zdravotného poistenia, pobyt a stravu si poistenec hradí sám,“ dodala. Podľa Šimunovej v prípade, že pacient patrí do skupiny B, vyberá si sám a sám aj dohaduje detaily a termín kúpeľného pobytu. V prípade, že pacient patrí do skupiny A, zdravotná poisťovňa určuje, do ktorých kúpeľov pôjde.

Do kúpeľov môžu ísť pacienti aj ako samoplatcovia. „Sú to zväčša pacienti liečiaci sa na ochorenie, ktoré nie je zahrnuté v indikačnom zozname pre kúpeľnú starostlivosť, ktorí majú záujem len o niekoľkodňové liečebné pobyty a ktorí nie sú sústavne ambulantne liečení,“ konštatovala Nagyová.

Zdravotná poisťovňa však môže liečbu aj zamietnuť. Podľa Ivety Nagyovej najčastejšie v prípadoch, akými sú neplatný návrh na kúpeľnú starostlivosť, nesplnenie podmienky predchádzajúcej sústavnej liečby pacienta, nesprávne indikovania kúpeľnej liečby ošetrujúcim lekárom a podobne. V Dôvere zamietajú približne desatinu návrhov v kategórii B.

„Dôvodom je, že nie je splnená legislatíva, najčastejšie ide o neskoro doručený návrh do zdravotnej poisťovne alebo nie sú splnené zdravotné kritériá na schválenie liečby. Kúpeľnú liečbu môžeme zamietnuť aj dlžníkom. Tí totiž majú zo zákona nárok len na akútnu zdravotnú starostlivosť. Kúpeľná liečba je doplnkovou starostlivosťou,“ dodala Šimunová.

1 debata chyba