Masáže majú podobný účinok ako analgetiká

Masáže majú nielen príjemné relaxačné účinky, ale môžu tiež utíšiť bolesť. Ako totiž zistili kanadskí vedci, masáž napodobňuje účinky analgetík.

06.02.2012 20:03
shutterstock 59267566 Foto:
Masáže dokážu telo uvoľniť a utlmiť bolesť.
debata

Pôsoia protizápalovo a podporujú produkciu energie v bunkách.

Vedci požiadali jedenásť dobrovoľníkov, aby bežali na tréningovom pásu až do stavu vyčerpania po dobu asi 70 minút. Bezprostredne po cvičení urobili biopsiu svalov na oboch nohách, jednej masírovanej a druhej nenamasírovanej. Druhá biopsia bola vykonaná 2,5 hodiny po športovom výkone.

Analýza vzoriek tkaniva ukázala, že svaly po masáži vykazovali menšie známky zápalu a zvýšenú produkciu energie v bunkách. Závery štúdie publikovanej vo vedeckom časopise Science Translational Medicine naznačujú, že zmiernenie bolesti spojené s masážou možno vysvetliť mechanizmom podobným protizápalovým liekom.

Ako konštatoval denník The Huffington Post, ide o prvú štúdiu skúmajúcu účinok masáží na úrovni buniek a molekúl. Mark Tarnopolsky, vedúci vedeckého tímu z oddelenia pediatrie a medicíny z McMasterovej univerzity v Kanade sa domnieva, že tento nový poznatok môže do budúcna pomôcť širokému spektru ľudí vrátane starších pacientov alebo ľudí, ktorí trpia svalovými problémami či chronickými zápalmi.

„Štúdia dokazuje, že manipulatívne terapie, ako sú masáže, môžu byť ospravedlniteľnou metódou v lekárskej praxi,“ dodáva Tarnopolsky.

debata chyba