Čo ponúkajú v hlavnej sezóne slovenské kúpele a koľko doplatia klienti v skupine B?

Prehľad kúpeľov, ich letnej ponuky a výšky poplatkov v nich.

27.04.2012 14:00
kúpele Rajecké Teplice Foto:
Kúpele Rajecké Teplice.
debata (1)

Kúpele Nimnica

Sú výnimočné svojou minerálnou vodou s vysokým obsahom prírodného CO2. „Naši hostia tu nájdu pokoj, profesionálny prístup a procedúry, vhodné na zlepšenie zdravotného stavu. Vynikajú medzi nimi najmä vodoliečebné procedúry a rôzne druhy masáží,“ vraví obchodná námestníčka kúpeľov Katarína Jamborová.

Doplatky v skupine B sa budú v letnej sezóne pohybovať od 7 do 24,90 eura, v závislosti od kategórie ubytovania. Doplatok je kompletný s ubytovaním a celodennou stravou (raňajky bufetové stoly, obed a večera výber z 3 jedál niekoľkých druhov diét).

„Naše kúpele ponúkajú zvýhodnený senior pobyt (od 144 eur/osobu 6 dňový pobyt) počas celého roka. Rovnako poistenci zdravotných poisťovní si po predložení preukazu môžu uplatniť zľavy napríklad pri vstupe do bazénu alebo absolvovaní niektorých samoplatcovských pobytov,“ povedala.

Do týchto kúpeľov si hosť môže priniesť aj zviera, ale musí byť ubytovaný len v KD Salvator, dodržiavať zásady domového poriadku a hygieny a musí zaplatiť poplatok 8 eur na noc. Pobyt je potrebné si vopred dohodnúť s prijímacou kanceláriou na tel. 042/4608230, 201, rezervacie@kupelenimnica.sk.

Kúpeľný poplatok, ktorý musí zaplatiť každý pacient, je 0,50 eura na osobu a noc.

Kúpele Vyšné Ružbachy

Pacient v indikačnej skupine A si zaplatí len 1,66 eura na deň, pacient v skupine B doplatí od 13,50 do 16,50 eura na deň v závislosti od sezóny. Pacient, ktorý nastúpi do Centra kardiovaskulárnej rehabilitácie, je oslobodený od doplatku v skupine A.

„V hlavnej sezóne ponúkame Seniorský pobyt, kde cena je od 29 eur osoba/noc. V cene pobytu sú 2 procedúry na deň, vstupná lekárska prehliadka, polpenzia. Druh procedúr bude klientovi určený ošetrujúcim lekárom po konzultácii podľa zisteného zdravotného stavu,“ vysvetľuje riaditeľka obchodu a marketingu Martina Konrádyová.

Do týchto kúpeľov si však klient nemôže zobrať so sebou zviera. A čím sú zaujímavé? „V marci začalo činnosť Centrum komplexnej kardiorehabili­tácie, v ktorom sa vykonáva kardiorehabilitácia u pacientov po výkonoch na srdci: balónkovanie, náhrady chlopní, bajpas, transplantácie srdca, stavy po cievnych rekonštrukciách, po implementácii kardiostimulátora, aterosklerotické ochorenia tepien, stavy po trombózach a tromboflebitídach,“ približuje Konrádyová. „Ide o moderný prístup k riešeniu pacientov s cieľom návratu k bežným činnostiam a udržaniu kvality života. V tomto procese sa využívajú najmodernejšie poznatky.“ Súčasťou pobytu v Centre kardiovaskulárnych ochorení je komplexné zhodnotenie funkcie srdca, vyšetrenia pri ochorení kardiovaskulárneho systému, ako sú: ergometria, EKG, počítačová arteriografia, ECHO, Holter, atď., je zabezpečená odborná starostlivosť 24 hodín denne vrátane JIS, sú pripravené programy kardiorehabilitácie spolu s ostatnými procedúrami, napr. hipoterapia, hydroterapia, psychoterapia, fyzioterapia a podobne.

Každý pacient, ktorý príde do Centra kardiovaskulárnej rehabilitácie, je oslobodený od miestneho poplatku. Neplatia ani držitelia Janského plakety. Ostatní ho hradia vo výške 0,50 eura na deň.

Slovenské liečebné kúpele Piešťany

„Naše kúpele sú výnimočné napríklad sírnym bahnom, ktoré je unikátny peloid v európskom i vo svetovom meradle. Unikátne sú aj svojou liečivou termálnou minerálnou vodou, za ktorou prichádzajú klienti práve do Piešťan,“ hovorí obchodný a marketingový riaditeľ kúpeľov Hans Dieter Bergmann. „Termálna minerálna voda má vysoký obsah minerálnych látok (1 500 mg na liter), obsahuje tiež sírovodík a ďalšie plyny. Vyviera z hĺbky asi 2-tisíc metrov. Teplota vody prameňov je 67 ?C až 69 ?C. Denne vyvierajú 3 milióny litrov termálnej vody,“ dodal.

Pacient v indikačnej skupine B doplatí za stravu a ubytovanie v závislosti od typu ubytovania od 21 do 107 eur. Pacient môže prísť do kúpeľov aj so zvieraťom, musí však zaplatiť denný poplatok 11 eur.

Okrem toho musí každý pacient zaplatiť kúpeľný poplatok v sume jedno euro na deň.

Turčianske Teplice

Liečia tu aj pacientov s diagnózou nervovosvalové degeneratívne choroby, ktoré boli preradené zo skupiny B do skupiny A. „Pacientov s uvedenou chorobou nie je veľa, ich preradenie do skupiny A hodnotíme ako pozitívne predovšetkým zo zdravotného hľadiska,“ konštatuje Michaela Hrušková, obchodná a marketingová manažérka.

Pacienti v skupine B si v hlavnej sezóne doplatia od 17 do 24 eur.

S pacientom môže ísť za istých podmienok aj sprievodca. „V prípade, ak revízny lekár sprievod schváli, sprievodca si uhrádza časť doplatku za ubytovanie a stravu v plnej výške. Cena doplatku za ubytovanie sa stanovuje podľa toho, v ktorej budove chce byť ubytovaný. Napríklad v zariadeniach, kde sú na chodbe spoločné WC a sprchy, je doplatok za ubytovanie 3,32 eura na noc. V budove Veľká Fatra, kde sú WC a sprchy v izbe, je doplatok za ubytovanie 10 eur na noc. Cena stravy je rôzna, podľa požiadavky klienta,“ informuje Hrušková. Ako ďalej dodala, klienti si do ich kúpeľov môžu vziať aj malé plemeno psov, ak sú ubytovaní v hoteli Aqua. Poplatok na jednu noc je 7 eur.

„Aktuálnou novinkou sú procedúry s obsahom zlata. Špeciálne zlaté procedúry sú tiež zaradené do pobytových balíkov,“ dodala.

Kúpeľný poplatok pre rok 2012 stanovilo mesto Turčianske Teplice na 1 euro na noc. Z tohto poplatku nie sú žiadne výnimky.

Prírodné liečebné kúpele Smrdáky

V hlavnej sezóne si pacienti zaradení do indikačnej skupiny B zaplatia od 7,30 eura na deň v závislosti od kategórie ubytovania a zdravotnej poisťovne klienta. „Komplexný kúpeľný pobyt s plnou penziou, lekárskou konzultáciou, 3 procedúrami a voľným vstupom do fitnes centra je možné rezervovať už od 53 eur na deň a osobu,“ vraví Eva Ferienčiková, obchodná a marketingová manažérka. Kúpele počas celého roka ponúkajú aj zvýhodnené balíky pre všetky vekové kategórie.

Ak klient, ktorý prichádza do kúpeľov, potrebuje aj sprievodcu, požiada o jeho schválenie revízneho lekára poisťovne. „V našich kúpeľoch sa okrem sprievodu u týchto klientov vyžaduje i sprievod pri liečbe detí vo veku do 6 rokov. Doplatok pre sprievodnú osobu, ktorý zahŕňa ubytovanie s plnou penziou, je 12,32 eura na deň,“ informovala. „Ak sa pacient ubytuje v apartmáne Záhorák, môže si so sebou zobrať aj psa. Zaplatí však 11 eur na deň. V ostatných hoteloch je pobyt so psom zakázaný,“ dodala.

Kúpele sú známe predovšetkým liečbou kožných ochorení dospelých i detí v kombinácii s chorobami pohybového aparátu. „Sírovodíková minerálna voda obsahuje až 680 mg sírovodíka s celkovou mineralizáciou 3 400 mg minerálnych látok na liter, patrí k prameňom s najvyššou koncentráciou v Európe,“ vraví Ferienčiková. „Smrdácke sírne bahno sa využíva pre jeho významné fyzikálne vlastnosti, ako sú viskozita, plasticita, tepelná vodivosť a stálosť. Bahenný zábal vyvoláva zmenšenie opuchov v okolí kĺbov, zníženie svalového napätia, zlepšenie výživy chrupaviek, spojivových tkanív i medzistavcových platničiek. Pôsobí na zvýšenie protizápalovej aktivity a imunitných procesov, spomaľuje degradáciu elastínu, kolagénu a hyaluronánu, čo zlepšuje funkciu chrupavky, spojivových tkanív a pohyblivosť kĺbov.“

Daň za ubytovanie je v týchto kúpeľoch 0,50 eura na osobu a deň.

Kúpele Štós

Pacienti, ktorí sa sem prídu liečiť v hlavnej sezóne a budú zaradení do indikačnej skupiny B, zaplatia poplatok od 12,60 do 15,70 eura. „Seniori majú zľavu vo výške 5 % z ceny pobytu. Ak ide o poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, je výška zľavy až 15 %,“ hovorí Marianna Ovčariková, marketingová manažérka. „U nás sa liečia okrem dospelých klientov aj deti, a to aj v sprievode rodiča. Ak bola zdravotnou poisťovňou schválená liečba so sprievodom, potom si sprevádzajúca osoba dopláca za stravu. Plná penzia na deň stojí 9,90 eura a polpenzia 8,50. Pri neschválenom sprievode si klient doplatí pri štandardnom type ubytovania v sezóne 6,60 eura a v čase mimo sezóny 5 eur,“ približuje.

Pacient si nemôže priniesť svojho domáceho miláčika, keďže sa tu liečia ochorenia dýchacích ciest, a najmä alergie, ktoré sú často spojené aj s alergiami na srsť.

Ako informovala, ich kúpele sú výnimočné v liečbe speleoterapie. „Ide o liečbu dýchacích ciest v prírodnej kvapľovej jaskyni. Využíva sa vhodné prostredie blízkej Jasovskej jaskyne. Pobyt v podzemí je spojený s aktívnymi dychovými cvičeniami, relaxáciou a odpočinkom. Jaskyňa je vlastne prírodné inhalatórium. Pacienti po speleoliečbe sú menej náchylní na infekty, ich chorobnosť sa zvyšuje a výrazne klesá spotreba antibiotík.“

Každý ubytovaný pacient musí zaplatiť daň z ubytovania, ktorá je vo výške 1 eura.

Kúpele Brusno

„Záujem pacientov liečiť sa na hypertenziu v kúpeľoch za podmienky doplatku za stravu a ubytovanie poklesol. Väčšina z nich sú totiž dôchodcovia a položka doplatku predstavujúca približne hodnotu priemerného mesačného dôchodku je pre nich problematická,“ konštatuje Miriam Tonhauserová, marketingovo-obchodná manažérka. „Prevažná väčšina pacientov liečená na Hypertonickú chorobu III sú pacienti na kombinovanej medikamentóznej liečbe, nezriedka po prekonaní cievnych príhod, ako aj pacienti s rozvinutým metabolickým syndrómom, efekt kúpeľnej liečby je preto so širším rozsahom,“ dodala. Pacienti zaradení do skupiny B si zaplatia 15 eur na osobu a deň.

Pokiaľ ide o sprievodcu, poistenec so zdravotným postihnutím môže požiadať poisťovňu o čiastočnú úhradu za sprievodcu. „Zdravotná poisťovňa následne posúdi zdravotný stav poistenca a odsúhlasí alebo zamietne čiastočnú úhradu za sprievodcu. V prípade odsúhlasenia čiastočnej úhrady za poistenca uhrádza sumu 4,98 eura na deň. Ostatné poplatky si sprievodca uhrádza sám,“ vysvetľuje Tonhauserová. Ani v týchto kúpeľoch nie je pobyt so psom dovolený. „Najväčšou pýchou kúpeľov je čistý vzduch, nerušené ticho a príroda. Významným liečebným prostriedkom je prírodná liečivá voda, ktorá vyviera priamo v areáli kúpeľov. Jej zloženie je bohaté na minerály.“

Kúpeľný poplatok, ktorý musí zaplatiť každý pacient, je 1 euro na osobu a deň.

Kúpele Trenčianske Teplice

Keďže v týchto kúpeľoch liečia nervovosvalové degeneratívne choroby, ktoré boli preradené do skupiny A, všetkých svojich klientov s touto diagnózou informovali o nových možnostiach liečby. „Zatiaľ neevidujeme zvýšený záujem, ale predpokladáme, že sa postupne začnú klienti ohlasovať,“ vraví riaditeľka pre obchod a marketing Ľuboslava Červenáková.

„V hlavnej sezóne sme zvýšili oproti minulému roku cenu doplatku pre pacientov v skupine B o 4 %, v mimosezóne však poskytujeme zľavy až do výšky 30 % z ceny, čo veľmi uvítali klienti, ktorí hľadajú čo najnižšiu cenu doplatkov,“ informuje. „Okrem toho máme celoročne v ponuke termíny, keď neplatí klient doplatok na jednoposteľovú izbu, čím šetrí až 190 eur na pobyte.“ Kúpele majú štandardne v ponuke aj seniorské pobyty. Tento rok ponúkajú pobyty už od 149 eur za týždňový pobyt. Vo vybraných liečebných domoch môže mať pacient so sebou aj psa. Poplatok je však 16 eur na deň.

„Naše kúpele sú výnimočné ideálnou teplotou liečivej termálnej vody, ktorej teplota umožňuje jej priame využitie na liečenie bez akejkoľvek úpravy, takže všetky liečebné látky zostávajú v nej zachované v svojej najprirodzenejšej podobe. Ponúkame liečbu psoriázy špeciálnym systémom Tomesa, ktorý imituje podmienky Mŕtveho mora, a dosahujeme s ním výborné výsledky,“ približuje Červenáková.

Kúpeľný poplatok, ktorý musí zaplatiť každý pacient, je 0,82 eura na deň.

SLK Rajecké Teplice – Kúpele Aphrodite

Kúpele ponúkajú akciové ceny pre poistencov skupiny B, ktoré platia počas celého roka. Ceny sa pohybujú od 9 do 30 eur na osobu a noc v závislosti od ubytovania. „V rámci našich pobytov máme v ponuke cenovo výhodný týždenný pobyt Senior Vital, ktorý je určený pre hostí od 60 rokov, ale aj zvýhodnené pobyty pri pobyte na 7 nocí je zľava 15 % z celkovej ceny pobytu (neplatí pre pobyt Senior Vital), pri pobyte od nedele do piatku zľava 20 % z ceny pobytu pri balíkoch: Relax Classic, Relax Exclusive a Relax Spa Sensation a pri pobyte na dve noci s nástupom v nedeľu alebo pondelok je zľava 15 % z celkovej ceny pobytu a táto platí pri balíkoch: Relax Classic, Relax Exclusive a Relax Spa Sensation,“ približuje marketingová manažérka Jana Mišechová.

„Ak si hosť vezme na pobyt sprievodcu, ten platí ako samoplatca. Pokiaľ sprievodcu schváli poisťovňa, cena pobytu je znížená o sumu 4,98 eura na deň, ktorú prepláca poisťovňa.“ Pobyt so zvieraťom je možný s ubytovaním v jednom apartmáne vo Ville Flóre, poplatok je 4 eurá na deň.

„Hostia majú možnosť vybrať si z rôznych liečebných procedúr, masáží, vodných, beauty či romantických procedúr pre páry. V letných mesiacoch plánujeme otvorenie nového kúpeľného sveta, ktorý sa stavia v tradičnom a pre kúpele typickom antickom štýle. Kúpeľný svet, ktorý vyrastá pri hoteli Aphrodite, bude pozostávať z nových vonkajších bazénov rozličnej teploty a sáun,“ dodala.

Mestský poplatok je 0,90 eura na osobu a deň.

Kúpele Lúčky

Už takmer päť mesiacov sa ľudia s diagnózou nervovosvalové degeneratívne choroby môžu v kúpeľoch liečiť za plnú úhradu zdravotnej poisťovne. „V našich kúpeľoch sme zatiaľ nezaznamenali zvýšený počet pacientov s týmito chorobami,“ vraví ekonomicko-obchodná námestníčka Slávka Medveďová.

Pre seniorov nad 55 rokov majú pripravený liečebný pobyt Senior s lekárskou prehliadkou, s procedúrami, kúpaním v bazénoch, s ubytovaním a stravovaním. „Cena je 38 eur na osobu a noc a je platná takmer celý rok, takže za túto cenu môžu prísť aj v hlavnej sezóne,“ upozorňuje. Ak pacient potrebuje sprievodcu, zdravotná poisťovňa prepláca 4,98 eura na deň, zvyšok si dopláca priamo v kúpeľoch podľa druhu pobytu, ktorý si sám vyberie. Jeho účasť navrhuje lekár a schvaľuje zdravotná poisťovňa. „I keď v kúpeľoch nie je možný pobyt so zvieraťom, máme vyhradených niekoľko izieb, kde sa s ním nekontaktujú ostatní klienti. Cena je 8,30 eura na deň za zviera,“ dodáva.

Liečba v Lúčkach podľa jej slov patrí medzi najefektívnejšie liečebné metódy. „Podstata všetkých balneologických metód je v nešpecifickom, všeobecnom účinku, ktorý ovplyvňuje celkový stav klienta a hrá kladnú úlohu pri procese uzdravenia najmä preladením vegetatívnych funkcií organizmu. Minerálna voda prameňov svojim zložením môže byť indikovaná ako súčasť prevencie a liečby osteoporózy. Z procedúr sú pre naše kúpele špecifické rašelinové zábaly pripravené zmiešaním prírodnej rašeliny s našou minerálnou vodou a zohriatou na teplotu 42 až 44 stupňov Celzia. Využíva sa pri liečbe gynekologických ochorení a pri liečbe pohybového aparátu.“

Daň z ubytovania je 1 euro na deň. Tú zaplatí každý klient nad 14 rokov a platí sa v deň nástupu. Oslobodení od nej sú držitelia preukazu ZŤP.

Prírodné jódové kúpele Číž

Kúpele zvýšený záujem o liečbu preradením pacientov s diagnózou nervovosvalové degeneratívne choroby do skupiny A nezaznamenali "Je to krátka doba na to, aby sme posúdili, či sa u nás lieči viac pacientov na túto diagnózu,“ vraví Mária Turisová z marketingu.

Pacienti, ktorí sa sem prídu liečiť v hlavnej sezóne a sú zaradení do indikačnej skupiny B, zaplatia od 17 do 26 eur na osobu a na deň. Cena závisí od druhu ubytovania. "Pre penzistov ponúkame pobyt Senior, je to liečebný pobyt s lekárskou prehliadkou, procedúrami a plnou penziou. Klient je ubytovaný v hlavnej budove LD Rimava, ktorá je prepojená spojovacou chodbou s kúpeľnou reštauráciou a balneoterapiu. Počas letnej sezóny môžu bezplatne využívať vonkajší bazénový komplex,“ približuje.

Ak pacient potrebuje sprievodcu, toho mu musí schváliť zdravotná poisťovňa. "Sprievodca platí od 9 do 16 eur na osobu a noc. Cena závisí od obdobia a typu ubytovania. Je ubytovaný s pacientom v izbe,“ vysvetľuje Turisová. Zviera si do týchto kúpeľov pacienti vziať nemôžu. "Naše kúpele sú výnimočné silne mineralizovanou jódovo-brómovou vodou. Liečivými účinkami vody a balneologickou hodnotou sa tento prameň zaraďuje medzi najvzácnejšie v celej Európe. Jódový vaňový kúpeľ patrí medzi unikátne procedúry, ako aj pitná kúra. Ďalšia procedúra, ktorou sa môžeme pýšiť, je hipoterapia,“ dodala.

Kúpeľný poplatok, ktorému sa nevyhne žiadny pacient, je 0,33 eura na noc.

Bardejovské Kúpele

Ceny pre poistencov skupiny B sa pohybujú v rozpätí od 16 do 36 eur na osobu a deň v dvojposteľovej izbe. "Celoročne ponúkame aj pobyt Senior, v ktorom sú dôchodcovia cenovo zvýhodnení. Dostanú rovnaký počet služieb ako ostatní, len za výhodnejšiu cenu,“ vysvetľuje Zlata Gaňová, vedúca referentka marketingu.

Ak pacient potrebuje mať pri sebe sprievodcu a zdravotná poisťovňa ho odsúhlasí, ten si dopláca v hlavnej sezóne od 20 do 33 eur. Tiež to závisí od kategórie ubytovania. "Ak si chce pacient so sebou vziať zviera, môže ho mať v zariadeniach, kde sa nenachádza stravovacie stredisko. Doplatok je 7 eur na deň.“

Podľa jej slov ich kúpele patria k trojici najobľúbenejších kúpeľov na Slovensku. Poskytujú najširšiu a najkomplexnejšiu liečbu vnútorných chorôb. A podľa zahraničných expertov majú najlepšie minerálne pitné pramene na Slovensku. "Okrem nervových, kožných, psychiatrických a neurologických indikácií liečime aj všetky ostatné indikačné ochorenia.“

Pokiaľ ide o poplatky, poistenci skupiny A platia denne 1,66 eura. Od dane z ubytovania, ktorú kúpele odvádzajú mestu, sú oslobodení. Poistenci skupiny B platia doplatok v rozpätí od 16 do 36 eur na osobu a deň. K tejto cene sa dopláca daň z ubytovania vo výške jedného eura na deň.

Kúpele Nový Smokovec

V hlavnej kúpeľnej sezóne sa tu budú ceny pohybovať od 10 eur na osobu a deň s ubytovaním a stravovaním. Cena je platná pre základný štandard, v prípade záujmu o štandard vyšší, si možno takúto izbu s doplatkom dohodnúť. "V každom prípade však hosť v skupine B zaplatí maximálne 18 eur na noc vrátane plnej penzie,“ vraví Zuzana Čížiková, vedúca obchodu a marketingu.

"Seniorské pobyty ponúkame vo zvýhodnených cenách do 1. júna a potom znova od 15. októbra. V letnej sezóne možno však naše ostatné pobyty využiť v zaujímavých vernostných zľavách až do 20 %.“

Ak je potrebný sprievodca, výška jeho doplatku sa pohybuje na úrovni pacienta v skupine B, teda medzi 5 a 18 eurami podľa zvoleného štandardu liečenej osoby. "Keďže sme klimatické kúpele, ktoré liečia astmy a alergie, zviera si sem pacient nemôže vziať,“ vraví Čížiková. Podľa nej je najväčšou výhodou ich kúpeľov práve to, že sú situované vo Vysokých Tatrách. Jedinečnou procedúrou je Tatranská nosová sprcha, ktorá je vôbec na Slovensku hygienickou novinkou. "Erudovaný personál pacientov, učí ako šetrným spôsobom odstrániť z nosovej dutiny hlien, prach a iné nečistoty. Pravidelné vyplachovanie pôsobí ako prevencia a zmierňuje priebeh zápalu prínosových dutín, zvyšuje odolnosť sliznice nosa proti bakteriálnym a vírusovým infekciám, zmierňuje príznaky pri alergii, pomáha pri pocite nepríjemne suchého nosa a posilňuje prirodzené čistiace mechanizmy dýchacích ciest,“ informuje.

Daň, ktorú musí pacient zaplatiť, je 1 euro na osobu a noc. Nemusia ho platiť osoby mladšie ako 18 rokov, staršie ako 70 rokov a ŤZP.

Kúpele Sklené Teplice

"Klientom ponúkame výber z rôznych možností pobytov, preto aj ceny sú rôzne, no nerozlišujeme ceny na hlavnú a mimo sezónu. Doplatky pre pacientov skupiny B sme nezvyšovali, do konca júna 2012 sa cena pohybuje od 3,50 do 20 eur,“ vraví Alexandra Pažúrová. Doplatok zahŕňa plnú penziu a denne vstup do termálneho bazéna. "Pre penzistov ponúkame celoročný Liečebný pobyt Senior. V kúpeľoch myslia aj na tých, ktorí majú záujem o pobyt so zvieraťom za poplatok 5 eur na deň vo vybranom kúpeľnom dome.

"Miestny poplatok je zarátaný v cene pobytu, takže klient navyše nemusí nič doplácať,“ vraví. Ako ďalej dodala, v ich kúpeľoch sa nachádza európsky unikát, ktorý nie je v žiadnych iných kúpeľoch – Jaskynný parný kúpeľ tzv. Parenica. Je vytvorený v prírodnej jaskyni s hypertermálnou minerálnou vodou s vysokým obsahom magnézia a kalcia. Liečivá voda s teplotou 42 °C pôsobí blahodarne na pohybové ústrojenstvo, ale aj na regeneráciu tela i duše.

Zdroj: jednotlivé kúpele

1 debata chyba