Behom k lepšej forme

S postupným príchodom jari sa so železnou pravidelnosťou plnia fitnescentrá. Na šport, ktorým človek môže zhodiť kilá navyše a zároveň prospieť svojmu zdraviu, však netreba takmer žiadne nástroje ani množstvo času.

20.04.2013 08:00
behanie Foto:
Kto to s behom myslí vážne a chystá sa mu pravidelne venovať, môže navštíviť špeciálnu predajňu so špeciálnym diagnostickým prístrojom.
debata

Behanie je vhodné takmer pre každého, prospieva srdcu, bojuje proti osteoporóze a zaručí aj psychickú pohodu. Ako s ním začať, radí olympijská bežkyňa Lucia Klocová.

Beh je pre ľudí prirodzený pohyb, ktorý prospieva telu po viacerých stránkach. Aj napriek tomu však treba poznať niekoľko pravidiel, ktorými by sa najmä začínajúci bežci mali riadiť.

Indiánsky beh je skvelý začiatok
Podľa bežkyne Lucie Klocovej športovanie na začiatku netreba veľmi preháňať. Stačí odbehnúť dvadsať až tridsať minút. „Je fajn, ak človek začína behať s niekým, ideálne formou takzvaného indiánskeho behu. Popri miernom pokluse cez špičky sa má s kým porozprávať, prehodiť vtip. Schopnosť rozprávať popri behu znamená, že bežec začiatočník dosahuje ideálny tep pre spaľovanie kalórií a odplavovanie škodlivých látok z tela. Predstava, že musíte bežať rýchlo a vypotiť množstvo potu na to, aby bol beh efektívny, nie je správna,“ vysvetľuje.

„Keď sa bežci zadýchajú natoľko, že nevládzu hovoriť, mali by prejsť do rýchlej chôze, vydýchať sa a potom pokračovať v behu ďalej.“ Zo začiatku je pritom najlepšie behať len po rovine. Človek si osvojí správny štýl behania a v prípade nadváhy nenamáha až tak kĺby. Na iné terény sa možno preorientovať, keď odbehne polhodinu úplne bez problémov.

Najčastejšia chyba? Zlá technika
Bežať vie síce každý, ale nie každý to robí správne. Zvládnuť techniku behu je dôležité, aby sa človek vyhol pichaniu v boku, ale aj vážnejším zdravotným komplikáciám, ktoré by tento šport mohol spôsobiť.

„Dôležité je našľapovanie – treba sa vyhnúť zaťažovaniu päty, ako sa deje pri bežnej chôdzi. Pri behu by, naopak, mala prvá dopadať špička, potom postupne aj chodidlo. Päta sa zeme dotýka len veľmi jemne či vôbec,“ opisuje správny pohyb Lucia Klocová. Trup by mal byť pri behu vzpriamený a plecia spustené. Častým zlozvykom býva prílišné vysunutie hlavy vpred. Správne by hlava by mala byť vzpriamená a pohľad by mal smerovať k zemi asi 10 metrov pred bežca.

Ruky treba uvoľniť a ich pohyb viesť rovnobežne vpred a vzad, nie krížom pred hrudník. Pri behu by sa človek mal vyhnúť kŕčovitosti. Základom je totiž prirodzenosť pohybu, ktorá prospieva nielen telu, ale aj mysli. Správnu techniku sa začiatočníci môžu naučiť aj v dobrovoľníckych bežeckých kluboch či od osobného trénera.

Ideálny čas na behanie neexistuje
„Kedy behať, aby bol pohyb najefektívnejší?“ pýta sa nejeden bežec či bežkyňa. Presná odpoveď na túto otázku neexistuje, pretože každému vyhovuje niečo iné. „Mnohí ľudia uprednostňujú ranné behanie. Spolu s osviežujúcou sprchou je pre nich rituálom, ktorý ich naplní energiou do celého dňa. Iní sa však, naopak, cítia po behu unavení a v tomto prípade je lepšie voliť skôr podvečerné hodiny. V lete sa treba vyhnúť tým najsparnejším časom a vyberať si skôr tienisté trate. Dôležitejšie ako samotná doba behu je však vyhnúť sa hodinu a pol, či ešte lepšie dve hodiny, pred behaním jedlu. Piť, samozrejme, človek môže, ale radšej častejšie a po menších množstvách,“ upresňuje Lucia Klocová.

Pri chudnutí pomocou behu je podstatná najmä pravidelnosť a trpezlivosť, nič však netreba preháňať. Ideálne je striedať beh s iným športom – ideálne s plávaním. Vhodnou alternatívnou však môže byť aj posilňovanie – či už doma, alebo vo fitnescentre.

Čo na seba
V podstate jediné vybavenie, ktoré bežec začiatočník naozaj potrebuje, sú tenisky. Napomáhajú správnu techniku behu a predchádzajú tiež možným zdravotným ťažkostiam. Na začiatok sú vhodné bežecké tenisky so zvýšenou pätou. Pri výbere si vždy treba vyskúšať niekoľko párov a až potom sa rozhodnúť, ktoré sú tie pravé.

Kto to s behom myslí vážne a chystá sa mu pravidelne venovať, môže navštíviť špeciálnu predajňu so špeciálnym diagnostickým prístrojom. Ten určí, či človek našľapuje rovnomerne (a je takzvaný neutrál) alebo viac šliape na vonkajšiu (supinátor) či vnútornú časť chodidla (pronátor). Tento jav je pozorovateľný aj na podošvách bežných topánok – stačí sa pozrieť, v ktorých častiach sú najopotrebova­nejšie. V špeciálnom obchode dokážu odborníci odporučiť tenisky, ktoré sú zo zdravotného hľadiska najlepšie práve pre daného bežca.

Pri oblečení je situácia o niečo jednoduchšia ako pri obuvi. Ako top je vhodné tričko, ktoré dobre odvádza pot. Nemalo by sa pri spotení lepiť na telo a ochladzovať ho. Trenky, šušťáky či tepláky by mali byť najmä pohodlné. Pozor si treba dať na kusy pritesné v rozkroku. Môžu omínať a kožu nepríjemne ošúchať, najmä ak sa v nich behá na dlhšie trate. V prípade ponožiek sa mnohým bežcom osvedčila zmes bavlny a umeliny (do 30 percent). Bavlna totiž dobre saje pot a umelina zas drží tvar. Určite sa treba vyhnúť ponožkám s tesnými gumičkami, ktoré brzdia krvný obeh.

Zdravá závislosť
Tak ako pri iných športoch aj pri behu sa, najmä v začiatkoch, môže pritrafiť kríza. Stačí, že po prvom či druhom behu začne na dlhšie pršať či sa nakopí veľa pracovných úloh, a na všetky predsavzatia a plány sa zabúda. Základom je spraviť si realistický plán a držať sa ho. Nemá cenu znechutiť si behanie len pre prehnané nároky a následné sklamanie. Beh nie je len šport, ale aj životný štýl. Ako potvrdí každý, kto mu prepadol, stačí sa mu venovať niekoľko týždňov a človek je od neho závislý. A závislostí, vďaka ktorým získate krajšiu postavu a pevnejšie zdravie, veľa nie je.

debata chyba