Ležať v posteli ako Lazar nie je pre chrbticu zdravé

Mechanické poškodenie platničky nastane, keď sa roztrhajú prstence, ktoré sa vysúvajú a tlačia, prípadne netlačia na koreň.

18.07.2013 06:00
chrbat
Dýchanie je alfou a omegou všetkých cvičebných postupov, inak cvičenie nie je úspešné, myslí si neurológ.
debata

Ak tlačia, jedná sa o ischias, ak tlačia inde, jedná sa o tzv. seknutie. Vysvetlil to neurológ MUDr. Ivan Buran, PhD., člen Slovenskej neurologickej spoločnosti. Zdôraznil, že mechanické poškodenie sa dá riešiť pohybom alebo rehabilitáciou, no každé poškodenie platničky či chrbtice všeobecne vedie tiež k zápalu. V takom prípade lekári podávajú látky proti zápalu, bolesti. Ako veľmi dobrá kombinácia sa podľa Buranových slov ukázala s vitamínmi skupiny B, treba sa však tiež vyvarovať nevhodným polohám a športovať, čo je pre svaly a väzivové štruktúry prospešné.

Jedným z najhorších pohybov pre chrbticu je predklon so zohnutým chrbtom. Keď dvíhame predmet spod úrovne nôh, je to obrovské zaťaženie. Keď ho dvíhame nad úrovňou, ale s oblým chrbátom, zaťaženie je len o niečo rozdielne, väčšinou však rovnaké. S vystretým chrbátom je zaťaženie oveľa menšie. Šetrite si chrbticu, vnímajte to ako prevenciu," odkázal ďalej MUDr. Buran, ktorý tiež vie, že na to, aby nám vznikli bolesti v krížoch, nemusíme robiť žiadne „psie kúsky“, stačí, že zle sedíme v kancelárii. Spočiatku sa z toho unavia svaly a väzy, neskôr vznikne platničkový syndróm.

K notoricky známym príčinám, prečo bolí chrbát, patrí málo pohybu, nadváha a nesprávny pohyb. Ten býva väčšinou rovnako škodlivý ako žiadny. Pripisuje sa k tomu aj vek a genetické predispozície. Ak bolel chrbát otca a dedka, resp. kvalita ich väziva bola nedostatočná, mali by si väčší pozor na chrbticu dávať aj ich potomkovia.

Platnička, ktorá nemá cievy, sa vyživuje tým, že chodíme, hýbeme sa. „Kedysi sa v neurológii preferovalo ležať v posteli ako Lazar, ale zistilo sa, že je to škodlivé. Keď sedíme, máme platničku stále stlačenú. Vtedy treba vstať, trochu sa poprechádzať alebo si pocvičiť, len, aby sme si ju vyživili,“ odporúča ďalej neurológ.

Stabilita osového orgánu je zabezpečená väzivom, kĺbmi dolnej končatiny a svalovým systémom. „Nikdy neochorie platnička sama. Vždy je to celok, ku ktorému patrí, na čo sa zabúda a to sú nohy,“ objasnil neurológ. Nohy, ktoré si ženy traumatizujú vysokými podpätkami, potrebujú rovnako ako chrbát cvičenie. Stačí nimi krúžiť. Masáž nôh je prospešná nielen pre nohy, ale aj pre chrbticu.

Dôležitá v tom, aby chrbát nebolel, je aj bránica. Väčšina ľudí podľa Burana dýcha nesprávne. Keď ju necvičíme, znevýhodňujeme si podľa jeho slov situáciu. Dôležitú úlohu hrá aj panvové dno. „Dýchanie je alfa a omega všetkých cvičebných postupov, inak cvičenie nie je úspešné,“ zhrnul neurológ.

debata chyba