Joga s pilatesom by sa spájať nemali, myslí si inštruktorka

Odborníci zo sveta fitnes začiatočníkom odporúčajú, aby sa s každým novým cvičením oboznámili v prítomnosti odborníka.

24.07.2013 06:00
Monika Klenková Pilates Medical Foto:
Monika Klenková počas cvičenia Pilates Medical.
debata

Rozhodne nie je dobré kúpiť si len DVD a začať podľa neho cvičiť bez toho, aby vás niekto videl a vysvetlil vám, v čom robíte chybu. V prípade pilatesovho cvičenia, ktoré sľubuje „zmenu držania tela“, treba napríklad nastaviť určité časti tela, aby ste si neublížili. Začať treba pomaly, najjednoduchšími variantami. Cez svalový stabilizačný systém treba telo nastaviť tak, že ho automaticky zapojíte pri akýchkoľvek aktivitách, či už športových alebo rekreačných.

Názory na to, či je lepšie, resp. zdravšie cvičiť ráno alebo večer, sa rôznia. Ráno veľa ľudí pociťuje stuhnutosť, sú však aj takí, čo majú ráno najviac energie a najmä času. Existujú aj strečingové cvičenia, ktoré si môže človek dopriať ešte v posteli, tesne po prebudení a vďaka tomu bude lepšie pripravený na deň. Detská a rehabilitačná lekárka, MUDr. Monika Klenková odporúča: „Kto má ráno menej času, mohol by si dopriať zahrievacie naťahovacie cvičenia a v druhej polovici dňa sa venovať hlavnej časti.“

Pilates nie je aeróbne cvičenie, Klenková ho vidí ako poctivú gymnastiku. „Pre niekoho rehoľa, ale kto sa na túto cestu vydá, dospeje k neuveriteľným výsledkom.“ Preukázateľne spevní telo a urobí ho pružnejším, vysvetlila. Najmä ženy vždy zaujíma, či sa dá vďaka cvičeniu schudnúť. Aj v prípade pilatesovho platí: Kto neobmedzí príjem, efekt chudnutia akejkoľvek metódy je len dočasný a povrchný.

Pilatesovo cvičenie zaujíma nielen ženy, ale aj mužov. „Hovorí sa, že muži sú z Marsu a ženy z Venuše, sú medzi nami obrovské rozdiely, ale nič to nemení na tom, že aj muži majú problémy s chrbticou. V tomto takí rozdielni nie sme.“ Klenková dodala, že pilates vyhľadajú hneď, ako zistia, že ich typické mužské športy ako je futbal, nezachránia, práve naopak. Okrem toho, podobne ako ženy, potrebujú koncentráciu. Keď si Klenková spomína na začiatky, kedy sa pilatesovo cvičenie propagovalo ako kolektívne, mali v rehabilitačnom centre Moon viac žien ako mužov. Ten pomer sa však už dávno vyrovnal. Pôvodne však pilatesova gymnastika bola navrhnutá ako individuálna. Žiak – majster. Ak by Joseph Pilates bol svedkom toho, ako sa z jeho cvičenia stalo skupinové, vôbec by sa mu to nepáčilo. Vraj uniká detail, presnosť a precíznosť, ktoré človeku napumpujú endorfíny a výsledok je celkom iný.

Na otázku, aké spojenie je vhodné, resp. nevhodné kombinovať s pilatesovým, detská a rehabilitačná lekárka odpovedá: „Kto nie je pripravený na zumbu, tomu zaťaží chrbticu a kĺby, pretože sa cvičí na tvrdom podklade.“ A čo kombinácia joga s pilatesom v jednom, tzv. jogalates? „Základný rozdiel je v dýchaní, takže každopádne spájanie týchto dvoch metód nepovažujem za správne,“ povedala MUDr. Klenková.

Zdôrazňuje sa, že zlé cvičenie bez dozoru môže ublížiť. Tiež je známe úslovie „vrcholovým športom k trvalej invalidite“. Znamená to, že chrbtica človeka, ktorý vôbec necvičí, vyzerá lepšie? „To by som nepovedala. Chrbtica človeka, ktorý vôbec necvičí, degeneruje možno neskôr ako u aktívneho športovca. Chrbtica potrebuje pohyb,“ skonštatovala lekárka Klenková.

debata chyba