Spáliť tuky a vyformovať postavu. Aj o tom je kruhový tréning

Tréning známy pod pojmom kruhový, pri ktorom sa precvičí bez výraznej prestávky celé telo, dostal svoj názov, pretože sa cvičí na tri kruhy.

01.10.2013 06:00
debata
Výhodou kruhového tréningu je spaľovanie tukov. Foto: Dana Bischof, Pravda.sk
kruhový tréning, Pavel Slonka Výhodou kruhového tréningu je spaľovanie tukov.

Tréner určí, z čoho bude pozostávať. Vhodný je aj pre úplných začiatočníkov – tréner vie tréning vyskladať každému na mieru, podľa toho, v akej je kondícii. Kde sú jeho možnosti zistí už podľa základných cvičení.

Ako vysvetlil tréner kruhového tréningu Pavel Slonka z bratislavského športového centra Retro Sport and Wellness, kým kulturistický tréning sa cvičí pri tepovej frekvencii 90–100 za minútu, kruhový tréning pozná hodnoty 150–160. Pri tejto tepovej frekvencii sa spaľujú tuky, čo sa považuje za najväčšiu výhodu kruhového tréningu. K ďalším patrí aj kondícia a formovanie postavy. Slonka však pripomenul, že kruhový tréning má aj jedno negatívum – pri takej vysokej frekvencii totiž nemožno budovať svalovú hmotu. Našťastie to však nefunguje tak, že by kruhový tréning „vycucol“ všetku svalovú hmotu, objasnil ďalej P. Slonka.

Tréner kruhového tréningu Pavel Slonka.
Skákanie cez švihadlo.
+5Kruhový tréning je podobný cross fitu, nie však...

Praktizovať kruhový tréning sa dá nielen vnútri, ale aj vonku, stačí dobrý terén. K pomôckam, s ktorými sa cvičí, patrí bosu, kettle bally, švihadlá… Tréner sľubuje, že nikto sa určite nudiť nebude, na to jednoducho neostane čas. A ako každý dobrý tréner, upozorňuje na dôležitosť strečingu pred cvičením, aby sa každý cvičenec vyhol prípadným zraneniam.

Veľmi podobný program kruhovému tréningu je funkčný tréning či CrossFit. Kruhový tréning, ktorý sa z nich považuje predsa len za najdostupnejší, láka možno viac ženy, pretože CrossFit je o niečo drsnejší. Problém žien v CrossFite vidí Slonka v gymnastike – cvičí sa na kruhoch, ktoré vyžadujú zvoliť si dobrú techniku, aby si človek neublížil. S podobným problémom sa možno na CrossFite stretnúť aj pri cvičení s činkami. V tomto prípade človek zdvíha nad hlavu olympijské činky s váhou 60, 80 či 100 kilogramov. Na rozdiel od CrossFitu je kruhový tréning cvičenie vlastnou váhou, klient si sám určuje, či zodvihne 5 kilogramový kettle ball alebo 3-kilový, aby sa nezranil. Pripomeňme, že v CrossFite treba trénovať všetko, čo program zahŕňa. Kto chce súťažiť, v každej disciplíne CrossFitu musí dosiahnúť istú úroveň. Tréner Slonka z praxe vie, že po kruhovom tréningu siahnu aj tie ženy, ktoré chcú vyskúšať CrossFit, len si na požadovanú intenzitu ešte netrúfnu.

Súperenie vraj pri kruhovom tréningu nehrozí. Naopak, keď je niekto v skupinke výkonnejší, druhých to môže len motivovať. „Keď vidíte, že ten vedľa, čo trénuje, je lepší ako vy, namotivuje vás to, aby ste s ním zvolili tempo,“ myslí si tréner. Cvičiť možno v skupinke alebo individuálne, čo je vždy drahšie a túto možnosť volia skôr pracovne vyťažení ľudia. Kruhový tréning si skôr pýta tím, ľudí, ktorí sa potrebujú navzájom motivovať. Tréner odporúča všetkým, ktorí si ho zvolili s cieľom vyformovať postavu a „vyzerať dobre“, pravidelne sa mu venovať dvakrát do týždňa a okrem toho ešte dvakrát zájsť do posilňovne.

Pavel Slonka pochádza z Ostravy. V minulosti vynikal v karate, v šprinte a v hokeji. Istý čas trénoval spinning. V bratislavskom športovom centre Retro Sport and Wellness pracuje aj ako osobný tréner.

debata chyba
Viac na túto tému: #kruhový tréning