Osobný tréner odporúča: Čo a koľko toho vypiť počas tréningu

O odporúčaní piť počas dňa aspoň tri litre tekutín, sa veľa hovorí a píše. Niekto toto odporúčanie zavrhuje, niekto sa ho drží.

13.11.2013 06:00
pitie vody, voda Foto:
Ideálne je vypiť počas tréningu 0,75 litra vody.
debata

Podľa osobného trénera Michaela Achbergera z bratislavského fitness centra Body Energy Club si však treba uvedomiť, že príjem tekutín by sa mal prispôsobiť individualite človeka. Znamená to stanoviť si nejaké maximum, ktoré sme chopní reálne dodržať a tú hranicu zbytočne neprekračovať. „Hranicu si stanovíme tak, že pijeme tak často a veľa, kým naše telo začne prijatú vodu vylučovať – vtedy už sme vodou presýtení,“ uviedol ďalej Achberger a dodal, že naša hranica je tesne pod týmto príjmom. V praxi si teda stanovíme skúsiť vypiť dva litre denne a keď telo vodu nevylúči rýchlo z tela, posúvame hranicu ďalej, napríklad na 2,2 litra denne.

Dôležité podľa Achbergera je tiež nepiť vodu nárazovo (doobeda nepiť takmer vôbec, okolo obeda veľa, večer opäť skromne a pred spaním dobiehať, čo sme zanedbali). Spomenutý model je nesprávny. Pitie je potrebné rozdeliť si na menšie dávky počas dňa, rovnako ako jedlo, s tým, že by sme nemali prijímať viac ako 400 ml vody naraz. „Taktiež sa odporúča znižovať príjem vody na večer za predpokladu, že večer nechodievame cvičiť.“

Koľko toho má vypiť cvičenec, ktorý si príde odcvičiť hodinu do fitnescentra? Aké množstvo by mali tvoriť tekutiny pred tréningom, koľko počas tréningu a koľko po? Michael Achberger odpovedá: „Keď si predstavíme, že daný cvičenec má zvýšený výdaj vody počas tréningu, a to nielen vo forme potu, ale aj dychu, potom je množstvo 0,75 litra vody úplne ideálne. Záleží to však od intenzity a druhu tréningu.“ Ako ďalej skonštatoval Achberger, do úvahy tiež treba brať to, že pred tréningom by mal človek podľa odporúčaní prijať tiež nejaké suplementy a zapiť ich vodou (asi 200 ml), počas tréningu vypiť spomínané množstvo 0,75 l a po tréningu asi 300 ml vo forme proteínového nápoja alebo ako vodu na zapitie iných suplementov. Znamená to, že počas tréningu je príjem vody zvýšený na maximálnu únosnú hranicu. „Keď sa na to pozrieme z tohto hľadiska, potom je pre športovca celodenný príjem 3 litre skutočne málo,“ myslí si tréner. Sú totiž adepti, ktorí cvičia aj dvakrát denne. Preto je veľký rozdiel v príjme tekutín športovcov a nešportovcov, ktorým stačia aj dva litre tekutín denne.

Väčšina Achbergerových klientov si nosí so sebou na tréning vodu vo fľaši. „Častokrát sa stane, že pollitrová fľaša na celý tréning nestačí a vodu si chodia dopĺňať. Preto odporúčam nosiť si 0,75 litra.“ K zástancom filtrovanej vody Achberger nie je. Vodu z vodovodu podľa jeho názoru filtrovať netreba.

Čistou vodou nič nepokazíme. Tá je aj podľa Michaela Achbergera najideálnejším zdrojom tekutín. Ďalším vhodným zdrojom je tiež stredne mineralizovaná voda bez nasýtenia CO2. Takéto vody však nemožno piť dlhodobo a sú vhodné iba na občasné doplnenie tekutín. Čo však tréner piť neodporúča, sú silne mineralizované a nasýtené vody. Takto upravená voda podľa jeho slov znižuje telesný výkon a pri dlhodobom užívaní zvyšuje riziko obličkových kameňov. Táto voda je vhodná len na určitý čas s liečebnou funkciou zažívacieho traktu. Ďalším vhodným zdrojom tekutín by mala byť izotonická voda. Sú v nej obsiahnuté správne nabité minerály a vitamíny, ktoré vytvárajú prostredie v tele pre vyšší športový výkon. Určené sú však výlučne na tréning, keďže väčšina z nich v sebe obsahuje cukry a umelé sladidlá.

Tréner odporúča pri športových výkonoch aj pitie kávy. Nie však tým, ktorí majú citlivý žalúdok. Treba tiež dodržať zopár ďalších pravidiel. „Káva sa nesmie piť nalačno, ale až po malom množstve jedla, aby sme ochránili žalúdočné steny pred poškodením,“ hovorí Achberger, ktorý je presvedčený o tom, že káva má v sebe mnoho pozitív, ale aj negatív. Kým k tým pozitívnym patria jej povzbudzujúce účinky vďaka kofeínu, k negatívnym dehydratácia, ktorú káva spôsobuje. To pre nás nie je až také podstatné v prípade, že kofeín pravidelne dopĺňame vodou, kávu totiž nemôžeme zahŕňať do príjmu tekutín.

A čo hrozí človeku, ktorý pije len pred a po tréningu a nič počas? Ak počas dňa pil dostatočne veľa, podľa Achbergera mu zo zdravotného hľadiska nehrozí nič. Môže si len znížiť športový výkon, keďže sa počas tréningu dehydruje a zhoršuje si v tele prostredie pre výmenu látok, ktoré mu k vyššiemu výkonu pomáhajú. Reálne ho to teda posunie o výkonnostnú kategóriu nižšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Achberger #fitnesscentrum #pitie tekutín