Dynamické sedenie uľaví chrbtici

Dynamický, resp. aktívny sed znamená, že pod zadkom máte nestabilný povrch, ktorý neustále uhýba, a tak vás núti posilňovať brušné i chrbtové svaly, vzpriamene držať telo, a tým aj znížiť tlak na medzistavcové platničky. Najlacnejšou možnosťou takéhoto sedenia je kúpa dynamickej podložky, možnosťou je aj sed na fitlopte a jestvujú aj špeciálne dynamické stoličky.

14.04.2014 06:00
sedenie, počítač, chrbtica, bolesť Foto:
Dynamické sedenie umožňuje posilňovať chrbtové svalstvo popri práci nad papiermi či za počítačom.
debata (1)

Koľko denne sedíte? Iste sa to ráta na hodiny! To, že žijeme sedavým spôsobom života, je také chronicky známe, až sa z toho stalo klišé. Pravda je však naozaj taká, že ročne presedíme okolo 3-tisíc hodín a väčšinou je to sedenie nezdravé, statické. Štandardná stolička má rovnú a nepohyblivú sedaciu časť. Umožňuje nám, hoci aj nevedome, sedieť v najrôznejších krkolomných polohách, so zhrbeným chrbtom, s prekríženými nohami a stlačeným žalúdkom, s panvou vykrútenou nabok, dokonca v poloľahu, keď máme panvu „podsadenú“ a chrbtica vytvára oblúk vzad. Pre nás sú to akési úľavové polohy, pretože nás bolí chrbát. Chrbát nás bolí preto, lebo statické svaly chrbtice máme poskracované dlhodobým preťažovaním a tie dynamické, ktoré zabezpečujú vôľou ovládané a nečakané pohyby, sú ochabnuté.

Človek sediaci

Evolučne sme sa posunuli do ďalšieho vývojového štádia – človek sediaci. Mnohí ľudia si myslia, že sedenie odľahčuje chrbticu. Nie je to pravda odhliadnuc od toho, že väčšinou sedíme nesprávne. „Pri sedení sa stláčajú platničky a ich výživa je nedostatočná,“ konštatuje neurológ MUDr. Ivan Buran, PhD. Dochádza k ich opotrebovaniu a dehydratácii, stráca sa ich funkcia tlmenia nárazov. Ak sa pretrhne vláknitý prstenec platničky, pričom unikne trochu rôsolovitej hmoty, ktorá je uprostred, vytvorí sa platničková hernia. To je mimoriadne bolestivé ochorenie, často s invalidizujúcimi následkami.

Vedľajšie efekty dlhodobého sedenia
srdcové ochorenia
obezita
diabetes
rakovina
skoršia smrť

Celé hodiny za počítačom či nad papiermi, pričom výška nastavenia stola, stoličky, obrazovky „kompjutra“ nie vždy vyhovuje požiadavkám stavby tela. Buď je stôl prinízko či klávesnica priďaleko a človek sa inštinktívne nakláňa, nahrbený vpred. Z toho vyplýva permanentný tlak a abnormálna únava celého chrbta. Malé otrasy vyvolané klepaním prstov na klávesnicu, náklon hlavy držiacej slúchadlo od telefónu alebo mobil medzi uchom a ramenom, môžu vyvolať kŕče svalov na šiji alebo krku.

Vysedávanie je rovnako škodlivé ako fajčenie

Nemusíme však mať ani zle nastavený stôl či výšku hornej hrany monitora. Už samotné dlhodobé sedenie ohrozuje zdravie. Najnovšie poznatky odborníkov dokonca hovoria o tom, že nebezpečenstvo dlhého vysedávania je rovnaké ako pri fajčení. „Fajčenie je významným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení a dlhodobé denné sedenie je v súčasnosti v mnohých prípadoch obdobným rizikom,“ tvrdí americký kardiológ David Coven. „Sedenie má rovnaký vplyv ako cigareta,“ súhlasí aj známy kardiochirurg prof. MUDr. Viliam Fischer, CSc. Tak ako dnes vo svete vlády bojujú proti fajčeniu, mali by bojovať aj proti dlhodobému sedeniu. Lebo to ľudí takisto zabíja. Na kardiovaskulárne choroby u nás zomiera 52 % ľudí. A kombinácia dlhodobého sedenia a fajčenia je vražedná.

Ako statické sedenie škodí nášmu telu?

Vo chvíli, keď si sadnete:

  • vypínajú sa elektrické prenosy vo svaloch nôh
  • spaľovanie kalórií klesá na jednu za minútu
  • o 90 % klesá produkcia enzýmov na spaľovanie tukov

Po dvoch hodinách:

  • o 20 % klesá dobrý cholesterol

Po 24 hodinách:

  • efektivita produkcie inzulínu klesá o štvrtinu a zvyšuje sa tak riziko vzniku cukrovky

(Zdroj: www.dynasit.sk)

Ak ste nútení dlho sedieť, minimálne raz za pol hodiny sa postavte. Rozkročte sa na šírku ramien, vystrite sa, niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnite a predstavte si, že vám balónik naplnený héliom nadnáša hlavu čo najvyššie od pliec. Natiahnite krk ako pštros. Napnite brušné svaly a vytiahnite si chrbticu od krížovej kosti nahor až po samý vrch. Hovorí sa tomu aj „nastavovanie“. Ďalšou cestou, ako obmedziť negatívne zdravotné dôsledky spôsobené sedením, je vniesť do sedenia moment pohybu – dynamiky, a tým aktivovať svalovú činnosť chrbtových svalov.

Podložka či sedadlo „uhýbajú pod zadkom“

Dynamické sedenie umožňuje posilňovať chrbtové svalstvo popri práci nad papiermi či za počítačom. Princíp takéhoto sedu spočíva v sedení na aktívnej podložke, ktorá „uhýba“ pod zadkom. Ak ste niekedy sedeli na fitlopte, spomínate si na nestabilnú plochu, ktorá vás neustále nútila zapájať do činnosti svalstvo trupu, podporovala optimálny sklon panvy a prekrvenie istých partií. Pri sedení na fitlopte si omnoho ťažšie preložíme nohu cez nohu, čo je veľmi škodlivý zlozvyk nielen pre chrbticu, ale aj pre ľudí so sklonom ku kŕčovým žilám. Pohojdávanie sa na fitlopte blahodarne pôsobí na platničky, pretože ich neustále zaťažujeme a následne odľahčujeme.

Veľmi podobné je to aj na dynamickej podložke alebo dynamických stoličkách (u nás značky Ergonomis, Spinalis, Swopper), na ktorých dochádza k plynulým pohybom panvy do všetkých smerov, medzistavcové platničky sú mobilizované a zásobované živinami. Aktívne sedenie posilňuje svalstvo chrbtice, panvového dna, aktivuje svalovú činnosť vo všeobecnosti, redukuje tlak na medzistavcové priestory. Intenzívnejšia cirkulácia krvi má blahodarný vplyv aj na mozgové bunky, podporuje psychickú aktivitu i koncentráciu.

Zvykať si na dynamický sed je potrebné postupne. V prvých dňoch je vhodné striedať dynamický sed s klasickým statickým a neskôr postupne prejsť len na dynamický sed.

Hľadajte príčinu svojich bolestí chrbta

Pri sedení: dlho v jednej polohe, zdeformovaný, zhrbený chrbát, ovisnuté plecia, vykrútený nabok, prekrížené nohy, sedenie na šikmom povrchu smerujúcom vzad (zlé nastavenie sedadla kancelárskej stoličky)
Postojačky: dlho v jednej polohe, hyperlordóza (patologické zakrivenie chrbtice – brucho dopredu), hyperkyfóza (patologické zakrivenie chrbtice smerom dozadu – okrúhly chrbát), preťažovanie len jednej nohy (napr. pri státí pri žehliacej doske)
Na kolenách: dlho v jednej polohe, zhrbený alebo, naopak, neprirodzene prehnutý chrbát
Pri ležaní: poloha na bruchu, nesprávne zvolený privysoký vankúš v oblasti krčnej chrbtice, vyležaný mäkký matrac

(Z ďalších príčin to môžu byť prehnané, prudké pohyby, choroby kĺbov, svalstva, vysoká pracovná záťaž, ale aj psychologické faktory ako veľa stresu a podobne.)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #bolesť chrbta #dynamický sed #fit lopta