Kofeín pri športe? Je to nevhodný doping, tvrdí odborník

Športovec má piť iontový nápoj, čistú vodu alebo nápoj iného typu, ale o človeku treba mať aj ďalšie informácie.

11.06.2014 06:00
káva, kofeín, stimlulant Foto:
Kofeín okrem iného zvyšuje prekrvenie obličiek a stratu vody a minerálov.
debata (3)

Lebo čo platí pre jedného, nemusí platiť pre druhého, myslí si prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., vedúci Centra pre výskum a vývoj z Fakultnej nemocnice Hradec Králové. Ak ide o kofeín, viac odborníkov sa zhoduje na tom, že vhodný pred tréningom či športovým výkonom nie je.

Kofeín síce stimuluje, ale krátkodobo, povedzme hodinu, uviedol ďalej Zadák. Upozornil však na to, že ide o psychickú, nie energetickú stimuláciu.

Nevýhody

Podľa prof. Zadáka človek v dobe kofeínovej stimulácie nerozlíši moment, kedy by už mal tréning prerušiť alebo skončiť, pretože kofeín zrýchľuje srdcovú akciu a zvyšuje centrálny nervový efekt.

Kofeín tiež veľmi výrazne zvyšuje vylučovanie moču, lebo má diuretický efekt. Po silnej káve sa močí, lebo kofeín rozširuje cievy. „Keď telo vylučuje, stráca ionty a musí dopĺňať tekutiny, takže z tela sa stáva prietokový ohrievač,“ vysvetlil ďalej Zadák.

Zvyšuje prekrvenie obličiek a stratu vody a minerálov.

Výhody

Kofeín má podľa Zadákových slov len jednu pozitívnu vec. „Zvyšuje uvoľňovanie mastných kyselín z tukov, ktoré sú hlavným energetickým substrátom pre pracujúci sval – či už srdečný alebo kostrový. Lebo to je omyl, že pracujúci sval je hlavným energetickým zdrojom cukor. Nie. Je ním mastná kyselina,“ uviedo pre Pravda.sk Zadák.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #tréning #kofeín #iontový nápoj