Recept na chudnutie? Negatívna energetická bilancia

Do športového klubu pre ženy majú muži vstup logicky zakázaný. Čo má doň ženy prilákať?

23.07.2014 06:00
športový klub, žena cvičí, fitnes centrum Foto:
V športovom klube pre ženy mužov nehľadajte.
debata (1)

Myšlienka športového klubu pre ženy sa fitnestrénerke Jane Bielik zapáčila. Pre Pravda.sk vysvetlila, že jej bratislavský športový klub Mrs. Sporty je zameraný na ženy vekovej kategórie 35 rokov a vyššie, ktoré sa chcú o seba starať. Výhodou je, že na rozdiel od skupinových cvičení typu joga, pilates, kedy sú ženy fixované na daný deň a čas, sem si môžu prísť zacvičiť prakticky kedykoľvek počas dňa. No a čo ženy oceňujú azda najviac, je čas. Postačí tridsať minútový kruhový tréning a žena si precvičí celé telo. “Príde, zaradí sa do tréningového procesu a odcvičí si svoju tréningovú jednotku,” opísala Jana Bielik, ako to vyzerá v praxi. Upozornila však, že 30 minút nie je limit. Kto má záujem, môže ostať aj dlhšie.

Za nevýhodu v klasickej posilňovni považuje Jana Bielik aj fakt, že človek musí občas čakať, kým sa daný stroj uvoľní. Tým pádom tam strávi viac drahocenného času. Vítané sú aj menej odvážne ženy, ktoré už nejaké tie kilá pribrali a cvičiť sa hanbia. Kým v klasickom fitnescentre by sa museli doslova ukrývať pred zvedavými mužskými pohľadmi, tu im nič podobné nehrozí. Muži tu nie sú.

K plusom ženského športového klubu sa ráta aj individuálny prístup. “Každá z nás bojuje so svojou postavou. Jedna je chudá, iná má plnšiu postavu, ďalšia je vyslovene obézna. Jednoducho si tie ženy netrúfajú na klasickú posilku, nevedia na tých strojoch napríklad cvičiť. To u nás nehrozí,” upozornila Jana Bielik a dodala, že svoje členky neustále motivuje, učí ich nové krokové kombinácie či cviky. Ktorá má záujem, tú personál zmeria, odváži a bude sledovať, ako tréning vplýva na jej telo. “Máme rozpracovaný svoj stravovací koncept, čiže vieme poradiť aj v tomto smere,” odkazuje ďalej Bielik, ktorá má bohaté fitnesové skúsenosti, dlhé roky precvičovala okrem iného aerobic v susednom Rakúsku.

Na každú ženu platí niečo iné, tvrdí Bielik. V čom sa však ženy rozchádzajú najčastejšie, je cieľ. Nie každá chce schudnúť. Sú aj ženy, ktoré chcú vyformovať telo alebo dokonca pribrať. Väčšine, ktorá má záujem schudnúť, Jana Bielik neodporúča žiadnu diétu. “Stravu upravujeme cielene, aby sa zabránilo jojo efektu,” vraví. Dopĺňa, že aj s tréningovými jednotkami začínajú opatrne, aby si dámy neublížili. “Motivujeme ich tým, aby si aspoň na 2–3 do týždňa našli čas.”

Tým, že diéty Jana Bielik neuznáva, ani ich nesleduje. Podľa jej slov pomáha negatívna energetická bilancia. Znamená to, že človek, ktorý túži schudnúť, musí v prvom rade viac toho vydať a menej prijať. Jana Bielik spresňuje, čo klientkam radí: “Môžete aj jesť, ale dávajte si pozor na to, čo a kedy zjete. Môžete si dovoliť aj sladké, aj pohár vína, ale hýbte sa.” Podľa jej slov je dokonca jedno, aký druh pohybu si zvolíme. Mali by sme si ale počítať množstvo kilokalórií. “Síce sa hovorí, že by sme ich nemali počítať, no žiaľ, keď prijmeme viac ako spálime, začne sa nám to ukladať a bude trvať dlhšie, kým sa toho zbavíme,” skonštatovala fitnestrénerka.

Jana Bielik. Foto: Dana Závadová
Jana Bielik Jana Bielik.

Koncepcia Mrs. Sporty je nastavená tak, že každú jednu členku, ktorá má záujem zredukovať hmotnosť, nastavia do určitého stravovacieho stupňa. “Odporučíme jej, koľko a z akých druhov potravín by denne mala skonzumovať. Je to banálna metóda na báze tehličiek. Dáme jej zoznam potravinových zložiek.” Príklad: Jeden chlebík, ktorý váži 50 gramov, je tvoja denná porcia. Dovolenú máš tiež jednu porciu zemiakov. Týchto porcií by sa mala žena držať a určite neprekročiť limit. V opačnom prípade sa to niekde odzrkadlí. “Možno aj zhrešiť, no všetko je o množstve. Kombinácia tréningu a pohybu funguje ideálne,” hodnotí Bielik.

A čo roky? Vplývajú na chudnutie? Čím staršia osoba, tým ťažšie zhadzovanie nadbytočných kíl? Jana Bielik hovorí, že to neplatí u každého. “Žiaľ, sú ženy, ktoré priberú za desať rokov postupne dvadsať kíl.” Preto každej jednej radí, aby sa priebežne sledovala. Žena, ktorá chudne, by sa ale v žiadnom prípade nemala stresovať. “Aj silnejšia dáma je šarmantná, záleží od toho, ako sa cíti. Chodia k nám cvičiť ženy, ktoré majú plnšiu postavu, BMI oveľa vyššie, ako by mali mať, no sú veľmi pohyblivé, vedia cvičiť, zabaviť sa a sú sebavedomé. Každá jedna by sa mala vo svojom tele cítiť dobre, o tom to je,” uzavrela fitnes trénerka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #fitness #Jana Bielik #športový klub #negatívna energetická bilancia