Pilates – nech si každý sval robí svoju prácu

Nech už plánujeme dať sa na akýkoľvek šport, napríklad thajský box či crossfit, začať pilatesom je správna vec.

20.08.2014 06:00
pilates Foto:
Vďaka pilatesu si telo postupne spomenie na všetky svoje svaly.
debata (2)

Lektor nás totiž naučí používať svoje telo. Lebo sme to už zabudli. Pri tomto cvičení navyše nič nehrozí, čo sa napríklad o crossfite povedať nedá. „Ak po rokoch „nečinnosti“ odrazu dvíhate veľké činky, jednoznačne sa vám niečo musí stať,“ upozorňuje cvičiteľka pilatesu a fyzioterapeutka v jednom, Lucia Somogyiová. Dodáva, že vďaka pilatesu si telo postupne spomenie na všetky svoje svaly a bude pripravené na akékoľvek, aj fyzicky veľmi náročné cvičenie. „Pilatesom harmonizujeme a vylaďujeme svaly tak, aby si každý jeden robil svoju prácu a žiaden nerobil za druhý. Tým pádom sa vyhneme zraneniam.“ Fyzioterapeut v roli inštruktora pilatesu je veľkým bonusom. Dobrými lektormi sú aj tanečníci.

Pilates verzus joga
Veľa laikov si pilates spája s jogou, v domnení, že sa jedná o „to isté“, alebo aspoň o niečo veľmi podobné. „Je to úplne niečo iné,“ uvádza na správnu mieru cvičiteľka. Možno niektoré cviky sú podobné, no princíp v daných polohách je iný.

Boľavý chrbát
Býva najčastejšou príčinou, ktorá ľudí privedie na pilates. Táto metóda je však vhodná aj pre tých, čo túžia po peknom držaní tela. „Naše telo nebolo stvorené na sedenie, ale na pohyb,“ informuje Somogyiová. „Keď pozeráte starý čiernobiely film, herci v ňom nemajú veľké svaly. Všetci do jedného sú štíhli a šľachovití a svaly majú rozložené rovnomerne. Prečo? Lebo veľa behali, fyzicky pracovali a všade chodili pešo. A my? Vyvážame sa výťahom aj na prvé poschodie. „Ja v tom nevidím dôvod, keď nám nič nie je,“ konštatuje fyzioterapeutka.

Zranení športovci
Aj zranený športovec, ak nevie, ako by svoje telo vrátil do „pôvodného stavu“, začne cvičiť pilates a odrazu zistí, že sa mu vďaka tomu otvoria nové obzory a telo začne správne používať.

Permanentný záujem
Pripomeňme, že pilates nikdy nebol módnym hitom. Rýchlo neprišiel a náhle zasa neodišiel. Naopak, je oň permanentný záujem. Prvými klientami Josepha Pilatesa, bývalého boxera, artistu aj trénera sebaobrany v službách polície, boli baletky. Tie ako prvé zašli za ním, keď mali problémy. Pilates vymyslel okrem metódy cvičenia vlastným telom aj prístroje ako je reformer, cadillac či wunda chair a vďaka tomu ich dokonalé telá naladil, aby im znova fungovali.

Lucia Somogyiová. Foto: Dana Závadová
Lucia Somogyiová Lucia Somogyiová.

Lucia Somogyiová

Je fyzioterapeutka, bývalá reprezentantka a majsterka bývalého Československa a neskôr Slovenska v šerme. Pilates precvičuje v bratislavskom fitnesscentre Retro a v hoteli Ponteo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #pilates #sval #zlé držanie tela #fyzioterapeut