Za loptou behajú s inzulínovou pumpou

Cukrovka 1. typu nie je prekážkou aktívneho športovania. Celému svetu to počas uplynulého víkendu dokázal 7. ročník medzinárodného turnaja Medtronic Junior Cup Diabetes, ktorý je považovaný za neoficiálne majstrovstvá sveta vo futbale detí s diabetom vo veku od 10 do 14 rokov.

26.08.2014 17:14
diabetes, šport, futbal Foto:
Futbalový tím mladých slovenských diabetikov.
debata

Slovensko, ktoré je pravidelným účastníkom turnaja, obsadilo 5. miesto. Víťazom turnaja sa stalo Holandsko.

Dlhé roky pritom pretrvával názor, že deti s diabetom by nemali športovať. Dnes však už tento mýtus neplatí. „Šport nenaruší bežný rytmus detí, ktoré musia brať inzulín. Musia len dohliadnuť na to, aby nešportovali s nízkou hladinou cukru, a keď cítia, že cukor v krvi klesá, urobiť si prestávku a doplniť ho,“ vysvetľuje detský diabetológ a lekár tímu MUDr. Ľubomír Barák. Svet športu pozná niekoľko príkladov známych a úspešných športovcov s diabetom. Napríklad amerického bežca na lyžiach Krisa Freemana, ktorý súťažil na olympijských hrách v Soči. Alebo hokejistu Coryho Conachera z NHL, hráča amerického futbalu Jaya Cutlera či škótskeho futbalového reprezentata Scotta Allana. Medzi najlepších slovenských bežcov na lyžiach patrí diabetik Martin Kapšo.

Hoci rozlišujeme dve najčastejšie formy diabetu, až 90 % detí s cukrovkou má diabetes 1. typu. Je to stav, keď vlastný imunitný systém dieťaťa v pankrease zničí bunky produkujúce inzulín. Ten organizmus potrebuje na premenu glukózy (cukru) na energiu. Deti s diabetom 1. typu sú doživotne odkázané na liečbu inzulínom. Na Slovensku má diabetes 1. typu takmer 30-tisíc osôb, pričom ročne pribudne približne 1 800 nových pacientov.

O súťaži Junior Cup Diabetes

Junior Cup Diabetes je športové podujatie, ktorého cieľom je podpora aktívneho života mladých diabetikov a presvedčenia, že aj deti s diabetom môžu žiť plnohodnotný život a dosahovať športové úspechy. Hlavným organizátorom turnaja v spolupráci s medzinárodnými partnermi je spoločnosť Medtronic. Hlavným ambasádorom turnaja je olympijský víťaz vo volejbale Bas van de Goor, ktorý je diabetikom 1. typu a aktívnym propagátorom pozitívnych účinkov športu pre diabetikov 1. typu. Slovensko je pravidelným účastníkom turnaja. Od roku 2009 sme na ňom získali kompletnú medailovú zbierku, v roku 2010 sme dokonca celý turnaj vyhrali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka prvého typu