Malí šermiari musia byť aj dobrými šachistami

Bývalá reprezentantka a majsterka bývalého Československa a neskôr Slovenska v šerme, Lucia Somogyiová, začala so šermom na základnej škole.

02.09.2014 14:00
debata (2)
Dieťa šermom získa silu, koncentráciu,... Foto: SHUTTERSTOCK
šerm, šermiar Dieťa šermom získa silu, koncentráciu, vytrvalosť aj sebakontrolu.

Jedného dňa bol na škole odkaz, aby sa deti, ktoré sú živé a rady sa bijú, dostavili na krúžok šermu. “Vzala som svojho brata a šli sme,” zaspomínala si Somogyiová pre Pravda.sk.

Z brata sa neskôr stal tanečník, z Lucie šermiarka. Na tomto bojovom športe ju vraj lákalo všetko, šermiarov už obdivovala vo filmoch ako Sedem statočných či Traja mušketieri . “Je to vytrvalostný a rýchlostný šport. Navyše je tam znázornená čestnosť, bojovnosť, férovosť a úcta,” povedala. K týmto hodnotám sa dnes v bratislavskej Akadémii šermu snažia viesť aj malých šermiarov. “Naše deti nenadávajú, nepodrážajú sa, učíme ich, aby z nich boli poriadni ľudia,” dodala Somogyiová, ktorá minulý rok ukončila svoju šermiarsku kariéru.

Cieľom je zasiahnúť súpera. Podľa Somogyiovej slov je to náročné – pri šerme je rýchla práca nôh, ruky aj hlavy. Malí šermiari musia byť aj dobrými šachistami, lebo akciu si musia vopred pripraviť. A na rozdiel od tenisu, ktorý je možné hrať obojručne, šerm je jednostranný šport. Malí šermiari majú aj gymnastiku a loptové hry, aby sa ich telíčka správne vyvíjali. “Šerm je síce vysoko individuálny šport, ale na to, aby z vás bol jednotlivec, potrebujete kolektív. A my sa snažíme utužovať aj priateľstvá. Deti sa stretávajú aj po škole, mimo tréningov,” informovala ďalej Somogyiová.

Upozornila tiež na to, že na rozdiel povedzme od behu, pri šerme treba aj myslieť, taktizovať. Teda dieťa, ktoré šermuje, bude do života pripravené nielen fyzicky, ale aj psychicky. Vyzbrojené bude tiež silou, koncentráciou, zmyslom pre pozorovanie, vytrvalosťou aj sebakontrolou.

Záujem o šerm na Slovensku vraj trochu upadol. Akadémia šermu však robí, čo sa dá. Aby bol tento šport populárnejší, začali ho propagovať napríklad aj v nákupných centrách. Od minulého roka majú asi sto záujemcov vo veku od 5 rokov až po seniorov, rozdelených do skupín. Lucia Somogyiová tvrdí, že nie sú vítané len hyperaktívne deti, ale všetky, ktoré majú záujem o pohyb. Dievčat je prirodzene menej ako chlapcov, ale chodia aj tie. Spočiatku sú vraj oveľa šikovnejšie, chlapci ich zvyknú dobehnúť až v 15–16 rokoch.

Kým výbava šermiara obsahuje masku, rukavice, elektrickú šnúru, šermiarsky úbor, vestu, nohavice, podkolienky a chránič hrude, dieťaťu stačí, ak si na tréning prinesie len tenisky, tričko a tepláky. Potrebovať tiež bude ochotu rodiča, aby ho vodil na tréning. Ostatné mu v klube zapožičajú. Ide o halový šport, trénuje sa na špeciálnych podložkách, nazývaných kovový planš. Na detských turnajoch používajú deti náhradné zbrane s rôznymi pípačmi, aby počuli, či dali alebo nedali zásah.

Deti prechádzajú krízami. Šport si hľadajú… Ako sa má zachovať rodič, ak dieťa jedného dňa príde domov s tým, že už viac na tréning nepôjde? Sú totiž rodičia, ktorí ho okamžite odhlásia. Iní to len tak ľahko vzdať nemienia. Kedy to vzdať a kedy ešte povzbudzovať? “Ak už dieťa na nejaký šport chodilo a zrazu nechce, treba zistiť, prečo. Mohol sa zmeniť tréner, prišlo do styku so šikanou, nechce odrazu chodiť na preteky. Je veľa faktorov, ktoré dieťa ovplyvnia. Rodičia by sa s ním o tom mali porozprávať, prípadne prísť za trénerom a prebrať to v trojici. Možno, že ho daný šport prestal baviť a chcelo by sa venovať niečomu celkom inému. Ak je pre rodiča prioritou, aby sa jeho dieťa radšej hýbalo ako sedelo pred počítačom, mal by s dieťaťom nájsť to, čo by robilo rado, dohodnúť si s ním pravidlá,” myslí si L. Somogyiová.

Tri druhy zbraní

Fleuret (bodná zbraň), bola kedysi cvičná zbraň pre kord. Trénovali ním aj mušketieri, aby sa nezabili. Až potom prišiel do ruky kord. Keďže ide o bodnú zbraň, zásahy sa robia len jej špičkou. Vyžaduje excelentnú techniku, súpera možno bodnúť len do trupu.

Kord je tiež bodná zbraň, zásahy sa robia podobne ako pri fleurete, špičkou. Vyžaduje si trpezlivosť, pozorovacie schopnosti a železné nervy. Vyhráva ten, kto zasiahne prvý. Kord je rovnako pre ženy ako pre mužov, čo sa o šabli povedať nedá. Súpera možno zasiahnúť v rámci celého tela.

Šabľa je bodná, sečná aj rezná zbraň, čo znamená, že zásahy sa môžu robiť špičkou, ostrím alebo rubom čepele. Súpera možno bodnúť od pása vyššie, pričom platí aj hlava a ozbrojená ruka.

Zaujímavosť

Šerm fleuretom a šerm šabľou boli na programe prvých novovekých olympijských hier a roku 1900 pribudol aj šerm kordom. Okrem zavedenia elektornickej signalizácie sa pravidlá a techniky šermu od ich začiatku zmenili len veľmi málo.

Deň otvorených dverí

Šiesteho septembra od 10 – 16. hod sa uskutoční Deň otvorených dverí vo všetkých telocvičniach a priestoroch športovej haly Mladosť. Rodičia tam môžu priviesť svoje deti, aby si pod vedením skúsených trénerov pod jednou strechou vyskúšali viacero športových odvetví a našli to, ktoré by im mohlo najlepšie vyhovovať a najviac ich zaujme. Deti si zašportujú pod dohľadom známych a úspešných športovcov.

Paleta ponúkaných športov bude naozaj pestrá – atletika, basketbal,  florbal, futbal, hádzaná, džudo, rýchlostná kanoistika, moderná gymnastika, plávanie, šerm, športová gymnastika, veslovanie, volejbal, zápasenie, zjazdové lyžovanie.

Lucia Somogyiová, druhá sprava. Foto: archív L. Somogyiovej
šerm, Lucia Somogyiová Lucia Somogyiová, druhá sprava.

Lucia Somogyiová

Je bývalá reprezentantka šermu najskôr Československa, neskôr Slovenska. Dnes je trénerkou šermu v bratislavskej Akadémii šermu. Viac informácii o tomto klube možno nájsť na webovskej stránke www.akademiasermu.sk.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koncentrácia #šach #vytrvalosť #šerm #taktika #fleuret #kord #šabľa