Smartfón nám ničí chrbticu. Čím väčší sklon, tým väčšia záťaž

Bolesť chrbta alebo krku? Vitajte v klube! Ak za ňou hľadáte len denný stres alebo ju zvaľujete na minimum pohybu či na sedavé zamestnanie, na niečo zabúdate.

30.12.2014 06:00
smartfón Foto:
Odborníci radia: Zdvihnite smartfón k očiam čo najvyššie.
debata (1)

Náš smartfón. Používame ho denne. Je stále poruke. Čítame v ňom správy, vďaka nemu sme informovaní o dianí vo svete, četujeme, telefonujeme… Keď si teraz predstavíte samého seba – odpovedzte si úprimne na otázku, do akej úrovne sa k nemu najčastejšie skláňate? Čím hlbšie, tým väčšia katastrofa pre náš chrbát.

Vo svojej štúdii to uviedol doktor Kenneth K. Hansraj, ortopéd z New Yorku, ktorý sa špecializuje práve na problémy s chrbticou. Poukázal na to, že neustály sklon, ktorý je navyše neprirodzený, znamená pre našu krčnú chrbticu drastickú záťaž, ktorá môže dokonca spôsobiť bolestivé a dlhodobé škody.

Pri vzpriamení sa musí naša krčná chrbtica vyrovnať s 4–5 kilogramami. Ak však hlavu skloníme o 15 stupňov, znamená to pre ňu záťaž 12 kilogramov, pri 30 stupňoch 18 kilogramov, pri 45 stupňoch až 22 kíl a pri 60 stupňoch dokonca 27 kilogramov, ktoré na ňu pôsobia.

Následkom je napätie, ktoré môže viesť až k degenerácii svalov, hrozí tiež poškodenie, ktoré je možné odstrániť len chirurgicky. Hoci to bude vyzerať čudne, podľa odborníkov by sme si mali smartfón pri každej manipulácii dvíhať čo najvyššie k tvári. Napokon, v takej si fotíme selfie…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #napätie #selfie #krčná chrbtica #degenerácia svalov #sklon hlavy