Pevné telo bez tukových vankúšikov - aj vďaka Pilatesovmu reformeru

Pilatesove cvičenia na žinenkách sú populárne práve pre premyslené cviky, v ktorých sa využíva váha vlastného tela a cvičenie hlbokých svalov spodného brucha.

05.01.2015 06:00
reformer, Pilates Foto:
Tréning je intenzívnejší ako cvičenie na žinenkách.
debata

Súčasťou cvičenia je aj špeciálne dýchanie. Výsledkom má byť pevné a pružné telo, a to v akomkoľvek veku. Pre mnohých však tento typ cvičenia nie je dostatočnou výzvou, chcú oveľa intenzívnejší tréning. Pre Pravda.sk to povedala MUDr. Monika Klenková z bratislavského rehabilitačného centra Moon.

Autor konceptu cvičenia pilates, Joseph Pilates, okrem cvikov na žinenke vymyslel a patentoval aj špeciálne cvičebné stroje, tzv. aparáty, pričom najpopulárnejší z nich je tzv. reformer. Vďaka moderným materiálom a technologickým postupom dostali tieto Pilatesovej patenty novú tvár a vo svete fitness znamenajú podľa Klenkovej revolúciu. „S pomocou Pilatesovho reformera dosiahneme želaný výsledok trikrát rýchlejšie ako pri cvičení na žinenkách,“ povedala.

„Tvorca totiž použil pri konštrukcii reformeru systém závesných oceľových pružín. Je známe, že pružina sa správa veľmi podobne ako sval. Pri cvičení na reformeri svaly najprv musia naťahovaním prekonávať odpor pružín a vzápätí brzdiť ich spätnú vratnú silu. Fenomenálnym prvkom je pohyblivá plošina s nulovým trením, ktorá mení stereotypné cvičenia na pohybový zážitok,“ dodala MUDr. Klenková.

Pružina sa správa veľmi podobne ako sval. Foto: J. Kazimír
reformer, Pilates Pružina sa správa veľmi podobne ako sval.

Novinka prišla už aj na Slovensko a rehabilitační lekári a fyzioterapeuti ju ponúkajú napríklad v exkluzívnom bratislavskom štúdiu Pilates Reformer Štúdio. Svaly celého tela sú namáhané oveľa fyziologickejšie, ako pri dvíhaní činiek, alebo pri hydraulickom silovom tréningu. Každá z piatich pružín je kalibrovaná na inú silu a vzájomnou kombináciou pružín sa dá navrhnúť program cvičenia pre začiatočníkov aj pre fyzicky veľmi zdatných jedincov, vysvetlila ďalej Klenková.

Na jedinom reformeri je možné realizovať stovky cvikov pre celé telo, stačí iba zmeniť polohu. Cvičiť možno v ľahu, v kľaku, v sede i v stoji. Telo by sa malo stať pevným a pružným, zmiznúť by mali tukové vankúšiky, svaly brucha, ramien, zadku a stehien získajú štíhly profil vyšportovaného te­la.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tréning #pilates #fitness #sval #tukové vankúšiky #reformer #oceľová pružina