Pružné telo s valcom blackroll. Aj pre tých, čo vôbec necvičia

Vo svete fitness je aktuálnou novinkou koncept blackroll. Pomôcka nielen pre vrcholových, ale aj rekreačných športovcov, dokonca aj pre tých, čo vôbec nešportujú.

02.02.2015 06:00
blackroll Foto:
Cieľovou skupinou nie sú len vrcholoví športovci.
debata (1)

Pohyblivosť a elasticita fascií

Naše svaly sú obalené vo fasciách. Práve vďaka nim môžu dobre pracovať, hýbať sa a kĺzať. Odborníci zistili, že v týchto fasciách je viac nervových zakončení ako v svaloch. “Keď máme počas strečingu skrátené a bolestivé svaly, ukázalo sa, že je to preto, že nevieme pôsobiť na tieto fascie,” vysvetlil pre Pravda.sk ortopéd a rehabilitačný lekár, MUDr. Július Kazimír. Dodal, že pohyblivosť a elasticita fascií sú veľmi dôležité. Nestačí pracovať len na svale.

Rozpustíme bolestivé miesta

Spomínaný koncept blackroll (v preklade čierny valec), používa špeciálne pomôcky z PVC. Väčšinou majú tvar valcov, gulí alebo dvojgulí. Kondiční tréneri alebo športovci bez asistencie si nimi dokážu skrátené alebo bolestivé fascie uvoľniť. “Bolestivé miesto v tom svale doslova rozpustíme,” spresnil ďalej ortopéd. Uviedol, že ten, kto vie s valcom pracovať, dokáže si pomôcť sám. “Nepotrebuje maséra. Stačí ľahučká pomôcka a môžem si spraviť automasáž na celom tele – na chrbte, na rukách, na nohách.”

Koncept blackroll používa špeciálne pomôcky z... Foto: archív J. Kazimíra
blackroll, valec Koncept blackroll používa špeciálne pomôcky z PVC. Majú tvar valcov, gulí alebo dvojgulí.

Bolesť rýchlo ustupuje

Po priložení valca na bolestivý bod logicky cítime bolesť, ktorá však rýchlo ustupuje. Aj preto majú valce rôznu tvrdosť. Mäkkšie pre tých citlivejších, štandardné strednej tvrdosti a veľmi tvrdé valce, ktoré používajú najmä vrcholoví športovci, zvyknutí na bolesť. MUDr. Kazimír objasnil, že koncept je založený na inom princípe ako strečing. Technika blackroll, ktorá sa už využíva aj vo fyzioterapii a rehabilitácii, totiž využíva vibračnú silu a je intuitívna. Stačí si valcom prejsť po bolestivých bodoch.

Konkurent fitlopty?

Vrcholoví športovci dnes blackroll zháňajú ako kedysi fitloptu. Aj tá je prenosná a ľahká a po strečingu sa na nej môžu uvoľniť. Na otázku, či blackroll možno používať aj preventívne, ortopéd odpovedal: “Keď nás nič nebolí, neznamená to ešte, že nemáme stuhnuté svaly. Poznáme to všetci, keď sa ráno zobudíme. Fascie sa pozliepajú jedna na druhú a chvíľu trvá, kým to rozchodíme.” Aj v takýchto prípadoch možno siahnúť po blackrolle. Podľa lekárových slov by sa takýto blackroll mal tiež nachádzať v každej kancelárii.

Aj proti celulitíde

Blackroll má ešte jedno využitie. Masážou na valci s nehladkým žliabkovaným povrchom môžu dámy bojovať proti celulitíde. Koža, podkožie a fascia sa od seba oddelia a telo bude pružné. Pripomeňme, že pomôcka stojí cca. 30 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #celulitída #fitness #blackroll #fascia #stuhnutie svalov #podkožie