Tejpovanie. Zbaví vás bolesti pri športe

Všimli ste si, že keď zo seba futbalisti v nadšení zo streleného gólu zakázaným spôsobom strhnú dres, na ich svaloch sa čoraz častejšie objavujú pestré pásy? Alebo že ich majú atléti, guliari, skokani do diaľky?

20.03.2015 06:00
debata (2)
Daniel Weiss - Tejpovanie Foto: Noxi
Daniel Weiss - Tejpovanie Daniel Weiss - Tejpovanie

To sú tejpy, ktoré majú rôzne farby a tešia sa stále väčšej obľube aj u hráčov tenisu, bežcov a mnohých ďalších športovcov. No dokážu pomôcť aj bežným ľuďom, ktorí toľko nešportujú, no majú bolesti chrbta, šije ap.

Jednoducho si prelepiť boľavé miesto – funguje to?
Áno, s japonským spôsobom liečby Kinesio Taping, ktorý sa využíva najmä pri zraneniach športovcov. Je však účinný aj pre ostatné problémy, pri bolestiach pohybového aparátu a svalov. Prúžky, s ktorými sa „tejpuje“ sú vysoko elastické, priedušné a neobmedzujú pohyb. Koža je nimi pri každom pohybe jemne masírovaná, stimulujú krvný a lymfatický obeh, podporujú kĺby a upravujú svaly.

Taping pomáha pri ortopedických problémoch, uvoľňuje napätie chrbta a šije, je však účinný aj pri iných ťažkostiach, ako sú migréna či menštruačné bolesti.

Všetko o fenoméne tejpovania sa dozviete v novej knihe TEJPOVANIE.

  • Zaujímavé informácie o vývoji, materiáloch a účinkoch kineziologických a mriežkových tejpov
  • Aplikácie tejpov od hlavy až k pätám – pre ťažkosti v oblasti svalstva, šliach, väziva a kĺbov
  • Aplikácie tejpov od A po Z pre najčastejšie všeobecné zdravotné problémy
  • Špeciálne aplikácie – napríklad pre nervy, lymfu a jazvy
  • Detailné charakteristiky tejpov slovom a na približne 200 obrázkoch

Autor Daniel Weiss je uznávaný terapeut a liečiteľ. Sám popisuje, o čom jej jeho kniha a ako vám môže pomôcť: „V úvodnej kapitole by som chcel najprv vysvetliť princípy kineziologického tejpovania (kineziotejpo­vania), jeho objavenie a ďalší vývoj, účinky a hranice. V praktickej časti vám na základe podrobných opisov a viacerých fotografií predvediem jeho správne používanie.“

Nalepovanie a odstraňovanie tejpov je naozaj jednoduché, no určité know-how pri výbere a aplikácii je predsa len potrebné. Presne v tom vám poradí kniha Tejpovanie rozdelená na ortopedické a všeobecné zdravotné problémy.

O tejpovacie pásky a samotné tejpovanie vzrastá aj všeobecný záujem. „Tejto úžasnej a efektívnej metóde sa podarilo presadiť, v neposlednom rade v dôsledku úspechov vrcholového športu, aj v každodennej terapii, v prevencii a nakoniec aj v masovom športe,“ vysvetľuje terapeut Daniel Weiss. „Okrem mnohých pozitív nemajú takmer žiadne vedľajšie účinky, sú pomerne lacné – a medzičasom dostupné v každom zdravotníckom zariadení, na internete, ako aj v lekárňach. Preto ich úspešnému napredovaniu nič nebráni!“

Ilustračné foto. Foto: Noxi
tejping, ruka, NEPOUŽÍVAŤ! Ilustračné foto.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Noxi #tejp #Tejpovanie