Ako liečiť svalovú horúčku a ako jej predísť

Svalová horúčka nie je dôkazom, že sme efektívne trénovali, ale signálom, že sme svaly preťažili. S cvičením sme to prehnali. Čo teraz?

07.04.2015 06:00
svalová horúčka, fitnescentrum Foto:
Svalová horúčka je odpoveď tela na otázku, či sme veľa trénovali.
debata (3)

Neprepínať

O svalovú horúčku si koledujeme po dlhšej tréningovej odmlke alebo pri striedaní športov. Preto platí: Dávkujte pomaly, opatrne a s mierou – hmotnosť a rýchlosť zvyšujte postupne. V opačnom prípade „získate“ nielen svalovú horúčku, ale aj nebezpečnú nechuť v cvičení pokračovať.

Striedanie tréningov

Vyhnite sa jednostrannému zaťaženiu. Stále rovnaké pohyby, napríklad pri behu, skracujú svaly. Vhodnejším a efektívnejším bude striedanie vytrvalostného tréningu so silovým.

Spite dosť

Pri svalovej horúčke netúži naše telo po ničom viac ako práve po pokoji. A my by sme mu ho mali dopriať. Optimálnych je sedem až osem hodín spánku, regenerácia je dôležitým faktorom pri budovaní svalov.

Magnézium po ruke

Svalom pomôžeme aj správnou výživou. To, čo si počas dňa kladieme na tanier, by malo obsahovať dostatočne veľa bielkovín, sacharidov, vitamínov a minerálnych látok, chýbať by však nemali ani tekutiny. Bezprostredne po tréningu sú najvhodnejšie ľahko stráviteľné proteíny a sacharidy – napríklad banán alebo cmar. Pri problémoch so svalami alebo kŕčoch pomáha magnézium. V celozrnnom chlebe a strukovinách je ho dosť, spoľahlivo účinkujú aj tabletky.

Teplý kúpeľ či sauna

Síce by sme svaly počas svalovej horúčky nemali týrať tréningom, ľahký (chôdza či plávanie) môže bolesti svalov zmierniť. Účinná je tiež striedavá sprcha, teplý kúpeľ, sauna alebo horúci obklad. Zápal liečia rýchlejšie.

Čerešňový džús

Stopercentná čerešňová šťava je nielen chutná, ale po tréningu pomáha vďaka antioxidantom, ktoré obsahuje, očividne aj proti svalovej horúčke.

Zahriatie pravidlom

Pred tréningom svaly dobre zahrejte! Výrazne sa tým zníži riziko zranenia.

So strečingom opatrne

Po bežnom tréningu strečing pomáha regenerovať svaly, no pri svalovej horúčke nepomôže, naopak, docielime ním pravý opak.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #magnézium #sauna #strečing #svalová horúčka #vytrvalostný tréning