Čchi-kung prináša okrem zdravia aj dobrú náladu

Rozhovor s Petrom Filom o tom, čo všetko prináša cvičenie čchi-kung. Čo ním možno zlepšiť, čo získať a čo stratiť.

08.04.2015 06:00
čchi-kung Foto:
Čchi-kung napumpuje človeka energiou.
debata

Prichádzajú k vám ľudia, ktorí sa ničím podobným ako je čchi-kung v živote nezaoberali a niekto im ho odporučí, alebo to má inú postupnosť?
Rôzne. Ľudia prichádzajú cielene, aj na odporučenie niekoho. Chcú sa to naučiť kvôli zdravotnému stavu, pretože čchi-kung má široké spektrum účinku. Najznámejšie je zdravie, môžeme si zvýšiť mentálny a fyzický výkon. Športovci, podnikatelia a všetci, ktorí sú zo života unavení, potrebujú reštart, ktorý sa týmto cvičením dá docieliť. Čchi-kung je aj pre tých, čo hľadajú duchovné naplnenie, keďže pracuje aj na duchovnej úrovni. Existujú meditačné cvičenia prepojené s čchi-kungom, ktoré umožňujú dosahovať vyššie stavy. Ja sa najčastejšie venujem zdravotným cvičeniam, jednotlivcom.

Pri akých zdravotných problémoch je čchi-kung nápomocný?
Depresia, problémy s pohybovým aparátom, žalúdkom, alergie, chronické choroby… Kto sa chce venovať čchi-kung, nemal by mať srdcovú poruchu alebo problém s obličkami, tým najskôr odporučím akupunktúru a podobné terapie. Cvičiť môžu až potom, keď sa ich zdravotný stav zlepší. Čchi-kung skutočne človeka napumpuje energiou, no keď má niektoré orgány rozbité, nemusí to zvládnuť.

Takže vy najprv dotyčného človeka vyšetríte.
Najčastejšie ma ľudia vyhľadajú pre čchi-kung, zaujíma ma dôvod. Či si chcú zvýšiť hladinu energie, majú alergie či iné choroby, z ktorých sa chcú dostať, zlepšiť si zdravotný stav, energeticky sa nabudiť… Čchi-kungových zostáv je totiž veľmi veľa, v Číne tisíce. Mojou základnou zostavou prejde každý, kto ešte čchi-kung necvičil. Zoznámi sa s energiou ako takou, pocíti ju v rukách. Ľudí to fascinuje. Tí, ktorých trápi únava, potrebujú iné cvičenia ako tí, čo sú dlhodobo chorí. Preto nepracujem s masou. Na konkrétneho človeka to musí sedieť.

Existuje kniha, podľa ktorej sa dá čchi-kung naučiť?
Čchi-kung sa z knihy naučiť nedá, iba si pomocou nej rozšíriť obzor. Na vstup do sveta čchi-kungu treba učiteľa, ktorý ho ovláda, mal by vedieť aj odblokovať niektoré energetické bloky. Existujú moderné čchi-kungy, ktoré vytvorila čínska asociácia čchi-kungu a tiež tradičné čchi-kungy, ktoré učia tradiční starí majstri. Tie moderné nemajú takú silu, kým tradičné rozvíjajú všetky úrovne človeka. Telo, myseľ, energie, ducha, všetko.

Peter Filo. Foto: Dana Bischof
Peter Filo, čínska medicína, taj či, feng šuej Peter Filo.

Nie je podobný čchi-kung joge? Tiež upokojuje, mení človeka…
Joga pracuje cez asány, rôzne pozície, v ktorých sa zotrváva a dýcha a tiež s pránou. V joge sa príliš nevyznám, ale čchi-kung používa súbory pohybu, alebo statické pozície. Ale tieto pohyby a pozície v tradičnom zmysle nie sú také krkolomné ako v joge. Sú to pohyby, ktoré riadia energiu do energetických dráhach v meridánoch a šľachovo-svalových dráhach, prípadne ju zhromažďujú na jednom konkrétnom mieste, podľa toho, čo chceme dosiahnuť. Čchi-kung sa vždy cvičí podľa toho, čo chceme dosiahnuť.

Ak sa chceme zbaviť strachu?
V takom prípade treba posilniť obličky a ak sa ten strach ak sa objavuje doma, môže byť problém s energetikou priestoru. Ak máte napríklad doma posteľ umiestnenú na mieste, kadiaľ odspodu tečie voda a vzniká tam geopatogénna zóna, tá bude oslabovať obličky a imunitný systém. Vždy sa sleduje človek ako celok. Čchi-kung dokáže niektoré veci zlepšiť, ale strach vzniká predovšetkým z oslabených obličiek. Veľa ľudí je unavených z tempa, v ktorom žijeme. Boja sa, že prídu o zamestnanie, že sa ich dieťaťu niečo stane. To všetko je strach, ktorý ovplyvňujú obličky. Keď človek naberie dostatok energie a udrží si ju, má neustále dobrú náladu a netrápia ho depresie. Čchi-kung prináša okrem zdravia aj dobrú náladu. Tí, čo ho cvičia, sú vysmiati, cítia sa dobre.

Chcem cvičiť čchi-kung, ale mám obavy. Čo ak tú energiu nebudem cítiť a strápnim sa?
Z tisíc ľudí jeden a aj to sa po pár cvičeniach „uprace“. Ja energiu učím cítiť. A ľudia, ktorí majú danosti, ju neskôr môžu aj vidieť alebo počuť. Vnemy sú rôzne.

Ako to učíte?
Vysvetlím podstatu čchi-kungu, ukážem dotyčnému cvik, on ho po mne opakuje, ja ho kontrolujem. Usmerňujem ho, na čo sa má sústrediť, ktorú techniku urobiť ináč, ako dýchať. Týmto spôsobom sám príde na to, že tam niečo je.

Čínu ste už prirodzene navštívili. Aká je?
Ukričaná, hektická, utrúbená, asi ako stáť uprostred New Yorku. Všetko na vás vreští, píska. Čína je dynamická, napätá, žije to tam, je v nej veľa ľudí, každý bojuje o prežitie. Keď som sa tam dostal prvýkrát, zažil som šok. Čakal som niečo podobné ako v Japonsku. Pokojnejšie, čisté, príjemné. Toto som nečakal.

Cvičíte denne?
Ak nemám ráno hektický program a stíham to, samozrejme cvičím, čchi-kung aj taj-či. Ak som v hoteli, môžem si zacvičiť iba čchi-kung, ktorý zaberá málo miesta.

Peter Filo (51)

je profesionálny školiteľ feng šuej, čchi kung a taj či s 21-ročnou praxou v Bioenergetike, honorárny poradca v bojových umeniach pre oblasť Čchin-tao v Číne, Sifu tretieho stupňa pre čchi kung a taj či čchuan udelený v Čchin-tao v Číne, zástupca Howarda Choya ECOFS – European College of Feng Shui  pre Slovenskú a Českú republiku pre čchi kung, taj či čchuan a feng šuej, riaditeľ Feng Shui International Ltd London… Viac info o ňom možno nájsť na webovej stránke Bioenergetical.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jóga #meditácia #čínska medicína #čchi-kung #taj-či