Beh vonku omladzuje, pozor na ochranu proti slnku

Beh je nielen zdravý, ale aj udržuje telo v kondícii a mladé. Preukázala to americká štúdia s úžasným výsledkom. Ako angi-aging efekt pôsobí?

06.07.2015 06:00
beh Foto:
Behanie omladzuje. Okrem iného...
debata

Omladzujúci efekt

Štúdia Medical Center Standfordskej univerzity ukázala, že ľudia, ktorí behajú, sú zdravší a vyzerajú mladšie, ako tí, čo šport ako taký úplne ignorujú. Pre štúdiu bolo pozorovaných 500 ľudí dlhšie ako dvadsať rokov. Úžasné nebolo nielen to, že biologický vek športovej skupiny bol v priemere o 16 rokov nižší než u druhej skupiny, ale aj to, že bežci oveľa mladšie vyzerali. To by znamenalo, že beh má veľkolepý angi-aging efekt.

Reguluje hladinu inzulínu

Pre ľudí, ktorí pravidelne behajú, sú takzvané teloméry, koncové kusy eukaryotických chromozómov dlhšie ako u ich vrstovníkov, ktorí nebehajú alebo športujú len sviatočne. A tieto teloméry sú považované za markery v anti-aging výskume, tvrdia športoví experti. Okrem toho vraj beh prináša prirodzený pocit sýtosti, pretože reguluje hladinu inzulínu.

Predchádzať demencii

Na začiatku štúdie boli účastníci vo veku medzi 50 a 60 rokov. Po 20 rokoch 34 percent z nich zomrelo, z bežcov však menej ako jedna šestina (15 percent). Telo, ktoré behá, tvorí viac nervových proteínov, ktoré predchádzajú demencii, depresii a schizofrénii.

Vnútri či vonku?

Je rozdiel, či človek behá vo fitnes štúdiu na páse, alebo v prírode? Beh na dennom svetle, čiže vonku zasahuje vraj nielen do významných hormonálnych procesov, ale podporuje aj syntézu vitamínu D, ktorý je dôležitý pre stavbu kostí. Vyšší prívod kyslíka tiež udržuje mladšiu pleť. Ale pozor. Kto chce behať vonku, nemal byť zabudnúť na ochranu proti slnečnému žiareniu. V opačnom prípade nebude mať beh logicky žiaden omladzovací efekt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #depresia #demencia #omladzujúci účinok #biologický vek