Malá dávka kofeínu pred cvičením. A pred a po žiadne sacharidy

Nedarí sa vám schudnúť, hoci robíte pre to veľa? Alebo aspoň máte ten pocit? Možno beháte v nesprávnom čase alebo sa nevhodne stravujete pred či po tréningu.

12.09.2015 06:00
fitness, cvičenie, tréning, chudnutie Foto:
Ak chcete schudnúť: Najprv kardio, až potom silové cvičenia, odporúča odborník.
debata (2)

Toto sú najčastejšie otázky, s ktorými sa od svojich klientov stretáva odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský.

Ráno alebo večer?

„Výskum ukazuje, že ranné cvičenie lepšie štartuje metabolizmus, čo všetci dobre poznáme. Ak však nemáte možnosť cvičiť ráno, urobte si na to čas hocikedy počas dňa. Ľudia, ktorí cvičia ráno, sú zvyčajne občas dňa disciplinovanejší aj čo sa týka jedenia,“ odporúča lekár.

Najprv beh, potom činky?

Ideálne je tieto dva druhy aktivity oddeliť, jeden deň jedno, druhý deň to druhé. „Ľudia, ktorí v jednom tréningu kombinujú aeróbne aktivity (tzv. kardio) aj silové cvičenia, túto otázku riešia často. Odpoveď je jednoduchá: Urobte to tak, ako vám to vyhovuje. Ak to kombinujete a chcete spáliť čo najviac tuku, je lepšie najprv kardio až potom silové cvičenia – po silovom tréningu vydržíte na bežiacom páse určite menej, ako keď to urobíte naopak,“ tvrdí Bukovský. Avšak dodáva: „Ak chcete budovať aktívnu svalovú hmotu, dajte si najprv silové cvičenia, až potom kardio. Ak s nejakým športom a pohybom len začínate, zabudnite na pravidlá fitnessmachrov a robte všetko tak, aby vás to bavilo.“

Bielkoviny pred alebo po tréningu?

Ak s nejakým športom či aktivitou len začínate, nepotrebujete sa touto otázkou vôbec zaoberať – väčšina ľudí, ktorým sme analyzovali zloženie stravy, mala v strave nadbytok bielkovín, upozornil odborník na výživu. „Ak chcete budovať svalovú hmotu a silový tréning máte zhruba 3-krát týždenne, dajte si tesne pred tréningom alebo do hodiny po tréningu malú porciu kvalitných bielkovín. Arašidy v horkej čokoláde, proteínovú tyčinku bez polevy, malú porciu tvarohu alebo nízkotučného syra – podporuje to rast novej svalovej hmoty. Ideálne, ak je to aj s malou dávkou cukru (banán, kúsok horkej čokolády a podobne).“

Sacharidy pred alebo po tréningu?

Ak chcete spáliť čo najviac tukových zásob, žiadne sacharidy hodinu pred a po cvičení! "Ak ste hladní, dajte si pred tréningom nejakú alternatívu. Kvalitnú müsli tyčinku, za hrsť orechov s banánom, celozrnné krekry s arašidovým maslom, proteínovú tyčinku a podobne.

Iónové a energetické nápoje?

Ak nie ste výkonnostný alebo vrcholový športovec, tieto veci pri cvičení vôbec nepotrebujete, objasňuje doktor.

Menšia porcia kofeínu

Šálka silného zeleného čaju alebo pol šálky kávy pred tréningom podporuje podľa Bukovského spaľovanie tukov a lenivosti.

Riziko kompenzácie

„Niektorí ľudia si myslia: Hodinu som cvičil(a), teraz si môžem dopriať karamelový rez. Ak to robíte takto a nechudnete (hoci by ste chceli), prestaňte kompenzovať. Pretože karamelový rez = 80 minút rýchlej chôdze, 2 pivá = 40 minút bicyklovania rýchlosťou asi 20 km/hod,“ varuje Bukovský.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #kardio #metabolizmus #bielkoviny #svalová hmota #silový tréning